Talvikaupunki Joensuu: Ampumahiihtoa, hyvää ruokaa ja siltafiilistelyäJoensuu Kontiolahti Talvi


Joensuu on 18 vuoden ajan ollut minulle ”se kaupunki, josta on vartti matkaa Kontiolahdelle”. Tämä johtuu siitä, että työtehtävät ovat usein vieneet Kontiolahden Ampumahiihtokeskukseen ampumahiihto- tai hiihtokisoihin sekä niiden suunnittelupalavereihin. Stadion-hotelli-joku ruokapaikka -kolmiyhteys on pyörinyt kaikki nämä vuodet niin tehokkaasti, että normaalissa ruokakaupassa käynti on riittänyt kisavisiitteihin eksoottiseksi elämykseksi sen jälkeen, kun on päivän viettänyt stadionilla, josta joka paikkaan on vähintään muutama kilometri matkaa.
 

Joensuu Kontiolahti Talvi

Kun olin töissä ampumahiihdon MM-kisaprojektissa, olin ensimmäistä kertaa pidempiä pätkiä Joensuussa niin, että tuota pyhää kolmiyhteyttä oli joskus jopa aikaa rikkoa. Oli aikaa katsella torin ympärille levittäytynyttä keskustaa monesta vinkkelistä, tallata uusia katuja, löytää uusia siltoja, nähdä uusia kulmia... Opin tykkäämään iltalenkkeilystä kaupungissa joen rantoja ja siltoja pitkin. Siltojen valoissa ja niiden luomassa tunnelmassa talviseen iltaan oli jotain kivaa. Päivänvalossa samat reitit eivät tuntuneet yhtä tunnelmallisilta eikä monikaan kohta näyttänyt kovin kauniilta. Silloilla olen usein pysähtynyt fiilistelemään valoja ja valojen heijastuksia sen jälkeenkin.

Missä pienet kotoisat majoituspaikat?

Hotelleista haluaisin kehua jotain, mutten oikeasti pysty ylitsevuotavan viihtyisäksi ja laadukkaaksi kehumaan yhtään. GreenStar on se hotelli, jossa viihdyn. Sisustus on minun makuun ja aamiainen on ollut suppeudessaan minulle riittävä. Sen voi myös jättää ostamatta, mikä on aina plussaa. Sokos Hotel Kimmel mielletään usein Joensuun parhaaksi hotelliksi, mutta minun makuuni se ei ole. Huonelotossa on viime kerroilla käynyt järjestään huono tuuri: olen joutunut vielä remontointia odottaviin huoneisiin, jossa vetää niin paljon, että palelu on jatkuva seuralainen. Aamiaistilana tanssiravintola ei vastaa käsitystäni viihtyisästä. Olisi hauskaa nähdä Joensuussa olemassa olevien hotellien lisäksi joku Hostel Kodin tyyppinen pieni ja kotoisa majoituspaikka, mutta en tiedä kysynnästä.

Joensuu Kontiolahti Talvi

Joensuu Kontiolahti Talvi


Vahva suositus ravintoloiden tuoreimmalle löydölle

Joensuu on S-ryhmän vahvaa aluetta majoitusalalla. Se tarkoittaa melko suppeaa ravintolavalikoimaa muiden kuin ketjupaikkojen osalta. Onneksi kuitenkin on valikoimaa. Yhtään puitteiltaan kotoisaa ja tunnelmallista kahvilaa en ole löytänyt, mutta Houkutuksen tarjoilujen äärellä kelpaa herkutella niin terveellisesti kuin vähemmän terveellisestikin. Uusi löytö oli työkaverin suosittelema Local Bistro. Oi miten virkistävä kokemus se olikin. Söin kaksi annosta, jossa kaikki oli kohdillaan. Ne oli aseteltu niin kauniisti, ettei asetelmaa olisi raaskinut rikkoakaan. Palvelu oli iloista, ystävällistä, ripeää ja innokasta. Paikan suosiosta kertoo aika hyvin se, että perjantaina alkuillasta mahduin juuri ja juuri syömään ja ruokailuni aikana osalle syömään mielivistä ei sillä hetkellä löytynyt pöytää. Vahva suositus.

