Kannattiko lähteä hiihtomatkalle Kiinaan?
Vasaloppet China Kiina Changchun

Käyn säännöllisen epäsäännöllisesti hiihdon tai juoksun massatapahtumissa myös osallistujan roolissa, sillä sitä kautta saa perspektiiviä ja uusia ajatuksia myös asiakkaideni tapahtumien viestintään. Kiinan Vasaloppet oli kiehtonut minua jo monta vuotta, ei ehkä kuitenkaan niin itse hiihtämisen tai ainakaan pelkästään sen takia. Halusin nähdä tapahtuman järjestelyt, halusin hiihtää Kiinassa ja halusin nähdä, minkälainen meininki tapahtumassa on. Tänä vuonna tuli tilaisuus tarttua tapahtuman järjestäjien pakettiin, johon sisältyi hiihdon jälkeen kolme päivää Pekingissä. 

Vasaloppet China Kiina Changchun


Moniin massatapahtumiin pääsee kätevästi pakettimatkalla, joita Suomessa järjestää muun muassa Vetikko Travel (jonka porukkaan törmäsin ja matkoista tarkemmin kuulin ensimmäistä kertaa juuri Kiinassa, mikä oli yksi mielenkiintoinen osa matkaa). En ole koskaan sellaisella ollut, enkä aiemmin ole törmännyt järjestäjään, joka tekee kaiken niin valmiiksi kuin Vasaloppet Kiinan järjestäjä teki. Olin tavannut Nordic Waysin yhteyshenkilön aiemmin Worldloppet-kongressissa, joten järjestelyt toki jo senkin puolesta sujuivat helposti. Kaikki hoitui ruotsalaisella selkeydellä alusta loppuun.
Lensimme Pekingistä Changchuniin, jossa käytännössä kaikki ulkomaalaiset majoittuivat samassa Sheraton-hotellissa noin vartin bussimatkan päässä tapahtumapaikalta. 

Vasaloppet China Kiina Changchun


Siksi jo ensimmäisenä iltana tuli tapahtumaporukkafiilis, kun illallisbuffetin äärellä ruokaili samasta syystä kaupunkiin saapuneita. Oli mahtavaa nähdä porukkaa, joita yhdistää sama harrastus. Päivä ennen tapahtumaa ohjelmassa oli vapaata tutustumista tapahtuma-alueeseen ja reittiin. Alueelle päästyämme alku meni fiilistelyksi, kun massiiviset ja taidokkaat lumiveistokset innoittivat ottamaan useammankin kuvan. Silloin niitä vielä viimeisteltiin. En tiedä, kauanko aikaa per veistos on kulunut, mutta suuren työn ovat tekijät kävijöiden iloksi tehneet. Muuta kisailmettä ei tarvittukaan.

Vasaloppet China Kiina Changchun

Vasaloppet China Kiina Changchun

Vasaloppet China Kiina Changchun


Kävimme hiihtämässä pätkän loppuosaa reitistä. Maisema oli monin osin kuin missä tahansa alppilaaksossa, sillä latu kiemurteli peltomaisemissa ja vuoristomaisemaa näkyi taustalla. Hiihto itsessään oli yhtä virkistävää kuin aina ennenkin. Fiilistelimme maisemia ja otimme muutamat kuvat. Tapahtuma-alueella ei juuri muuta ollut kuin lumiveistokset ja lähtö/maalitolpat sekä mainosaidat. Kävimme lämmittelemässä teltassa, jossa palautui mieleen, miltä haisee, kun sisällä poltetaan. Ei hyvältä.

Vasaloppet China Kiina Changchun

Tapahtumatori loisti poissaolollaan

Seuraavana päivänä sitten hiihdettiin. Kisapaikalla ostin ensitöikseni purkin Swixin voidetta. Hinta oli 72 paikallista rahaa, annoin satasen. Olin aamun ensimmäinen tai ainakin ensimmäisiä asiakkaita, mutta myyjänaisella ei ollutkaan vaihtorahaa. ”You buy this, okay”, hän iloisesti totesi, kun lykkäsi käteeni voiteenpoistoliinat. Asia selvä, niin kai sitten.

