Minusta ja Jämistä ei tullut kavereita vieläkään


Jämi Pohjois-Satakunta hiihtomatka


Jos oltaisiin ulkomailla, vähintäänkin stadionalueella olisi iso mainostaulu seuran omien urheilijoiden kuvista. Olisi ehkä nimetty stadion ja kyseisten urheilijoiden kuvia tulisi vastaan siellä täällä. Suomessa sellainen ei oikein ole tapana, joten hienon seuran Jämin Jänteen Ristomatti Hakola tai muut urheilijat eivät kuvina tervehdi Jämin hiihtoalueelle saapujaa. Eikä tervehdi oikeastaan mikään muukaan. Kun saapuu hämärässä Jämille reilun parinkymmenen kilometrin matkaan päähän Ikaalisista, ei oikein pimeydessä tiedä, mihin pitäisi mennä. Alueella ei ole yhtään varsinaista hotellia, mutta useampi hotellintapainen majoituspaikka sekä runsaasti mökkejä, Jämi Areena ja se hiihtoputki. Haluaisin sanoa aluetta sympaattiseksi, mutten rehellisesti pysty rakennusten rykelmää sellaisena kuvaamaan. Majoitumme hyvätasoisessa mökissä, joita Jämin alueella riittää.

Jämi Pohjois-Satakunta hiihtomatka

Jämi Pohjois-Satakunta hiihtomatka


Sattumalta tänne, Satakunnan hiihdon mekkaan ei päädy kukaan. Olin Jämillä ensimmäisen kerran vuonna 2009, eikä mieleen jäänyt oikeastaan mitään muuta kuin Kristan ensimmäinen aikuisten SM-mitali. Hiihtäjälle täällä on varmasti kaikki tarpeellinen ainakin nuorisoryhmän leireille, ja verrattuna vaikkapa Kontiolahteen, majoitusta on suorituspaikkojen ytimessä jopa runsaasti. Olosuhteet ja asenteella rakennettu hiihtotiimi ovat johtaneet siihen, että Jämillä on järjestetty aktiivisesti kisoja ja massatapahtumia. Suomessa on paljon aktiivisia hiihtokisojen järjestäjiä, joissa kilpailut pistetään pystyyn pieneenkin paikkaan pääsääntöisesti talkoovoimin. Kiitos siitä!!


Jämi Pohjois-Satakunta hiihtomatka

Jämi Pohjois-Satakunta hiihtomatka

 
Tällä kertaa bongaan Jämiltä paljon positiivistakin. Lauantaina aurinko värjää taivasta komeaksi ja maisema on harjun päältä kaunis. Sekamökkimajoituksemme aamiainen ja illallinen ovat Lomahotelli Jämissä, jossa ruoka on oikeasti hyvää. Ne ilahduttavat suuresti. Haluaisin kehua innostunutta kisatunnelmaa, mutten voi kehua jotain, mitä en aidosti aisti. Toki se on työtä tekevälle se ja sama mitkä ne olosuhteet ja tunnelma ovat, kunhan hommat pystyy tekemään. Tiimini suorittaakin oman arvion mukaan läpi viikonlopun hyvin: saamme urheilijat haastateltua, jutut ja kuvat eri kanaviin, mediat palveltua. Tehtävä Jämillä siis suoritettu. Eihän tänne viihtymään tultu, mutta näin ilmapiiri-ihmisenä tulee viikonlopun aikana kasvava ikävä asiansa osaavia, faktat hallitsevia, urheilijat tuntevia, innostuneita ja innostavia tunnelmanluojia, kuten Akeja Tuovinen & Pajunoja. Tulee ikävä myös musiikkia, vaikka monesti tulee kirottua tiettyjen kappaleiden jatkuvaa kuulemista. Onneksi erityisesti viesteissä jännitystä riittää.


Jämi Pohjois-Satakunta hiihtomatka

Jämi Pohjois-Satakunta hiihtomatka

Työn ohessa ehdin jutella monien ihmisten kanssa ladun varressa ja urheilijoita haastatellessani. Se on aina yhtä mukavaa ja yksi parhaista asioista Jämilläkin. Suomi on täynnä innokkaita hiihtoihmisiä ja sama heimo kiertää näitä jämejä ja vastaavia paikkakuntia, jossa kansallisia kisoja järjestetään. Välillä tekijäporukka on pieni ja liian moni asia on yhden tai kahden ihmisen takana. Välillä tekijöitä on enemmän ja silloin kukaan ei kuormitu liiaksi. Hattu päästä jokaiselle talkootyöläiselle, joka mahdollistaa osaltaan pienet ja isommatkin kilpailutapahtumat.

