8 vinkkiä ihastuttavaan Rothenburg ob der Tauberiin

Rothenburg ob der Tauber linnapuisto


Tämän lähemmäksi aikamatkaa menneisyyteen ei pääse missään. Se on tunne, joka Rothenburg ob der Tauberin muurien sisällä olevassa keskiaikaisessa vanhassa kaupungissa tulee vahvana. Hiljaisempana turistiaikana huhtikuussa tuntuu kuin koko reilun 11 200 asukkaan baijerilaiskaupunki eläisi yhtä suurta historiallista satua mukulakivikaduillaan. Olin jo pitkään toivonut ehtiväni joskus käymään Baijerin tässä kolkassa, sillä kaupunki vaikutti sympaattiselta. Kun juna saapui tähän pikkukaupunkiin, hiipi epäilys: entäs jos vuorokausi onkin liikaa tässä kaupungissa? Entäs jos 42 portin ja tornin vanha kaupunki onkin hetkessä koluttu? Entäs jos turisteja onkin haitaksi asti? Melko nopeasti osasin vastata kaikkiin: EI.

Tässä vuorokauden kokemuksella kahdeksan vinkkiä kaupunkiin:

1. Haahuile kaduilla ja bongaile yksityiskohtiaPäämäärätön haahuilu on erityisen suositeltavaa täällä. Ristikkotalot, värikkäät talot, taiteelliset metalliset kyltit ja lukemattomat muut yksityiskohdat takaavat sen, että pää pyörii ja niska kallistuu ihastuksen vallassa tasaiseen tahtiin. Monen taustalla on tarinoita: Baumeisterhausin (nimensä mukaisesti historiallisen paikallisen rakentajamestarin Leonardo Weidmannin talo) kivihahmoista seitsemän symboloi hyveitä ja seitsemän kuolemansyntiä. Tarinoita taloista kaupungin matkailusivuillta.2. Linnan puutarha


Linnan puutarha nimi johtaa harhaan, sillä 1100-luvulla linnoissa ei ollut puutarhoja. Oikeampi nimi olisi kuulemma linnan paikalla oleva puutarha. Niin tai näin, iltakävely puistossa, josta toisaalle avautuu näkymä vanhaan kaupunkiin ja toisaalle ympäröivään laaksoon, oli elämys auringon laskiessa. Läheisten naapuritalojen eläimet vastasivat lintujen kera musiikista, konsertti oli kokemus sinänsä pimenevässä illassa.

3. Schneeball


 

Paikallinen leivonnainen on Schneeball, lumipallo. Tippaleipää muistuttava perusversio on sokerilla kuorrutettu, omani nautin nougatilla täytettynä Cafe Uhlissa. Oli niin iso ja imelä, etten jaksanut puolikasta enempää syödä.

4. Käy viini- & liköörikaupassa
Olen aina pitänyt kaupoista, joissa liköörit saa pulloon paikan päältä joko itse tai ne on laitettu myyntipulloihin. Kun Fränkischer Brennereiverkauf W. Kern osui kohdalle, menin oitis sisään. Löytyi tuliaisiksi yksi pieni kirsikkalikööripullo ja valkoviiniä. Paikan myyjä kielsi kuvaamisen kahden kuvan jälkeen, mutta palvelu oli äärettömän ystävällistä muuten.

5. Keskiaikainen rikos- ja rangaistusmuseo (Mittelalterliches Kriminalmuseum)Museon teema (rangaistus/kidutus keskiajalla) sotii melkoisesti Rothenburgin romanttinen kaupunki -mielikuvamyynnin kanssa, mutta museossa kannattaa piipahtaa. Seitsemän euron hintaan pääsee perehtymään taannoisiin kurinpitokeinoihin ja rangaistuksia aiheuttaneisiin tekoihin. Häpeähuilu huonoille muusikoille ja koulun kurinpitokeinot ovat olleet aikansa ajatusmaailman tuotoksia. Osansa saa myös noituus, jonka kohdalla äänitehosteilla on saatu aikaan efekti, jota pidempään kuuntelemalla alkaisin varmasti luulla äänen tulevan päästäni...

6. Joulumaa
 


 

Olin menossa joulumuseoon aikani kuluksi. Kuvittelin sen yhteydessä olevan pienen kaupan, sillä kadulle (http://kaethe-wohlfahrt.com/) joulumaan suuruus ei todellakaan paljastunut. Totuus valkeni sisälle päästyäni. Siinä jäi museo käymättä, kun uppoiduin kaupan tarjontaan. Kuvaus ja videointi oli kielletty, mutta mielikuviin piirtyi huimia näkyjä. Ei paljon haitannut, etten ole erityisen jouluihminen ainakaan huhtikuussa. Kaupassa riitti hyllytolkulla ihasteltavaa, pientä ja suurta koristetta ja jouluun liittyvää tavaraa. Kaikkea oli niin paljon, että tunnelmaa on vaikea kuvailla. Euroopan suurin ympäri vuoden auki oleva joulumyymälä oli kuin oma maailmansa, jota en kuvitellut Rothenburgista löytäväni.

7. Alter KellerRothenburgissa hyvin syöminen ei vaikuta olevan vaikeaa. Tunnelmallisella sivukadulla sijaitseva pieni Alte Keller oli valintani heti keittiön avauduttua. Tunnelma oli kuin alppikylien pikkuhotellien ravintoloissa parhaimmillaan ja nauttimani lohiannos maistuva. Vastaavasti ei jatkoon -vinkki on China Restaurant Lotus, jonne osuin kiinalaisten turistiryhmien välissä. Tarjoilija huokaili raskaasti koko ajan, palvelu oli luokatonta (hidasta ja unohtui tuoda tilattu juoma) ja ruoka keskinkertaista. Harmi, koska olisi ollut kiva syödä myös lounas hyvin.