Joensuu Kontiolahti Talvi

Joensuu Kontiolahti Talvi


Kontiolahti on niin aktiivinen kisajärjestäjä, ettei se onnistuisi ilman seutukunnan laaja-alaista yhteistyötä. Viime vuosina urheiluseuran, kunnan, kaupungin, maakuntaliiton ja muiden toimijoiden yhteistyö on ollut poikkeuksellisen rullaavaa. Siksi Kontiolahden kisatapahtumat näkyvät myös ”kylillä” enemmän kuin monella muulla paikkakunnalla. Tälläkin hetkellä Joensuun torin laitoja kiertää maaliskuista maailmancupia mainostava kangas.

Olen tälle vuodelle ottanut tavoitteeksi tehdä tutuissa kaupungeissa joka visiitillä jotain uutta. Local Bistro oli Joensuun uutuus viime kerralla, seuraavalla kerralla on tavoitteena testata lähiseudun latuverkostoa. Reissuja riittää maaliskuussa kaikkiaan kolme, joten uusia elämyksiä luvassa useita jo lähiviikkoina Joensuussakin.

Millaisia kokemuksia sinulla Joensuusta on?

PS. Jos ampumahiihto kiinnostaa sinua tai tuttavaasi, täällä blogissa 10 vuotta -sivulla on vielä pari päivää mahdollisuus osallistua arvontaan ja voittaa liput kisoihin

Kommentit

 1. Mun Joensuun kokemukset on täysi nolla, en ole siis koskaan kyseisessä kaupungissa käynyt :D Ehkä joskus pitäisi, onhan meillä täällä suomessa vaikka mitä! Hyvän näköisiä annoksia, eli ruokavalikoima näyttää hyvältä ainakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Local Bistroa voin kyllä suositella. Muutenkin täytyy ehkä tutustua paremmin ja tehdä lisää löytöjä täällä :)

   Poista
 2. Muutin viisi vuotta sitten pois Joensuusta parin opiskeluvuoden jälkeen, enkä jäänyt pahemmin kaipaamaan kaupunkia tai sen tarjontaa. Viime kesänä sain kuitenkin (taas) opiskelupaikan Joensuusta ja aivan ketutuksissani muutin tänne takaisin.

  Nyt reilu puoli vuotta täällä asuneena olen lämmennyt paikalle aivan eri tavalla kuin 2010 tänne muutettuani. Kaupunki tuntuu ihanan kotoisalta ja kuten helsinkiläinen ystäväni tuumasi, "ihan kuin kulkisi elokuvan lavasteissa". Leppoisia ihmisiä, mukavasti uudistunut tarjonta ja pikkukylän tunnelma kaupungin palveluilla. Vaikka S-ryhmä jyrääkin edelleen valitettavan paljon tarjontaa, on ollut ilo huomata, että kaupunkiin on uskaltauduttu avaamaan myös uusia ei-ketjupaikkoja. Mainitsemasi Local Bistro yllätti todella positiivisesti viime syksynä!

  Seuraavalle reissullesi suosittelen Kieloa sekä tunnelmallista kahvilaa kaipaavana kannattaa suunnata Hyve & Paheeseen, kävelykadun varrella sekin, Tapio-elokuvateatterin kanssa samassa rakennuksessa. Alakerrassa on Pahe, joka tarjoilee herkullisia kakkuja ja muita herkkuja, yläkerrassa Hyve, josta saa wokkeja, salaatteja jne. Kuuluu samaan omistukseen Houkutuksen kanssa, joten herkuttelu on taattua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Juuri taas Local Bistrossa herkuteltu, mutta täytyypä tsekata nuo suosituksesi :) Kiitos!

