Ääripäiden Levi – viisi vinkkiä sesongin ulkopuolella
Marraskuussa alppikisojen ja joulusesongin välisenä aikana on vaikea kuvitella, millainen vilske Levin kompaktissa keskustassa on turistiaikana. Hulinaa kuulemma on. Työmatkallani marraskuun viimeisellä viikolla sitä ei ole kuin ajoittain ladulla. Lyhyen minireissuni perusteella viisi vinkkiä Leville. 
 
Levillä on majoitusta laidasta laitaan, useampi hotellikin. Sirkantähti on taattua Lapland Hotels -laatua. Huoneissa luonto on vahvasti läsnä yöpöydän pölkyn, taulujen ja värimaailman muodossa. Aamupala on monipuolinen, mutta silti hifistelemätön. Ehkä parasta on vohveli, jonka saa itse paistaa. Minulle plussaa on, että huoneissa on sauna. Hotellin ravinolassa oli muun muassa hyvä pizzalista, jossa söinkin kertaalleen poropizzan. Nam.Haahuilin yhtenä iltapäivänä hetken Levin keskustan kaduilla ja piipahdin Levin Viinikellariin. Sain ystävällistä palvelua, hauskoja tarinoita ja maistiaisia. Kaksi pulloa lähti kotiinviemisinä ja lupasin tulla uudestaankin. Asiantuntemus, ylpeys omasta tekemisestä, into, palveluhalukkuus ja hyvinkin kohtuulliset hinnat ovat aika lyömätön yhdistelmä. Oli hienoa, että pöysin paikan. Muuten olisi jäänyt paikan spesiaalijuoma Karhun Tussu maistamatta…


Asia Sushi Bar, Nili-Poro ja Ämmilä – ääripäiden ruokaelämyksiä

Levin ravintolatarjonta on hämmästyttävän monipuolinen. Se oli ehkä suurin yllätys, ja siis ehdottomasti positiivinen! Makujen ilotulitusta ja laadukkaan ruoan tuntua oli kaikissa paikoissa, jonne ruokailun merkeissä osuin. Ämmilä Hotelli Hullun poron yhteydessä tarjosi kotiruokamaisen buffetin vanhan maalaistalon pirttimiljöössä.  

Nili-Poro oli kaltaiselleni poronlihaa rakastavalle taivas, lista täynnä poroherkkuja. Lihapullat perunamuussilla lisukkeineen sekä paikan itse tekemä rieska oli lounas parhaasta päästä. Paikan sisustus oli tehty huolella ja tyylillä ravintolan teemaan sopivaksi. Seinällä olleesta tekstistä saattoi sivistää itseään muun muassa opettelemalla porosanastoa.


Varsinainen helmi kokemuksistani oli kuitenkin Asia Sushi Bar, jossa pitkän pohtimisen jälkeen otin porosushia puolukkamajoneesilla ja jäkälällä. Olen innokas sushin syöjä, mutta parempaa en ole syönyt koskaan. Jälkiruoaksi ottamani rocky road oli rakennettu vähän erilaiseksi pienine lisukkeineen, ja molemmat oli aseteltu niin kauniisti, että jo se oli ilo silmälle. Paikassa oli myös mukava tunnelma ja äärettömän ystävällinen palvelu.

Nimensä mukaisesti todella soma paikka pastillisävyisine kalusteineen ja houkuttelevine kakkuineen. Miinusta asiakaspalvelusta, joka oli visiitilläni toisen työntekijän osalta todella nuivaa ja väsynyttä. Kun smoothiet oli listoilla vain nimillä, ainesosien luetteleminen tuntui olevan ylivoimainen ponnistus. ”Marjapussi” ja ”keltaisten hedelmien hedelmäpussi” eivät myöskään ole hirveän päteviä kuvauksia. Helpoimmalla pääsisi, kun laittaisi vaikka tiskille erillisenä listana smoothieiden koostumukset. On myös sanottava, että smoothie oli kaikkea muuta kuin minun makuun myöskin. Lakka-juustokakku sen sijaan oli kauniin ulkonäkönsä lisäksi maistuva.
Tunturiluonto – lumisia puita ja liikuntamahdollisuuksien kirjo

En äkkiseltään keksi ulkoilma-aktiviteettia mitä Levillä ei voisi harrastaa. Lumisten puiden ja tunturimaisemien ihmettely onnistuu jo pelkästään jalkakäytäviä kävellen, mutta parhaiten fiilikseen pääsee sukeltamalla luontoon vaikkapa maastohiihtäen. Jos omia suksia ei ole mukana, useammastakin vuokraamosta löytyy apua. Omat hyvälaatuiset välineeni vuokrasin Intersportista. Ladulle voi mennä myös illalla, sillä klo 23 asti valot ovat päällä 8 kilometrin ensilumenladulla (4 km suuntaansa, samaa reittiä takaisin). Ajatuksissa oli lähteä lumiseen luontoon myös lumikenkäillen, mutta se jäi töiden vuoksi ensi kertaan. Kuten moni muukin aktiviteetti, joita Levillä siis riittää.

Aiemmat Lappi-kokemukseni oliva Olokselta marras- ja huhtikuussa, Ylläkseltä elokuussa ja Saariselältä huhti- ja marraskuussa. Mikään niistä ei tuntunut yhtä hämmentävältä, mutta samalla kiehtovalta kuin Levi nyt marraskuussa työmatkalla.

Täytyy käydä joskus lomalla, myös lumettomana aikana...
Kommentit

Katso myös