Swixin kojun lisäksi en nähnyt mitään tuotemyyntiä missään. Olisin voinut ostaa jonkun Vasaloppet China – tuotteenkin, mutta niitä ei ollut. Samassa rivistössä sijaitsi varustesäilytys, joka toimi kuin missä tahansa muussa tapahtumassa. Pukuhuone oli myös rivistössä, lämmitetyssä teltassa. Parkkeerasin kamerareppuni kanssa matkani lähtöryhmään kiinalaisten keskelle. Lumilinnaan oli keräytynyt katsojia mielestäni yllättävänkin paljon. 

Vasaloppet China Kiina Changchun


Jo ennen lähtöä kiinalaiskollegoiden kanssa oli syntyä tilannetta, kun he poukkoilivat ympärillä eestaas. Matkaan kuitenkin päästiin. Sain haluamani kokemuksen kiinalaisten harrastajien hiihdosta, kun näin lähietäisyydeltä heidän laskutaitoaan (iloisia kaatumisia sinne tänne). Siinä oli takaa tuleville tarjolla pujotteluharjoituksia samaan hintaan. Hiihto itsessään oli perinteisellä, mutta monilla näkemilläni kiinalaisille se ei ollut niin justiinsa, sillä he vaihtoivat sujuvasti luisteluun kun siltä tuntui. Parasta oli kuitenkin katsoa sitä intoa ja kohellusta, millä he matkaa taittoivat. Hymyssä suin. Niinhän sen pitäisikin massatapahtumissa olla, jokainen hiihtää tavallaan ja omaan tahtiinsa. Maastohiihdon ystävänä jäin myös miettimään, kuinka valtavasti maassa on potentiaalia. Toivottavasti Vasaloppet vie osaltaan hiihtokulttuuria myös paikallistasolle.  

Vasaloppet China Kiina Changchun

Vasaloppet China Kiina Changchun


Huolehtivia talkoolaisia

Reitiltä jäi mieleen monenlaiset maisemat ja hyväkuntoiset ladut. Latujen hyvää kuntoa auttoi toki pieni osallistujamäärä, alle 500. Isoissa massatapahtumissa latujen kunnosta tulee varmasti kaikille järjestäjille palautetta, mutta tuhansilla ja taas tuhansilla osallistujilla latujen huippukunnossa säilyminen on melkoinen haaste monessa kelissä. Olen loivien hiihdettävien nousujen ystävä ja sellainen pitkä oli reitillä tarjolla noin puolivälin paikkeilla. Pidin reitistä muutenkin. Pidin myös siitä, että kuvaustauoilla ja kameraa reppuun takaisin laittaessani usein joku talkoolainen riensi kysymään, olenko ok ja voiko hän auttaa. Yhdelle sanoin, että otan maisemakuvia, ja vaikka hän oli ymmärtävinään, näin linssin läpi iloisesti vilkuttavan hahmon hiipivän vasemmalta kuviin. Tapahtumajärjestäjällä on nykyaikana myös arvokas etu, sillä tapahtumalla on lumitakuu. Tykkilunta riittää 25 kilometrin reitille aina.
Minulle näissä tapahtumissa aika ja sijoitus ovat ihan se ja sama, tärkeintä on hyvä fiilis. Kiinassa sitä ylläpitivät talkoolaiset myös huoltopisteillä sekä myös kanssahiihtäjät, joiden kanssa ehti jutella pitkät pätkät. Hiihto yhdistää. Tapahtuman jälkeen talkoolaiset ohjasivat tomerasti meidät alueelta pois. Seuraava kiinalainen juttu odotti pukuhuoneessa, jossa oli jopa enemmän miehiä kuin naisia. Koska suihkujen puuttuessa aioin vaihtaa koko vaatetuksen kuiviin, hätistelin ylimääräiset pois. Se oli hämmentävää, koska ovessa kuitenkin luki myös kiinaksi, että naisten pukuhuone. Vaatteet sain vaihdettua, kunnes miehiä taas hipsi pukuhuoneeseen. Ei taitaisi Euroopassa tapahtua…

Vasaloppet China Kiina Changchun

Vasaloppet China Kiina Changchun

Vasaloppet China Kiina Changchun


Ruokaa ja kulttuuria

Illalla oli vielä päätösbanketti, jossa oli periaatteessa pukukoodina ”formal attire”, mutta suurin osa oli kuitenkin farkuissa ja siistimmässä paidassa. Pöytäseurueenamme oli muita Worldloppet-tapahtumajärjestäjiä, joten oli kiva jutella myös heidän kanssaan. Palkintojenjakojen jälkeen taidokkaat tanssi- ja musiikkiesitykset viihdyttivät ruokailun lomassa. Tuona iltana oli yksi monista kerroista, kun pyörivälle tarjottimelle tuotiin lähes koko ajan lautasilla eri ruokalajeja, joista sitten jokainen puikoillaan nappaili omat annoksensa. Kiinassa banketti on joka vuosi, useimmissa muissa vastaavaa ei järjestetä. 

Vasaloppet China Kiina Changchun


Ennen illallista olimme jo käyneet jättämässä suksipussin ja laukut bussikuljetukseen, sillä itse lähdimme tapahtuman jälkeen aamuvarhain junalla Changchunista Pekingiin. Se oli tälläkin kertaa hyvä systeemi. Jos sujui lento (1,5 tuntia) menomatkalla sukkelasti, oli 6,5 tunnin junamatka puuduttavaa sinänsä mielenkiintoisesta maisemien katselusta huolimatta. VR:n wifiä tuli ikävä, samoin osin VR:n ravintolavaunuakin. Kävimme ostamassa einespakatut annokset, joista myyjä puhelimensa sanakirjalla näytti ”Needs microwave oven to heat”. Olimme täysin samaa mieltä.

Kenelle suosittelen?

Junamatka käytännössä päätti hiihtomatkan osuuden, Pekingistä kirjoitin jo aiemmin turistikohteista ja olympiamuistoista. Kenelle sitten omien kokemusteni pohjalta suosittelen Kiinan Vasaloppetia? Ainakin sellaiselle, joka ei ole Kiinassa aiemmin käynyt. Myös sellaiselle, jota stressaa lumiolosuhteet, sillä tuolla ei tarvitse stressata. Sellaiselle, joka etsii profiililtaan miellyttävää, mutta vaihtelevaa reittiä. Sellaiselle, joka haluaa kokonaisvaltaisen hiihtoreissuelämyksen kiinalaisittain. Sellaiselle, joka haluaa toimivat järjestelyt ilman ylimääräistä säätöä. Sellaiselle, jolla hiihtotaustaa ei ole hirveästi, sillä reitillä selviää aloittelijakin.
No, kannattiko siellä käydä? Kannatti. Matkailu kannattaa aina ja muita tapahtumia eri rooleissa kiertämällä saa paljon myös asiakkaideni tapahtumiin. Keskustelut ja verkostoituminen ovat arvokasta myös siksi, että voi arvostaa niitä juttuja, mitkä ”omissa” tapahtumissa ovat hyviä ja toimivia. Osallistujana perinnettä en Kiinan Vasaloppetista aio itselleni ottaa, mutta jossain muualla Worldloppet-sarjan hiihdossa voisi taas käydä oppimassa uutta ja fiilistelemässä lajin hienoutta…minneköhän sitä lähtisi?

PS. Virallisempi versio hiihtokokemuksesta seuraavassa Hiihto-lehdessä.

Kommentit

 1. Siis mitä ihmettä! Hiihtoreissu Kiinassa? Eipä olisi ensimmäisenä tullut mieleen Kiina hiihtokohteena. Mutta kelpaisi kyllä minulle. En ole käynyt koskaan Kiinassa ja rakastan hiihtämistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain! Kyllä voin hiihtoa rakastavalle suositella hiihtoreissua Kiinaan, monta elämystä samalla :) Ja samanhenkistä fiilistelijää koko ajan ympärillä ;-)

   Poista
 2. Piti ihan googlata, että millainen laskettelutarjonta Kiinassa on pertsan rinnalla. Voisi olla aika mielenkiintoinen kokemus sekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tuolla oli jonkunlainen laskettelukeskus siis alueella myös, kyllä siellä innokasta menijää riitti ;-)

   Poista
 3. Mä olen ihan äimän käkenä että Kiina on tälleen hiihtokohde. :D Mutta hei, ei siinä, ehkä Kiina on seuraava THE kohde hiihdosta ja lumesta tykkääville!

