Työreissun hetkiä Virossa: Viljandi teki vaikutuksen hetkessä
Suunnistuksen MM-kisoissa on työreissuna se hyvä puoli, että kilpailukeskuksia on useampia, joten aluetta tulee jo työn puolestakin nähtyä vähän laajemmin. Tällä kertaa suunnistuksen MM-kilpailut käydään Virossa, jossa kahdesta ensimmäisestä kilpailusta sprintti oli Tartossa ja sprinttiviesti Viljandissa. Tallinnasta 161 kilometrin päässä ja Tartosta 81 kilometrin päässä sijaitseva 19 000 asukkaan Viljandi oli yhden kisapäivän perusteella suorastaan mukava paikka.


  
Viljandilla on pitkä historia, sillä kaupunki oli 1300-luvulla yksi Itämeren alueen hansakaupungeista. Liivinmaan sodassa (1558–1583) ja Puolan–Ruotsin sodassa (1600–1622) Viljandissa sodittiin. Ensin mainitussa tuhoutui muun muassa kaupungin fransiskaaniluostari. Viljandi tuntuu heti saapumisesta lähtien kotoisalta, ehkä paristakin syystä: se on vain hieman kotipaikkakuntaani isompi ja sielläkin nähtävyyksiin kuuluu koti-naapurimme Kajaanin tavoin linnan rauniot. 
  
Viljandissa keskiaikaisen ritarilinnan rauniot tosin sijaitsevat Linnavuorella ja erotuksena Kajaaniin, pidän aluetta sekä raunioiden että maisemien osalta oikeasti kauniina. Raunioiden maisemissa juostiin myös sprinttiviesti, joten ylös-alasmenoa oli tarjolla.


Kerkesin pikavisiitilläni ennen töitä bongata myös yhden tunnetuimmista maamerkeistä, 30-metrisen vesitornin, joka on vuonna 1911 rakennettu ja vuonna 1999 entisöity. Siellä huipulla olisi kuulemma näköalatasanne, jonka näkymiä en kuitenkaan ehtinyt testaamaan.
Raunioiden tuntumassa sijainnut Kahvila Fellin oli hyvä kokemus. Pidin sisustuksesta, pidin tunnelmasta, pidin ystävällisestä ja ripeästä palvelusta. Kahvi ja juustokakku olivat kohdillaan 5,20 euron yhteishintaa myöten.


Olisin mielellään viettänyt Viljandissa pidempäänkin, mutta työmatkallahan täällä ollaan ja kisapuitteetkin olivat kyllä kunnossa tuossa miljöössä muutenkin :) Pari pikkukylää mahtuu vielä tämän työreissun ohjelmaan Viljandin ja majoituspaikkamme Otepään lisäksi. Pari blogipostaustakin on vielä täältä tulossa...

Oletko käynyt eteläisessä Virossa? Onko vinkkejä vastaavista kivoista pikkukaupungista tai kylistä Tallinnan/Tarton ulkopuolella?Kommentit

 1. Kiitos tästä! Viikon Viron reissu tulossa, ja Viljandi on ohjelmassa :)

  VastaaPoista
 2. Hauskaa! Luulen, että tykkäät :) Hauskaa reissua!

  VastaaPoista
 3. Olipas symppiksen näköinen paikka! Ja ihana kahvila - Viljandiin menisin ehdottomasti, mikäli Viroon päätyisin, kiitos vinkeistä! ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minä kyllä tykkäsin kovasti. Ja päiväretkeksi Tartosta vaikka ihan kiva. Voisin hyvin kuvitella matkaavani Tartoon ja siitä käsin sitten näitä päiväretkiä erilaisiin kohteisiin. Toivottavasti päädyt joskus noihin maisemiin :)

   Poista
 4. Noihin pikkukyliin ei tule pysähdettyä kun aina on mukamas jonnekin kiire. Pitäisi kyllä ihan rauhassa kierrellä niissä, Viljandistakin tuntuu löytyvän kaikennäköistä kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin samaa, että oli se minun onneni, että tuolla oli nuo kisat. En ollut koskaan kaupungin nimeä edes kuullut sitä ennen :)

   Poista
 5. Onpa sympaattisen oloinen kylä. Ja ihana sisustus tuossa kahvilassa. Täytyypä laittaa Viljandi muistiin, joskus kun etsii vähän toisenlaista Viroa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli kyllä positiivinen yllätys. Välillä kun ei noista kisapaikoista oikeasti tiedä, onko siellä muuta kuin pelto ja metsää ;-)Kahvila oli kyllä tosi kiva sisustukseltaan, kannatti astua sisään:)

   Poista
 6. Ei Kajaani ole niin paha, Kajaanissa on hieno linnanraunio ja sitten torilla on se ultrasöpö vanha rakennus, oliko se nyt jonkun asemamestarin tekemä kaupungintalo.

  Joo, tämä on minulle ihan tuntematon paikka ja olen Eestissä pyörinyt vain lännessä tai sitten kulkenut Pärnusta etelään. Jostain syystä et maininnut Pärnua, mutta onhan se nätti paikkakunta, jos välttelee suomalaisia, ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllähän Kajaanissa paljon hyvää ja kaunistakin on, mutta linnanrauniot eivät siellä ole kyllä koskaan kolahtaneet näin naapurissa asuvaan (ehkä pitäisi). Pärnussa en ole käynyt, joten ei ole siitä mitään sanottavaa :)

   Poista
 7. No niin, olinhan tämän nähnyt jo ennen reissuamme, mutta nyt oli kiva lukea uudelleen, ja huomata että tykkäsimme molemmat samoista asioista! Tuota Felliniä en olisi muistanut, mutta seurueemme muut jäsenet olivat varanneet sieltä illallisen.

  Ei muuten ollenkaan hassummat maisemat ja puitteet suunnistukseen! :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös