Viisi maastohiihtokohdesuosikkianiToblach Dobbiaco Italy Lake

Kun työ on vienyt maastohiihtokohteiden parissa jo vuosikaudet, on tullut itsekin hiihdettyä monessa paikassa. Tässä viisi hyväksi havaittua vaihtoehtoa nimenomaan maastohiihtoon. Kohteet ovat oman suosikkilistani kärkiviisikko, mutta eivät missään järjestyksessä. Onko tuttuja paikkoja?

Davos

Davos Sveitsi

Davos Sveitsi
 

Sveitsin Davosissa olen hiihtänyt ulkomailla eniten. Kun siellä on kunnon talvi, latuverkosto on monen huippuhiihtäjänkin suosikki. Valitettavasti viimeksi lunta oli hädin tuskin maailmancupin kisaladulle, joten hiihtoelämykset jäivät vajaaksi, enkä ole Sertigin lenkille päässyt vuosiin. Davosin plussia ovat myös helppo saavutettavuus myös junalla (paikkakunnalla on kaksikin juna-asemaa, Zürichistä kahdella helpolla vaihdolla noin 2,5 tuntia), monipuolinen ravintolatarjonta, monipuolinen majoitustarjonta (itse olen monesti vuokrannut huoneiston, joka on ollut noin 55 euroa/vuorokausi), toimiva paikallisbussiliikenne sekä lyhyt matka laduille. Omia suksiakaan ei välttämättä tarvita, sillä paikkakunnalla on erinomainen suksivuokraamo. Miinuspuolena hintataso, niin hotellien kuin ravintoloidenkin osalta (yksi syy, miksi olen viime vuosina päätynyt huoneistoon).

Livigno

Livigno Italia

Livigno Italia
 

Italian puolella lähellä Sveitsin rajaa sijaitseva Livigno on hiihtäjille tuttu leirikohde niin lumettomana aikana kuin talvellakin. Latujen suhteen siellä minua miellyttää pitkälti samat asiat kuin Davosissakin: miellyttävät latuprofiilit ja upeat maisemat. Iso plussa on huomattavasti huokeampi hintataso, puolihoidon olen aina  saanut selvästi halvemmalla kuin Davosissa pelkän hotelliyön aamiaisella. Hyviä ruokapaikkoja on kylä täynnä, kahviloitakin löytyy. Yksi hyvä vaihtoehto niin hinta-laatusuhteeltaan hyvään majoittumiseen lähellä latuja on Hotel La Baita, jossa on myös hyvä ravintola. Lisäksi esimerkiksi Hotel Bivio on yksi monista maastohiihtomaajoukkueita majoittavista. Historiallisena jäänteenä paikka on yhä verovapaa, mikä tekee siitä monelle houkuttelevan shoppailupaikankin. Livigno on jo joulukuullekin hyvä vaihtoehto, sillä maratonhiihto La Sgambedan vuoksi ainakin tykkilumella pääsee jonkinlaista lenkkiä hiihtämään joka tapauksessa. Joulun alla väkeä on ollut pieneen kylään välillä minun makuun liikaakin. Sukset kannattaa ainakin useamman päivän visiitille ottaa kotoa, sillä toisin kuin Davosissa, en ole ainakaan löytänyt Livignosta oikeasti huippua maastohiihtosuksien vuokraamoa (tosin vain yhtä olen kokeillut). Livignoon on vähän työläämpi matkustaa julkisilla kuin Davosiin, mutta sutjakkaasti sinnekin pääsee ainakin Zürichin lentokentältä: ensin junalla Zerneziin (2,5 h) ja siitä 40 min bussilla suoraan kylän keskustaan.