  Kiinalaiset on aina hauskaa seurattavaa oli sitten kyse mistä tahansa aktiviteetista. Ne tulee aina niin mahtavalla asenteella paikalle vaikkei olisi mitään hajua miten homma hoidetaan. Lopputulos on sitten sen mukainen. :) Muistan muutamatkinn melonnta Aasiassa... no ei siitä sen enempää.

  Siis ihan mahtava kuitenkin tämä tieto tällaisesta kohteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos :) Tuo on niin totta heidän mahtavalla asenteella paikalle saapuminen :D Jotenkin kyllä tarttui se into ja ilo kaikesta sähläyksestä huolimatta...niin, sitähän ei tiedä minkälainen hiihtokansa ja hiihtokohteiden ykkösmaa heistä lähivuosina kasvaa :) (ja ehkä ne nauraa samalla lailla muille kansoille :D)

   Poista
 4. Mä voisin lähteä tälle reissulle ihan vain siksi, että voisin sanoa lasketelleeni Kiinassa ;) Ei vaan. Mielenkiintoinen laskukohde. Tosin kiinalaisten seassa laskettelu voisi olla aika mielenkiintoinen kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Jenna :) Kyllä, siinä saattaisi olla eksoottinen elämys, kun nämä kovalla itseluottamuksella ja asenteella vetäisivät rinteessä ;-)

   Poista
 5. Eipä ole tullut mieleen, että Kiinassa voi hiihtää. Varmaan upea elämys, vaikka eihän se hiihtäminen muutu yhtään vaikka missä maisemissa olisi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Minä olen sen verran fiilistelijä, että maisemilla (ja kelillä ;-)) on iso merkitys hiihtämiseen. Tuolla meni reitti leppoisasti tuolla asenteella :)

   Poista
 6. Kaikkea sitä! Toki olen tiennyt, että Kiinassakin on talvi, mutta että siellä hiihdetäänkin. Ja vielä ruotsalaisessa (?) tapahtumassa! :D Eikä näistä kuvistakaan ihan heti arvaisi, että ollaan Kiinassa - jos ei sitten lumiveistosten aiheista. On nimittäin aika eurooppalaisen näköisiä talojakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu :) Kyllä, ruotsalainen Vasaloppet on "laajentanut" Kiinaan. Kyllä, eurooppalaisen näköisiä taloja osin ja jossain myös ainakin Coloradossa näkemääni usatyyliä rakennusten osalta oli Changchunissa :)

   Poista
 7. Olipa erikoinen tapahtuma ja mielenkiintoinen juttu siitä! Hauska kyllä, että tuollaisia järjestetään Kiinassa. Ja noin valmiilla paketilla! Hassua, ettei juuri KIINASSA ollut sitten mitään krääsämyyntiä tms tapahtuma-alueella. :D Mitä ihmettä, miksiköhän ei?

  Mutta tuollainen hiihtotapahtuma olisi mun makuun. Ei mitään ressiä ja kunhan tässä sivakoidaan ja välillä vähän pyllähdellään. Hyvä meininki pääasia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Juuri ihmettelin tuota, ettei siellä myyntikojuja näkynyt. Tapahtuma tosiaan kyllä hengeltään istui mulle mainiosti, ei stressiä eikä tosikoita, pelkkää fiilistelyä :)

   Poista
 8. No ei olisi ihan heti tullut mieleen itselle lähteä hiihtomatkalle Kiinaan, ei ollut aavistustakaan edes tämmöisestä mahdollisuudesta! Rakastan hiihtämistä, joten tykkäisin varmasti. Ainakin jos pakkaa tarpeeksi kärsivällisyyttä mukaan, jotta selviää kaikesta sählingistä hyvällä mielellä :) Harmi, että mies ei osaa hiihtää, pitäisi jättää se kotiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta ku matkaan vaan, kärsivällisyyden ja miehen kera :) On siellä 2km "kokeilumatka" niille, jotka ei osaa :) On kyllä elämys, jos hiihdosta tykkää, suosittelen!