   Poista
 3. Joensuu on mulle musta aukko avaruudessa, ei mitään tietoa tästä paikasta. Eikä toisaalta ihan ekana menossa "pakko päästä" listalle. Mutta eipä moni muukaan Suomen kaupunki. Ruuat näytti tosi hyvältä, plussaa että ravintolat panostaa muuallakin Suomessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on ollut tosi hienoa huomata, että persoonallisia paikkoja alkaa löytyä ympäri Suomea erilaisilta paikkakunnilta :)

   Poista
 4. Toi on ihan totta, että suomalaisissa, itsellekin tutuissa kaupungeissa on paljon alueita ja paikkoja, joissa ei ole käynyt. Joensuussa oon käynyt lähinnä keikoilla joitain kertoja, mutta viimeisimmästä visiitistä on kyllä vierähtänyt jo useampi vuosi. Kerubissa on hyvä keikkavalikoima ja keskustassa joku kohtuullisen hyvä ostari, siinä kaikki mitä mä kaupungista tiedän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on Venla :) Mulla on ollut tänä vuonna tuo joka kerta jotain uutta tutuissakin kaupungeissa -teema, ja sitä yritän jatkaa :) Välillä ei tarvii ku poistuu naapurikadulle :)

   Poista
 5. Oikein hävettää tunnustaa, että en tiedä olenko edes käynyt Joensuussa. Saattaa olla että olen, tai sitten en ole. Tori näyttää hämärästi tutulta. Jonkinlainen kuvitelma on, että olisin siellä käynyt kesllä mansikoita ostamassa matkalla syötäväksi. Mutta mihin olen olut matkalla omalla autolla Joensuun kautta. Sitä en enää muista : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Tuttu fiilis joistain paikoista, joku yksityiskohta soittaa kelloja, mutta sitten ei kuitenkaan :) Ehkä teidän pitää käydä paikanpäällä kattomassa :)

   Poista
 6. En ole käynyt Joensuussa kuin pari kertaa elämässäni. Viimeksi siellä tuli poikettua työkeikalla 2,5 vuotta sitten. Silloin kävin syömässä jossain tunnelmallisessa paikassa keskustassa.. Olisiko ollut kahvila siinä Taitokorttelissa. Lisäksi kävin tuttujen saunalauttalla vähän seilaamassa, kun oli kaunis kesäpäivä. Ihan kivalta kesäkaupungilta se vaikutti, mutta en kyllä koe itseäni asiantuntijaksi aiheen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mirka kommentistasi. Musta tuntuu, että itse aika monesta suomalaisesta kaupungista voin sanoa "kiva kesäkaupunki", mutta olen nyt yrittänyt opetella tykkäämään talvikaupungeistakin :) Siihen pitää vähän joissain käyttää luovuutta :)

   Poista
 7. Joensuussa on joskus tullut käytyä mutta siitä on aikaa. Kesäisin ihana kuin muutkin Suomen kaupungit. Kai talvellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näinpä - olen ottanut tähän projektiksi etsiä kivoja talvikaupunkeja :)

   Poista
 8. Musta tuntuu, etten ole koskaan käynyt Joensuussa. En oo kyllä ihan satavarma. Enkä varmaan ole lähiaikoina menossakaan.. :D Nuo ruuat kuitenkin näyttää hyviltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ilman töitä en olisi usein käynyt minäkään :) Ruokamatkailua kyllä voisi täälläkin ehkä jo harrastaa, ketjupaikkojen ulkopuolella:)

   Poista
 9. Joensuu on minulle yhtä kuin Ilosaarirock! Näillä reissuilla ei pahemmin ravintola- saati kahvilatarjontaan ole tullut tutustuttua, mutta jokin erityinen paikka sydämestä kyllä kaupungille löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän :) Ilosaarirock on mulla ollut pitkään "joskus pitäisi käydä", mutta aina on työt sotkeneet aikeita.