8. Persoonallisia hotelleja

 

Rothenburg vaikutti kaupungilta, jossa keskikokoiset persoonalliset hotellit ovat vahvoilla. Jotenkin ne myös istuvat kokonaisuuteen. Omani löytyi googlettelulla. Hotel BurgGartenpalais osoittautuikin hyväksi vaihtoehdoksi, ja toisin kuin moni kakku, oli tämä rothenburgilaiseen tyyliin kaunis myös ulkoa. Hotellihuone oli pieni, tummasävyinen ja ei mitään erikoista -tyyliin, mutta sänky tarjosi hyvät yöunet. Aamiaiselta sain kaiken tarvittavan. Palvelu oli ystävällistä, tosin kun toinen lause juuri saapuneelle vieraalle oli kysymys mitä pidän kaupungista, alkoi hymyilyttää.

Vuorokaudessa koki melko paljon, mutta pari lisäpäivää ei olisi haitannut. Sitten olisin luultavasti käynyt parissa museossa, vuokrannut pyörän ja lähtenyt retkelle lähiseudulle. Ja nauttinut vielä vähän lisää. Vuorokauden kokemuksella ”Rothenburg ob der Tauber pääsi kategoriaani sympaattiset pikkukaupungit viikonloppulomalle”. 

Oletko sinä käynyt? Jos olet, mitä pidit ja mitä suosittelisit seuraavalle visiitilleni?Kommentit

 1. Olen käynyt kaupungissa kuudesti, joista viisi kertaa olen yöpynyt. Aivan mahtava paikka, erityisesti iltaisin kun turistilaumat poistuvat kaupungista ja pääsee hiljaisuudessa kävelemään kaupungin itä- ja pohjoislaidalla kiertävää muuria pitkin. Olen monesti syönyt pienessä "helvetti" ravintolassa - zur Höll. Erittäin kiva paikka. Museoista suosittelen ehdottomasti keskiaikaista kidutusmuseota. Kaupungin länsilaidalla olevasta puistosta on hienot näkymät jokilaaksoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyypä käydä Zur Höllissä sitten ensi kerralla. Kidutusta ja muita rangaistuksia kävin jo tutkimassa :)

   Poista
 2. Olen käynyt kerran, ja paikka jäi kyllä lähtemättömästi mieleen. Minusta Rothenburg odT on ehkä vaatimattomasti sanottuna Euroopan söpöin kaupunki! Kertakaikkisen ihastuttava paikka. Itse menisin juuri tuolla sinunkin vinkkaamalla haahuilulinjalla, sillä kaupungissa on niin paljon kauniita yksityiskohtia, että yksistään niiden tutkiskelussa aika kuluu sujuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, niin samaa mieltä! Periaatteessa vältän noita superlatiiveja, kun niin monta paikkaa näkemättä, mutta söpö saa olla se paikka, joka tuosta pistää paremmaksi :) Kiitos myös kommentista :) Haahuilu on parasta :)

   Poista
 3. Idyllisen näköistä! Baijerissa on kauniita kaupunkeja, tämä on ennestään tuntematon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jostain syystä oli minullekin jäänyt tuntemattomaksi, vaikka Baijerissa olen paljon viettänyt aikaa ja asunutkin pätkän :)

   Poista
 4. Eipä ole tullut käytyä mutta kaunista on. Onko tämä kaunis myös jouluna? Kannattaako tänne matkustaa joulunalusaikaan? Osaisin ainakin kuvitella kaupungin tunnelman jouluaikaan. Nyt iski suunnitteluvimma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm...olen samaa mieltä, että on varmasti kaunis myös jouluna kojuineen. Ellei sitten ole helsinkiläistä loskaa (mutta kuvitelmissanihan tuolla on idyllisesti pikkuisen lunta kuorruttamassa kaiken kauneuden). Täytyy ehkä mennä katsomaan?

   Poista
 5. Kovin on, hmm, keskiaikaisen näköistä. Eli kaunista! Hyviä vinkkejä minulle vieraasta paikasta, erityisesti pääkuvaan tykästyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja kommentistasi. Juu, harvemmin on sama tyyli ns läpi kaupungin, mutta tuolta ei silmää haittaavia säröjä löytynyt, tyylin puitteissa erilaista kauneutta kylläkin :)

   Poista
 6. Onpa viehättävä pikkukaupunki, mutta ei ihme kun Baijerissa. Olen käynyt Münchenissä ja Oberammergaussa ainakin. Oberammergaussa oli myös joulukauppa, tuntuu olevan tyypillistä tuolla suunnalla. Ostin pari joulukoristettakin kesähelteillä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jane, Baijeri on kyllä monen kivan kaupungin aluetta. Onko hyviä vinkkejä Oberammergauhun?

   Poista
 7. Miksi minulle on Saksassa tullut aina ne kaupungit, jotka ovat vähemmän viehättäviä. Erityisesti arvostaisin linnan pihan puutarhaa kaikkine tipuäänineen. Ehkäpä jopa vihertikka suostuisi tulemaan esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stacy, kannattaa käydä kokemassa :) Ehkä geokätköilynkin merkeissä?

   Poista

Lähetä kommentti

Katso myös