Murnau – ihan parasta jäätelöä ja tymäkkä annos taidehistoriaa
Murnau am Staffelsee markkinoitiin (tai myytiin) minulle lauseilla ”sen kävelykadulla on parasta jäätelöä” ja ”se on erilainen kuin Garmisch”. Puolitoista päivää Murnaussa osoitti molemmat todeksi. Murnau sijaitsee vain 30 kilometrin päässä Garmisch-Partenkirchenistä. Se on saman Münchenistä tulevan junaradan varrella noin 25 minuuttia lähempänä Müncheniä. Itse asiassa muistan majoittuneeni paikkakunnalla kerran ollessani mäkiviikolla työkeikalla, mutta mitään muuta siitä en muistakaan. Oli aika tutustua paikkaan hieman paremmin.

No mitä reilun 12 000 asukkaan Murnausta siis jäi käteen?

Ensifiilis oli, että tämähän on kuin Rothenburg ob der Tauberin ja Lindaun risteytys. Okei, Staffelsee ei ole Bodenseehen verrattava järvi, eikä keskusta yhtä sympaattinen kuin Rothenburgissa, mutta jotain samaa kuitenkin on. Lisäksi siellä on jotenkin ihan erilainen ilmapiiri kuin Garmischissa. En tiedä, mistä tuo tunne tulee, mutta se vaan tulee. Vähän etäisesti sama kuin Kajaani tuntuu Vuokatista käydessä aika erilaiselta, heh.
Majapaikka Haus am Gries oli varattu Rocketmilesin kautta – en oikein muista enää edes miten tähän päädyin, mutta sijainniltaan se oli erinomainen, noin viiden minuutin kävely rautatieasemalta ja vastaavasti pari minuuttia keskustan kävelykadulta. Majapaikka itsessään oli perus, aamiainen ok. Kuitenkin sellainen, ettei aiheuta riemusta kiljuvaa erillistä hehkutuspostausta, mutta voi mainita (jos wifi on tärkeä, ei kannata majoittua Haus am Griesissä, toimi hyvin huonosti ainakin minulla).Majapaikan vieressä oli toinen keskustan varsinaisista oluttuvista, Griesbräu. Lauantai-iltapäivällä weissbier oli hyvää ja ”buffetista” valittu lounas (puolikas ankka valitsemineni lisukkeineen) maistuvaa. Joku noissa oluttupien tunnelmassa on sellaista, mikä saa näin viini-ihmisenkin istumaan siellä ihan jo pelkästään tunnelmankin takia.
Staffelsee ei Eibseen ja muiden Garmischia lähempänä olevien järvien jälkeen oikein säväyttänyt, johtui osin kyllä harmaasta kelistäkin. Ei siinä silti mitään huonoakaan ollut, ja varmasti aurinkoisella säällä näkymä vuorille vieläkin kauniimpi. Jos olisi ollut pyörä tällä visiitillä, olisin varmaan tehnyt tuon 20 kilometrin järven ympäri polkaisun täällä. Nyt en Garmischin sporttipäivien jälkeen jaksanut enää ajatellakaan pyöräilyä.

Murnaussa taide on isossa arvossa historiansa takia. Monet nähtävyyksistä liittyvät taiteilijoihin – kuten Gabriele Münteriin, mutta monia muitakin saksalaisen historian taiteen ja kulttuurin merkkihenkilöitä on vaikuttanut Murnaussa. Juuri siksi siihen kannattaa hetki perehtyä, vaikkei taide tai museot niin hirveästi normaalisti kiinnostaisi. Schlossmuseumissa vietin sunnuntai-iltapäivän tutustuen niin Murnaun historiaan kuin taiteeseenkin. Monessa kerroksessa ollut museo toimi samalla hyvänä saksankurssina, sillä englantia oli tekstitauluissa vähänlaisesti.

Murnauer Moos, Keski-Euroopan suurin suoalue vaellusreitteineen jäi tällä kertaa kokematta, koska Garmischin lenkit painoivat jaloissa, satoi vettä ja ei ollut riittävästi aikaa. Ensi kerralla sitten.
Kannattiko Murnaussa poiketa? Kannatti, mutta pari päivää oli juuri sopiva. Itse asiassa paras olisi ollut pyöräretki tai junaretki päiväseltään Garmischista käsin. Siinä ajassa olisi ehtinyt fiilistellä riittävästi kävelykadun värikkäitä rakennuksia yksityiskohtineen, käydä Griesbräussa ja nauttia sitä jäätelöä Gelateria Gabbriellissa.

Se oli nimittäin oikeasti todella hyvää jo kahden pallon testilläkin.
Kommentit

  1. Heh, olen yöpynyt tuolla aikoinani. Ajoimme silloin reitin Munchenistä Rosenhaimin kautta Kitzbüheliin ja siltä sitten Innsbruckin kautta Garmisch-Partenkirchen, Oberstdorf ja takaisin Muncheniin. Silloin nauratti, että kuuluisista talviurheilupaikoista ainoastaan Bischofshofen jäi katsastamatta. Tosin sinnekin on ehditty sitten myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, teillä on ollut siis mäkiviikko kahdessa osassa :-) Kävittekö talvella vai kesällä? :)

      Poista

Lähetä kommentti

Katso myös