Jämi Pohjois-Satakunta hiihtomatka

Tiimikaverini saavat kiitokset ja Jämi neutraalit heipat. Poistuessa hymyilyttää kuin asiakkaani Vuokatti Ski Team Kainuun urheilijaa Eveliina Piippoa sen jälkeen, kun hän voitti uransa ensimmäisen Suomen Cup -kilpailun.

Mutta entäs minä & Jämi? No, ei meistä vieläkään kavereita tullut, mutta ehkä ensi kerralla…


Kommentit

 1. Näistä kuvista kyllä huokuu tämä Suomalainen synkeys ja pimeys talvella. Ihana kuulla, että homma pyörii talkoovoimin, yhteisöllisyys tuo ihan uuden aspektin hommiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! En edes halua tietää, miten hiihtotapahtumillekin kävisi, jos talkootyö loppuisi. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 2. Tuntuu jotenkin, että tällainen talkoohenkisyys hiipuu aina vaan. Ilman sitä, ei tällaisia tapahtumia saataisi kuitenkaan ikinä järjestettyä.

  Taitaa Kankaanpää - Parkano -tie olla lähin mitä olen tuota paikkaa käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet niin oikeassa valitettavasti tuossa talkoohenkisyyden hiipumisessa. Jotenkin täytyisi aina useammin muistaa arvostaa sitä porukkaa, joka eri tapahtumia pistää pystyyn talkoilla :) Et siis ole sinkään vahingossa Jämille päätynyt ;-)

   Poista
 3. Pakko klikata juttuun, jossa mainitaan Jämi ja Jämijärvi. Isäni tapasi kymmeniä vuosia osallistua Pirkan Hiihtoon ja me olimme pienestä alkaen mukana huoltojoukoissa, autolla seuraamassa isän hiihtoa Niinisalosta Tampereelle ja pysähdyspaikkojen joukossa oli mm. Jämijärvi ja Kyröskoski, ainakin nämä ovat jääneet mieleen. Tosin millään paikkakunnalla per talvi ei taidettu varttia kauempaa viipyä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hauskaa :) Seutu on kyllä hiihdon vahvaa aluetta. Ehkä vartissa kerkesitte sen oleellisimman nähdä ja kokea :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Minä kiersin nuorena kisoja, ilman sanottavaa menestystä. Jämillä en käynyt, mutta kiva kuulla, että sama kisojen pyörittäminen jatkuu edelleen. Norjassa minä näytin kyllä Nykkelmolle närhen munat, mutta kotiseudullani tuli aina selkään kisoissa. Kai se oli sellainen yksi kerta, kun naksahti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ai sellaista taustaa :) Kyllä hiihtokisoja Suomessa riittää joka lähtöön ja joka levelille, ei ne ihan heti lopu :)

   Poista
 5. Itse en ole hiihdon ystävä enkä oikeastaan minkään muunkaan talviurheilun, enkä ainakaan talven ystävä joten mitä tähän sanoisi. :D No, kyllä tälläisissä paikoissa voisi viihtyä, tunnelma on kaiken a ja o ja esimerkiksi Levillä jokunen vuosi viihdyin oikein hyvin, yritin jopa hiihtää, mutta eihän siitä mitään tullut. :)
  Kiva postaus kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä :D Tänään juuri yksi hiihtokisajärjestäjä suunnitteli markkinoivansa tapahtumaa, että tulkaa makkaralle ja kahville ;-) Kyllä hiihto hyvällä kelillä kivoissa maisemissa on aika jees, ei muuta ku uudestaan ladulle vaan ;-)

   Poista
 6. Kiva ja erilainen juttu! Itsekin urheilutapahtumissa juosseena voin todeta kisatunnelman olevan yksi homman helmistä. Jos sitä ei ole, jää kyllä jokin uupumaan. Onneksi teillä ei kuitenkaan hymyiltäkään vältytty :)

  VastaaPoista
 7. Satuin telkkarista vähän aikaa katselemaan näitä kisoja. Pitkään koitin bongata lähetyksestä että missä kisat on mutta ei osunut silmään mitään mainintaa, kylttiä tai muuta vinkkiä. Jäi asia oikein ihmetyttämään...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös