Marstrand – palanen Porvoon ja Suomenlinnan tuntua Ruotsin länsirannikolla
 


Lauttalaiturin avonaisessa ympäristössä tuulee tasaisen kovaa. Aukiolta saaren sopukoihin katoavat mäkiset mukulakivikadut vievät ympäristöön istuviin puutaloihin, joista monet ovat valkoisia oranssinpunaisella katolla. 


Ylimpänä kukkulalla jököttää maisemaa hallitseva ja saaresta ison osan lohkaiseva linna, jonka seinämät ovat nähneet ja kuulleet paljon, sillä tällä paikalla riittää historiaa.

Linnan ympäristössä on ajoittaisia puiden syliinsä sulkemia kapeita polkupätkiä ja vehreitä alueita, mutta ennen kaikkea kalliota. Kalliota, jonka väleistä puskee kanervaa ja jonka kanssa aluetta jakavat niin pihlajat kuin vaikkapa omenapuukin. Linna tuo tunteen Suomenlinnasta, mutta muuten tuntuu jotenkin Porvoon vanhalta kaupungilta: ei ole niin väliä, mitä reittiä kävelee, sillä silmä lepää ympäristön kauneudessa lähes poikkeuksetta kuitenkin.Suomenlinnan tai Porvoon sijaan nyt ollaan Marstrandissa. Se on Ruotsin länsirannikolla, vajaan 50 kilometrin päässä Göteborgista sijaitseva saari. Sinne pääsee Göteborgista hyvin myös suoralla bussilla 50 minuutissa (maksaa 65 kruunua suunta). Bussin päätepysäkiltä pääseekin kätevästi parin minuutin lauttamatkalla pääsaarelle.

Marstrand Länsi-Ruotsi Göteborg
Marstrand Länsi-Ruotsi Göteborg

Yhdellä kadulla ainoa vastaan tuleva ihminen viittoo hymyillen paikan, josta saa keittolounasta. Kiitän tiedosta. Lauttalaiturista linnan viertä saaren toiselle laidalle talsittuani suurinta luksusta on avokalliolle pystytetty penkki, josta avautuvaa merimaisemaa katsellen vaatimatonkin taukoeväspatukka maistuu äärettömän hyvältä. Retkieväistä huolimatta virallisemmalle fika-hetkelleni päädyin pullantuoksuiseen Bergs Konditori-kahvilaan. Siellä herkkuvitriinin antimia ihastellaan turistikauden loppupuolellakin monella kielellä. Antimet ovat konstailemattomia: voileipänä myytävässä annoksessa ei todella ole piperrelty turhaan eikä myös mässäilty majoneesilla tai muulla vastaavalla. Kinkku-brie-leivässä on tuhdisti kinkkua ja brietä sämpylän välissä, ei juuri muuta. Sopii minulle.

Marstrand Länsi-Ruotsi Göteborg

Bergs Konditori Marstrand Länsi-Ruotsi Göteborg


Alkukierroksella hymyilytti innokkaasti soppapaikasta vinkannut nainen, loppukierroksella turisti-infon iloinen työntekijä, joka huudahti ”oh, it’s free” vastauksena kysymykseeni, mitä lautta maksaa takaisin. Yhtä ihastuttavasti ilmaisia olivat tämän pienen saaren parhaat tarjottavat: luonto ja leppoisa meno.


Marstrand Länsi-Ruotsi Göteborg
Kommentit

Lähetä kommentti

Katso myös