   Poista
 10. Kiitos Local Bistrosta, menen sinne, kun tulee seuraava työreissu Joensuuhun. Kalenterissa sinne on nyt parikin reissua keväälle, joten sinne siis :-)

  Joensuu on itselle työkaupunki, minne yleensä menen koneella joko edellisenä iltana -> syöksyn paikalliseen parille oluelle tai sitten aamukoneella. Aamuisin ongelmana on välillä ollut se, että ei tiedä päätyykö Joensuuhun vai Kuopioon, kun kenttä on usein sumun peitossa. Muistan taannoin, kun vasta kolmannella laskulla päästiin laskeutuun. Vieressä istuneelta pääministeriltä olisi jäänyt kauppakeskus avaamatta ja itseltä olisi mennyt puoli päivää töissä harakoille, jos Kuopioon olisi matka jatkunut. No molemmat sai hommansa hoidettu ja iltakoneella takaisin. Sillä reissulla ei Joensuusta paljoa käteen jäänyt :-) Haluaisin siellä kuitenkin käydä kesällä eli tarvitsee mennä sinne joskus lomareissulle. Ehkäpä tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe! Local Bistrosta juuri tultiinkin, siellä kyllä viihtyy. Hehe! Juu, kyllä tämä(kin) on kiva kesäkaupunki, olen nyt ottanut tavoitteeksi etsiä kivoja talvikaupunkejakin ;-)

   Poista
 11. Mä olen käynyt Joensuussa pari kertaa ja yhden kerran ollut yötä. Se oli just Kimmelissä eikä mulla jäänyt siitä mitenkään huono fiilis. Toinen reissu oli päiväkseltään kun ajoin sinne yhden uuden rekkaveturin, kävin Kimmelin ravintolassa syömässä ja junalla sitten Helsingin kautta takaisin Turkuun.

  Tarkoitus olisi palata kurkkaamaan kaupunkia paremmin viimeistään siinä kohtaa kun pääsee käymään Kolilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miika! Joo, minulla on Kimmelissä varmaan ollut vaan huono onni huonelotossa ja ajankohta :) Mukavammissakin Sokos Hotelleissa olen kyllä ollut :) Koli on mulla yhä käymättä, pitäisipä ryhdistäytyä senkin suhteen.

   Poista
 12. Olen muutamaan kertaan käynyt Joensuussa, kaikista käynneistä on tosin ikuisuus. Ystävän häät, Ilosaarirock ja opiskelijabileet on mun Joensuuta. Kaupungista jäi leppoisa kuva.

  VastaaPoista
 13. Me käytiin viime vuonna pääsiäisenä Joensuussa ja Valamossa (Valamosta tein postauksenkin: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2016/04/11/paasiaissunnuntai-valamon-luostarissa/) ja mä ihastuin silloin Taitokorttelin kahvilaan - ja koko kortteliin muutenkin! Kannattaa katsastaa jos ei ole vielä tuttu!

  VastaaPoista
 14. Kimmel taitaakin olla ainoa hotelli Joensuussa, jonka tiedän nimeltä. Mutta Sokos Hotelleista minulla on aika latteat kokemukset, joten tuskinpa siellä yöpyisin sen "kuuluisuudesta" huolimatta. Toivottavasti pienet ja viihtyisät hotellit yleistyvät Suomessa!

  VastaaPoista
 15. Joensuussa ei ole tullut aikoihin käytyä, mutta lapsena olen varmaan sielläkin piipahtanut. Ihastuin pari vuotta sitten kesällä Lappeenrantaan, joten olisi kiva lähteä Joensuuhunkin katsomaan, onko muut Itä-Suomen kaupungit yhtä kivoja! Yhdistäisin sen silti myös Kolin-visiittiin. :)

  VastaaPoista
 16. Joensuu on tuttu entisen poikaystäväni (aka nykyinen mieheni) myötä, sillä hän muutti sinne asumaan. Kuljin vajaan vuoden verran Kiuruvedeltä Joensuuhun kerran, pari kuussa. Samoin Ilosaari-rock on tietenkin tuttu! Sen jälkeen on tullut pyörähdettyä ihan nopeasti ohikulkumatkalla (?!) Hirveä hinku minulla ei sinne ole ja vielä vähemmän on siellä asuneella miehelläni. :D

  VastaaPoista
 17. Joensuu on paikkana hyvin tuttu, aikoinaan toinen puoli suvustani asui siellä. Ja olenpa siellä itsekin puolisen vuotta asunut. Silti paikkakunta ei ole koskaan kolahtanut. Ainoa asia (sukulaisten lisäksi), jota Joensuusta ikävöin on torin kuumat käsintehdyt karjalanpiirakat. Viimeksi kun kävin tammikuussa siellä, ei niitäkään enää saanut, koska tori oli kaivettu ylösalaisin remontin vuoksi. Nyyh! Kimmelistä minulla on samanlaisia kokemuksia kuin sinulla, ei siis niin mukavia. Tykkään Greenstarista. Omassa yksinkertaisuudessa se on tyylikäs hotelli ja melko halpa! :)

  VastaaPoista
 18. Hmmm... täytyy myöntää, ettei S-ketjun dominoima ravintolamaailma ainakaan omalla kohdallani mielenkiintoa nosta...

  VastaaPoista
 19. En ole vielä Joensuussa käynyt, mutta kaupunki kyllä kiinnostaa. Siellä taitaa joka kesä olla Ilosaarirock?

  VastaaPoista
 20. Joensuussa kävin ensimmäistä kaksi kesää sitten, kun teimme visiitin nykyisen mieheni kotikonnuille. Uusi reissu on edessä taas ensi viikonloppuna, vaikka varsinaisena kohteena onkin Koli. Täytyypä harkita, josko testaisimme samalla Local Bistron ennen junamatkaa kotiin!

  VastaaPoista
 21. Olen ollut Joensuussa kuninkuusraveissa mutta muuten on jäänyt aika vieraaksi itse kaupunki. Siinä aika lähellä on kyllä tullut pyörittyä ja joensuulaisia tunnen muuten, mutta nyt ei tule yhtään erityistä asiaa Joensuun kaupungista mieleen. :)

  VastaaPoista
 22. Tuo on aina tylsää niissä kaupungeissa missä S-ryhmä jyrää ravintolavalikoimallaan. Muilla yrittäjillä ei ole suuria mahkuja ja kuluttajalla ei valinnanvaraa. On S-ryhmäkin toki parantanut laatuaan, mutta silti on kivempi ruokailla hieman erilaisemmissa paikoissa.

  VastaaPoista
 23. Joensuusta tulee mieleen Ilosaarirock, jossa kävin lukioikäisenä joka kesä. Sittemmin festarointi on jäänyt, mutta joensuusta on sellainen mukava kesäinen fiilis. Siellä oli helppo kävellä joka paikkaan. Yksikään ravintola ei kylläkään jäänyt mieleen. Ehkä tuli syötyä lähinnä eväitä ja festarialueen katuruokaa. Mut voisin kyllä aivan hyvin joku kesä vielä Joensuushunkin reissata,ihan Ilosaarenkin ulkopuolella.

  VastaaPoista
 24. Joensuu on kokonaan kääntämätön kortti vielä. Nyt onneksi tämän luettuani tiedän kaupungista vähän enemmän.

  VastaaPoista
 25. Kävin Joensuussa edellisen kerran toissa syksynä, kun kävin juoksemassa 12 tunnin juoksun. Kaupungista en nähnyt siis muuta kuin rautatieaseman ja urheiluhallin. Jos en ensi viikonloppuna olisi Pietarissa, olisin tullut Kontiolahdelle katsomaan ampumahiihtoa.

  VastaaPoista
 26. Olen käynyt kerran Joensuussa museologiaa opiskelemassa, näin vain museot, mutta ne ovatkin aika mahtavia. Hauskasti kirjoitit, että Joensuu on talvikaupunki. Suomessahan kaikkia kyläpahasia ja kaupunkeja marrkinoidaan, että tämä ja tämä on kiva kesäkaupunki. Varmasti totta, mutta talvihan Suomessa on sitä kylmää ja pimeää aikaa, jolloin kaipaa jotain extrakivaa. Minulle Tampere on kiva talvikaupunki :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös