Työmatkakohteitani, jonne menisin ja en menisi lomallePeking Kiina


Kun on 18 vuoden ajan reissannut työkseen urheilun parissa ympäri maailmaa, on ehtinyt päätyä kohteisiin, jonne toivoo pääsevänsä joskus lomalle. Ihan yhtä lailla on päätynyt myös kohteisiin, joissa tietää jo työreissun puolivälissä, ettei todellakaan tule palaamaan sinne lomalle.

Ensin ei-kiitos-tänne-lomalle-ikinä top 3:

1. Krasnaja Poljana, Venäjä
Krasnaja Poljana


Kolme viikkoa olympiahuumaa 2014 ja parin tunnin työmatkoja kylän sisällä. Sen jälkeen karmea flunssa ja koko loppukevät sitkeää yskää ja puolikuntoisuutta. Vaikutti varmasti kokemukseen, mutta rahalla ja osin hutaisten (kiveyksiä esimerkiksi korjailtiin jo valmistumisen jälkeen seuraavalla viikolla) tehdyt puitteet eivät säväyttäneet. Maisemat olivat vuorelta kauniit, kelikin suosi ja työni kohteet (maastohiihtäjät ja ampumahiihtäjät) osin hyvinkin menestyksekkäitä. Mutta silti, ei. Ei siltikään, vaikken ole missään syönyt niin hyvää puuroa ja niin hyvää lohta kuin hotellissamme. Hotellini tosin puski venäjänkielistä markkinointimateriaalia kuukausitolkulla visiittini jälkeen, vaikka poistuin useampia kertoja jo listalta.

2. Swansea ja Sheffield, Iso-BritanniaSwansea Britannia


En osannut päättää, kumpi oli enemmän ei-tänne-lomalla -kohde. Iso-Britannian työmatkoistani sen sijaan Lontoo pääsee toiselle listalle, sillä sinne haluaisin takaisin koska vaan. Swansea ja Sheffield eivät vaan kolahtaneet yhtään. Inhosin molemmissa hotelleja ja niiden aamiaisia, mikä ei ainakaan edistänyt viihtyvyyttä, vaikka se ei kohteeseen sinänsä vaikuta. Ei niin ankeaa, ettei jotain hyvääkin: Swanseassa parasta oli lenkkeily rannalla, Sheffieldissä osa keskustasta näytti ihan viihtyisältä.

3. Peking, KiinaYksi painava peruste: ilmanlaatu. Olin töissä kolme viikkoa syyskuussa 2008 ja uudelleen 2017 tammikuussa. Arvostan suuresti historiaa ja kulttuuria, mutta rakastan puhdasta ilmaa vielä enemmän. Ei kaupunki muutenkaan minun makuun, mikä ei tietenkään tarkoita, ettenkö viihtyisi myös Kiinassa hyvin.

Ja sitten top 3 niistä työmatkakohteista, jonne menisin koska tahansa lomalle joko ensimmäisen kerran tai uudestaan:

1. Steamboat Springs, Colorado, USASteamboat Springs Colorado


Sen jälkeen, kun kävin kaupungissa yhdistetyn maailmancupissa, olen käynyt siellä laskujeni mukaan seitsemän kertaa. Nyt tosin en 9 vuoteen, ehkä olisi jo aika taas. Pidän kaupungin urheilumahdollisuuksista, kuumista lähteistä, kahviloista ja helposti haltuun otettavasta keskustasta. Sekä tietysti siitä, että siellä asuu ystäviä.


2. Lyon, RanskaLyon Ranska

Lyon Ranska

Lyon RanskaOlin parayleisurheilun MM-kisoissa 2013, ja vaikka reissulla sattui ja tapahtui, eikä Ranska periaatteessa ole suosikkimaitani, Lyon tuntui kivalta. Ehdin kerran Lyonin keskustaan nautiskelemaan rauhallista lounasta viinin kera, eivätkä meno ja miljöö tuntunut hullummalta. Olisi myös kiva tutustua Lyonin lähiseutuun paremmin.