Toblach

Toblach Italia

Toblach ItaliaEdelleen Italiassa. Ainoa kohde ulkomailla, jossa olen viettänyt joulun. Hyvä valinta hiihtolomalle, sillä latuverkostoa alueella hyvälumisena talvena riittää. Toblachista Cortinan suuntaan ja takaisin on yksi hyvä vaihtoehto kaikentasoisille hiihtäjille. Matkalla voi fiilistellä muun muassa järvimaisemaa ja siitä kohoavia vuoria. Monia muitakin reittejä löytyy, toki kuntonsa voi Davosin tavoin mitata myös maailmancupeista tutuilla radoilla. Jos löytyy Davosista ja Livignosta monipuolisia ruokapaikkoja, Toblachissa fiksuin valinta on puolihoito. Apparthotel Germania nimenomaan puolihoidolla on yksi monista hyvistä vaihtoehdoista, ladulle pääsee takapihalta (tai toiseen suuntaan etupihalta). Toblachiinkin pääsee junalla, parhaat julkiset yhteydet Müncheniin lentäessä. Toblachissa oli ainakin viimeksi latumaksut, mutta hinta oli huokeampi kuin kotoisat ensilumenladut päivässä.

Olos

Olos rauha
 

Hyvälumisena talvena Suomi on kevättalvisin täynnä hyviä kohteita, jos haluaa nauttia hiihdosta hyvissä olosuhteissa ja usein hyvissä keleissäkin. Olos on hiihtomaajoukkueen ensilumenleirin vakiopaikka ja legendaarisen Lapponia-hiihdon keskus, joten ei ihme, että paikkakunta toimii muillekin maastohiihtoon. Monella on sinne sen verran matkaa, että kannattaa tulla vähintään viikoksi. Lähin lentokenttä on Kittilä, josta matkaa noin 70 kilometriä – Rovaniemeltä on myös muutama päivittäinen bussiyhteys suoraan Olokselle. Kuntoilijalle latuverkostossa riittää hiihdettävää, ja kaikenlaista profiiliakin on lenkille tarjolla. Majoitusvaihtoehtojakin on moneen junaan, Lapland Hotel Olos  on hyvä hotellivaihtoehto, mutta mökkejäkin löytyy. Ruokapaikoista Lapland Hotel Oloksen päärakennuksen ravintola ja Kammari ovat must joka kerta Oloksella käydessäni (kuola valuu jo huhtikuun visiittiäni odotellessa). Tälle listalle Olos nousi nimenomaan huhtikuisen kokemukseni ansiosta, marraskuussa se(kään) ei minua sykähdyttänyt.

Vuokatti

Vuokatti latu

Vuokatti latu

Vuokatti latu
 

Olen vähän jäävi sanomaan, mutta pakko nostaa tälle listalle. Heikkilän lenkki, Vaaran ympäri -lenkki ja Katinkullan ympäri jäällä (ja osin pelloilla) kiertävä Aurinkolatu ovat suosikkejani. En viihdy ensilumenladuilla ruuhkan ja profiilien vuoksi, mutta muu latuverkosto miellyttää suuresti. Ladut ovat aina hyvässä kunnossa, enkä muista koskaan kohdanneeni ruuhkaa haitaksi asti. Vuokatissa lähes kaikista majoituspaikoista pääsee melkeinpä pihasta ladulle, mikä on sinänsä hienoa. Vuokrasuksista ei ole kokemusta, mutta en osaa kuvitella parempaa suksihuoltopalvelua mitä Vuokatti Ski Service  pyörittää. Porukka osaa sekä hommansa että asiakaspalvelun. En ole kuullut kenenkään valittavan heistä, mikä sinänsä on aina hyvä ;-) Ruokapaikkatarjonta on melko yksipuolista. Heikkilän lenkillä kannattaa pitää hengähdystauko Heikkilän Pirtissä, itse aion tänä talvena myös piipahtaa Aurinkoladulta käsin Huuskolan Tilalla...

Tänä talvena tulee hiihdettyä muutamassa uudessakin kohteessa. Nähtäväksi jää, yltääkö monien kehuma Seiser Alm listalle helmikuun visiittini jälkeen tai millaisen vaikutuksen tekee Changchun Kiinan Vasaloppetissa heti vuoden aluksi :)


Kommentit

 1. Mielenkiintoinen lista! Ulkomaan kohteista ainoastaan Davos tuttu nimi hiihtokisoista. Täytyy nolosti myöntää että Vuokatin ladut vielä testaamatta vaikka asuttu Kajaanissa kolme vuotta... mutta kun Kajaanissakin latua riittää niin ettei ole tarvinnut ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, empä ole minäkään Kajaanissa hiihdellyt, vaikka monesti on mielessä käynyt, eli ymmärrän täysin :D Ehkä täytyykin joskus testata Kainuun muita hiihtopaikkoja :) Kiitos, kun kommentoit!