   Poista
 9. Hiihtoreissu Kiinassa? Ja hiihtokilpailu nimeltään Vasaloppet? Eipä olisi ihan ensimmäisenä tullut mieleen, tosin en hiihtämistä harrastakaan. Ladut näyttivät tosi hyvältä, näin ummikon mielestä. Ja kuvasi olivat jälleen todella selkeitä ja kirkkaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaima! Kyllä, ruotsalaiset vieneet Vasaloppetia Kiinaan ja norskit Birkebeineria Jenkkeihin...Ladut olivat kyllä tosi hyvässä kunnossa, kyllä niitä oli ilo suksia :)

   Poista
 10. Aina sitä oppii uutta. Minäkään en tiennyt, että Kiinassa voi hiihtää ja siellä on tuollaisia massatapahtumia. Iso maa, kaikkea mahdollista löytyy. Kiva kuulla erilaisia tarinoita urheilun saralta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja :) Joo, urheilutapahtumia paljon kiertäneellekin tuollaiset virkistävät ja yllättävät :)

   Poista
 11. Hei mä oon kans käynyt tuolla tapahtumassa! Pari vuotta sitten, olin Vetikko Travelille töissä matkanjohtajana. Ollaan käyty myös Sapporon hiihtomaratonilla ja ens kuussa vien Vetikko Travelin ryhmän Tokion maratonille.

  Oli aika mielenkiintoinen tuo Kiinan hiihtoreissu. Enpä itsekään ennen sitä tiennyt, ettäKkiinassa hiihdetään. Ei siellä kuitenkaan sitä ole pitkään harrastettu, minkä huomasi niiden paikallisten pyllähtäjien määrästä. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sinun blogista luinkin tuosta sitten, kun sinne lähteä päätimme :) Mulle tapahtuma oli sinänsä tuttu ja kavereita siellä käynyt, mutta eihän sitä tajua ennen kuin itse käymällä :) Vetikon porukka tulikin tutuksi siellä ja Paula itse asiassa houkutteli minua myös Sapporoon. Se voisikin olla kiva, olen ollut Sapporossa MM-hiihdoissa 2007, mutta tuo olisi erilainen reissu :)

   Poista
 12. Mukava oli lukea, kun katsoin telkkarista tätä. Upeita lumiveistoksia oli. Harmi kun tapahtumatori loisti poissaolollaan :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ai katsoit :) Joo, aika monessa suomalaisessa tapahtumassa on myös ajoittain keskusteltu lumiveistoksista kisailmeenä tai osana sitä, mutta keskusteluun se vaan jää. Olisi kyllä ollut kiva, että sitä kulttuuria ja viihtymistä olisi tuotu tapahtuma-alueellekin, tai sitten se tosiaan ei vaan ollut tarkoituskaan ;-)

   Poista
 13. Vasaloppet? Kiinassa? Tuo on suorastaan hykerryttävän absurdia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ruotsalaiset vie Vasaloppetia Kiinaan, norskit Birkebeineria Jenkkeihin..mitäs me suomalaiset vietäs :) Käy testaamassa tai kattomassa Kiinassa tuota livenä joskus ;-)

   Poista
 14. Mielenkiintoinen kulma, ei olisi rehellisesti sanottuna ikinä tullut mieleen että Kiinassa olisi tuollaista. Maisemathan hiihtoladun varrella voisivat olla mistä tahansa näissäkin kuvissa. Aika virkistävä juttu, kiitos siitä! :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo, tuntui välillä, että ihan kotimaisemissa hiihtelisi, toisaalta taas kuin jossain alppilaaksossa ajoittain. Virkistävää oli hiihtelykin :)

   Poista

Lähetä kommentti

Katso myös