3. Lontoo, Iso-Britannia 


Lontoon paralympialaisissa sirkus oli parin viikon ajan sellaista, että kaikki turistinähtävyydetkin jäivät oikeastaan näkemättä. Haluaisin kovasti haahuilemaan Lontoon kaduille ja tutustumaan kaupungin puistoihin, eri alueisiin ja niihin turistinähtävyyksiinkin. Ehkä tänä vuonna.
 

Mutta matkailu avartaa, ja usein ei-koskaan-lomalle-kohteissakin reissun varsinaiset asiat eli työt ovat sujuneet hyvin. Avoimin mielin kohti uusia työreissuja…

Minkälaisia kokemuksia sinulla listojeni kohteista on, kannattaisiko inhokkilistalleni antaa mahdollisuus lomakohteena?

Kommentit

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus! Vähän pisti harmittamaan tuo Peking, sillä se on ollut matkahaaveeni lukioajoista asti. Niinpä, enkä VIELÄKÄÄn ole sinne asti ehtinyt. Eikä ilmansaasteet tässä välissä ole ehtineet ainakaan parantumaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kati :) Jep, mulla on jotenkin ristiriitainen suhtautuminen Pekingiin, sillä kulttuuri kiehtoo minua monin tavoin, mutta tämä olo, joka jo nyt vartin ulkona olon jälkeen on, on kyllä sietämätön :(

   Poista
 2. Olen jo vuosikymmenen halunnut käydä Swanseassa, mutta en ehtinyt sinne, vaikka kaksi kertaa Walesissa kävinkin Lontoossa asuessani! Eli tämä postaus lohduttaa hieman. ^_^ Muista kohteistasi Lontoossa olen siis asunut (ah!), ja Pekingissä haluaisin käydä. Irlannista on Tipperary jäänyt todella ankeana paikkana mieleen. ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista! Minä jotenkin yllätyin, että Swansea tuntui tuolta kuin se tuntui. Muistan vieläkin sen viikon, kun halusin kovasti pitää kaupungista, mutta ei vaan sytyttänyt. Lenkkeilin rannalla ja fiilistelin, mutta ei niin ei :) Lontoossa tosiaan olin työkeikalla pari viikkoa, mutta näin vain kisapaikat :-/ Britanniassa sinänsä on kyllä paljon kohteita, joissa haluan käydä :)

   Poista
 3. Todella mielenkiintoinen postaus, olisin toivonut jopa enemmän kohteita molempiin... :-)

  En ole huomannut, oletko kirjoittanut blogiisi näistä työreissuista. Itseä urheiluihmisenä kiinnostaisi lukea myös jostain kisareissusta jollakin tasolla, joka sopisi blogin teemaan eli matkailua/urheilua. Toinen asia mikä kiinnostaa on siksi, että kaverini parapuolella reissaa työkseen noissa urheilutapahtumissa, niin saisi niistäkin vielä toisenlaisen näkemyksen. Kaverin reissuja on kiva kuunnella eli mitä kohteita sillä vähällä ajalla käy katsomassa, mitä itse urheilupaikoilta jää aikaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Joo, mietin ensin top 5 -listausta, mutta päätin keskittyä vain helmiin ja "helmiin" :D Joo, pitääkin kirjoittaa jossain vaiheessa tarkemmin työreissusta kisoissa ja leireillä vaikka parin eri lajin kautta, tulee samalla hyvin lajien erot esiin :-) Kiitos vinkistä/toiveesta, eli en siis vielä ole kirjoittanut noista :)

   Poista
 4. Nyt oli tosi mielenkiintoisesta näkökulmasta kirjoitettu juttu! Välillä kun ei itse voi päättää minne lähtee, vaan työnantaja tekee ne päätökset. Samalla tulee koettua kaikkea sellaista mitä ei uskoisikaan -hyvässä ja pahassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joo, kyllä tulee välillä päädyttyä paikkoihin, joihin ei tosiaan muuten päätyisi. Hyvässä ja pahassa, tosiaankin. Ja myös majapaikkoihin, jonne ei muuten päätyisi..ja syötyä sitä mikä työaikatauluihin sopii. Yleensä sitä mitä kisapaikoilla on tarjolla :D

   Poista
 5. Mä rakastan Pekingiä ja olenkin taas parin viikon päästä lähdössä sinne käymään kun sain halvat lennot. En ole itse koskaan Kiinassa kokenut esim. hengitysongelmia, mutta nyt vähän jänskättää että mikä mahtaa olla tilanne tällä hetkellä Pekingissä. Etelä-Koreassa yhtenä keväänä kyllä sain omakohtaisen kokemuksen siitä mistä on kyse, kun Kiinasta päin tullut yellow dust vei moneksi päivää äänen ja kurkku oli niin kipeä että itku meinasi tulla joka kerta kun piti niellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ymmärrän mieltymyksenkin Pekingiin :) En muista, että 2008 syyskuussa olisi ollut niin vaikeaa kuin mitä nyt monena päivänä. Lähtöpäivänä oli jo parempaa, joten toivottavasti saat "normaalissa" Peking-tilassa liikuskella siellä! Minua kiehtoisi Kiinan muut osat enemmän tällä hetkellä, lennot ovat tosiaan halpoja sinne suuntaan nykyään :) #hirveämatkakuumekokoajan

   Poista
 6. Hauska postaus, kivan erilainen idea. Itsekään en kyllä Kiinaan haluais matkustaa, juurikin ton ilmanlaadun takia. Ei uskaltais ees hengittää siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Janni :) Joo, minua kiinnostaa Kiina muuten kyllä, mutta terveys on niin tärkeä asia, etten tietoisesti halua altistaa itseäni tuolle ilmalle.

   Poista
 7. Tää oli hauska postaus :D Itsekin paljon työmatkailleena tullut mietittyä myös näitä juttuja. Mennään Coloradoon kesällä, joten täytyy muistaa tuo Steamboat Springs :)

  VastaaPoista
 8. Lyon on ihana <3

  Pekingistä tuli mieleen mun yhden kaverin kommentti kaupungista: "Mulla oli päivä aikaa Pekingissä postittaa yksi kirje ja syödä hyvin. Kumpikaan ei &%€#*? onnistunut." Kuvaa minusta jotenkin hyvin koko kaupunkia. Kaikki on niin ärsyttävän hankalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna. Lyonissa tosiaan eksyin kerran pahasti stadionilta hotellille talsiessani, mutta jostain syystä se ei niin siellä haitannut, ilokseni fiilistelin. Pekingistä tuttu mielikuva just toi!

   Poista
 9. Pekingissä olisi kiinnostava käydä, mutta en minäkään kauheasti välitä kaupungeista, joissa on niin huno ilmanlaatu. Joulun aikana Santiago de Chilessä oli myös niin paljon savusumua, että useimpina päivinä upeat Andit jäivät täysin savusumun taakse piiloon. Eniten näistä koteistasi kiinnostaisi kyllä Colorado. Sinne pitää kyllä vielä päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aika monesta asiasta sitä tinkii matkaelämyksissä, mutta huonolla ilmalla on rajansa :) Kiina kiinnostaa minua kyllä muuten suuresti, mutta ei terveyteni kustannuksella.

   Poista
 10. Missään näistä paikoista ei ole tullut käytyä, eikä ainakaan palo Pekingiä kohtaan kasvanut yhtään enempää.

  VastaaPoista
 11. Kiva ja kiinnostava postaus :) Kiina on mulle aina ollut vähän semmoinen pitäskö vai eikö pitäisi kohde :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi, muttei välttämättä Peking. Tai Peking syksyllä, jolloin paras aika (en muista 2008 syyskuulta, että ilma olisi noin huonoa ollut..) :)

   Poista
 12. Kiva lukea erityyppisiä postauksia. Näistä kohteista Peking on sellainen, jonne joskus haluaisin, jos siellä vaan pystyy hengittämään. Lyon kiehtoo myös..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Pekingissä ja Kiinassa on valtavasti hyvää ja kiehtovaa, mutta tuo ilma..:-/

   Poista
 13. Kiina on mulle sellainen kohde, että olen varma jo etukäteen, että en maasta tykkäsi. Silti välillä käy mielessä, että entäs jos sittenkin pitäisi käydä siellä... Mutta huono ilmanlaatu on kyllä sellainen juttu, minkä vuoksi suuret aasialaiset kiinnostaa vielä vähemmän. Bangkok ei taida olla läheskään niin paha kuin Peking, oli se silti kamalaa niistää monta päivää mustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, minusta Bangkok ei tuntunut niin pahalta ja jotenkin pidin siitä enemmän muutenkin :)

   Poista
 14. Inhokkilistalta tuttu on vain Peking, ja ymmärrän perustelusi hyvin. Pekingissä on hieno käydä, mutta en sinne mielelläni palaa, en ainakaan lomalle. Huonon ilmanlaadun todellakin tunsi keuhkoissaan ja matkan jälkeen Suomen ilma tuntui todella, todella raikkaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, Lotta! Nyt kun Pekingissä olen pari kertaa käynyt, ei sinne ole hetkeen hinkua takaisin.

   Poista
 15. Joskus kun olin viikoksi lähdössä Pekingiin työmatkalle yritin houkutella siippaa lähtemään mukaan turistiksi - olisimme voineet liittää matkaan viikonloput varmaan molemmin puolin, mutta ei kiinnostanut Peking, ei yhtään :-) Nyttemmin itsekin miettisin kyllä uusintavierailua kaupungissa pitempäänkin ilmansaasteiden ja ruuhkien takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ymmärrän! Ruuhkat eivät minua siellä niin harmittaneet, koska metroverkosto oli niin toimiva. Mutta tuo ilma..

   Poista
 16. Pekingin ilmanlaatu on kyllä tosi harmillista koska muuten kaupunki kiehtoo tosi paljon. Ei kyllä kuulosta Swansean rannalla lenkkeilykään ollenkaan pöllömmältä, vaikka ymmärrän että viinittely Lyonissa houkuttelee enemmän :)

  VastaaPoista
 17. Hauska listaus tämä! Heräsi uteliaisuus, että mitä oikein teet työksesi? Ilmanlaatu on kyllä vakava juttu ja aina järkyttää ajatella niitä ihmisiä, jotka joutuvat asumaan esim. Pekingissä.. huh. Pahimmat saasteet olen itse kokenut Delhissä, ja kyllä oli kurkku kipeä jo sielläkin. Sitä paitsi upeimmatkin kohteet jäävät varmasti vähän valjuiksi jos ne peittyvät puoliksi savusumuun. Tuon Coloradon-kaupungin vuoret alkoivat taas heti houkutella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin Pekingissä niitä, jotka eivät koskaan saa kokea puhdasta ilmaa ts pitävät normina sitä mitä tuolla on :-/ Olen urheilutoimittaja/tiedottaja työkseni, eli urheilutapahtumien ja -leirien perässä reissailen :)

   Poista
 18. Hanneli/duunireissaaja14. tammikuuta 2017 klo 14.13

  Tästä intoutuneena aloin miettiä samaa. Mun työmatkat suuntautuvat pitkälti paikkoihin, joissa melkein kaikissa olen käynyt lomallakin. Tai ainakin voisin mennä. Mä taidankin lähestyä asiaa niiden kohteiden kannalta, joissa oon käynyt vain töiden vuoksi. Listalta kun löytyy Pariisia, Brysseliä, Barcelonaa.

  VastaaPoista
 19. Ootpa kauan saanut matkustaa työn puolesta ja vaikka missä! :) Toivottavasti minäkin pääsen usealle työmatkalle vielä joskus! Tällainen postaus on kyllä mielenkiintoinen - toivottavasti pääsee kokoamaan tällaisen itsekin tulevaisuudessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, taidan tehdä jonkun suomiversion lähiaikoina. Suomessa nimittäin kohteita on myös moneen junaan tästäkin näkökulmasta..:-O

   Poista
 20. Tämä oli hauska aihe! Oi ne työmatkat... aina on niin hauskaa lähteä jonnekin, mutta sitten harmittaa, kun aikaa ei yleensä jää paikkaan tutustumiseen kovinkaan paljoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sepä se! Itse ajattelin Lontoon osalta, että jos mä nyt kaksi viikkoa olen kaupungissa, kai ehdin kisojen ohessa edes jotain nähdä. En ehtinyt. En mitään. Ruokakaupassa käynti jäi turistieksotiikaksi :D

   Poista

Lähetä kommentti

Katso myös