   Poista
 2. Tämä oli pakko lukea itselleni niin erikoisen listauksen vuoksi - enpä ole itse tullut kantaneeksi suksia muualla kuin Suomessa matkatessa! Hienon näköistä, upea tapa tutustua ympäröivään luontoon. Minun suosikkejani olisivat Livigno ja Toblach. ^_^ ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kommentoit! Heh, pitkään minäkin työreissuilla seurasin vain toisten hiihtoa ja raportoin siitä/kuvasin sitä. Sitten aattelin, että hemmetti, alan kantaa suksia joihinkin kohteisiin mukanani ja sitten olen lomaillutkin kohteissa, jossa pääsee nimenomaan hiihtämään. Kyllä, kiva tapa nähdä maisemia :)

   Poista
 3. Tällaista listausta ei olekaan tullut aiemmin luettua. Davos kiinnostaisi monessa mielessä :) Murtsikkaa on tullut viimeks hiihdettyä Ylläksella 10 vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Davos on kyllä kiva, jos tykkää vähänkin aktiivisemmasta oleilusta. Kivoja kahviloita/ravintoloita/pubejakin siellä on sporttailujen päätteeksi/välissä. Hintataso ainoa miinus tai jopa este minun aktiivisemmalle Sveitsi-elolle :)

   Poista
 4. Davosiin päädyimme aikoinaan talvista lomaa etsiessämme, jouluksi.
  Hiihtolatuja tuntui tosiaan riittävän - ja tavallaan ovelia sellaisia. Muistan ladun, joka pitkään nousi vähän kerrallaan, niin että vaikka meno oli nyt ehkä hiukan raskasta, niin nousua ei oikein kuitenkaan huomannut ennen kuin paluumatkalla, sillä se olikin sitten reipasta alamäkeä koko ajan! Ladut olivat hyviä ja vaihtoehtojakin löytyi. Ja kaupunki palveluineen tosi kiva - mieleeni on myös jäänyt mm. kävelyretki järven ympäri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Tuosta minä siellä olen tykännyt, nousujen loivapiirteisyydestä. Siinä ne maisemia katsellen ovat parhaimmillaan hujahtaneet. Tykkään myös kaupungista palveluineen ja järven rannalle pistin kesällä toimistonkin pystyyn hetkeksi, kun se oli niin kiva. Oletteko käyneet uudestaan tuon jälkeen, onko muuttunut siitä mitä silloin oli?

   Poista
 5. Näistä paikoista olen käynyt vain Oloksella. Meillä oli aikoinaan Pallaksella mökki, joten Olos tuli siinä sivussa tutuksi. Hiihtäminen on kivaa. Sitä tulee vaan aika harvoin harrastettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Merja. Kyllä, hiihtäminen on kivaa, mutta tosiaan monessa paikassa se on jo tullut vähän työlääksi nykyisillä lumioloilla :) Huhtikuussa taas tuonne Oloksen ja Pallaksen maisemiin, oih :)

   Poista
 6. Minä olen viime vuosina yrittänyt opetella uudelleen tuota murtomaahiihtoa, niin olisikin hauska ajatus lähteä joskus lomalle ihan hiihtämään. Tähän asti olen hiihtänyt, jos kohteessa on ollut tilaisuus, mutta koskaan en ole hiihtämisen perässä lähtenyt. Ehkä harjoittelukin saisi uutta puhtia, kun pääsisi kunnon olosuhteisiin, eikä tarvitsisi odotella lunta Etelä-Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Katja. Monessa hiihtokohteessahan voi tosiaan tehdä kaikenlaista muutakin, esim juuri nuo Davos ja Livigno ovat kivoja myös siitä, että suht' lähellä on sitten päiväretkille ihan kaupunkimiljöötäkin, jos vaihtelua haluaa. Itse olen joulukuun Davos/Livigno/Toblach-reissuilla motivoitunut nimenomaan tuosta valosta sekä olosuhteista, siitä olen saanut hyvän hiihtoinnostuksen päälle ja sitä on sitten ollut kiva jatkaa Suomessa :)

   Poista

Lähetä kommentti

Katso myös