Muurahaissyöttejä, urheiluhallitunnelmaa, käytävämelua ja rahkajälkiruokaa – kokemuksia urheiluopistoistaUrheiluopistoilla tehdään mestareita, kohennetaan kansalaisten kuntoa ja viihdytetään leirikoululaisia hallittavalla alueella. Ryhmille ideaali täyden palvelun konsepti löytyy halutusta laji/tila/ympäristövalikoimasta muutamalta paikkakunnalta. Yleensä ne sijaitsevat kauniilla paikalla, on jonkunlainen järvi tai lampi vieressä ja silmälle miellyttävää maisemaa. 
Yleensä parin kilometrin säteellä ei ole kauheasti muuta (vaikka esimerkiksi Vuokatista ja Rovaniemeltä löytyy muun muassa hyvin varusteltu ruokakauppa ihan vierestä). Monet urheiluopistoista ovat hankalasti tai melko työläästi saavutettavissa millään julkisella liikenteellä, mutta minkälaista oleskelua ne yksittäisille matkailijoille tarjoavat? Oma kokemukseni urheiluopistoista muodostuu kotoisan Vuokatin sekä työreissuilla kokemani Santasportin, Pajulahden, Kuortaneen, Vierumäen ja Kisakallion pohjalle, joten ajattelin jakaa muutaman huomion tästä puolesta. 

Majoitus


Urheiluopistoilla on nykyään monentasoista majoitusta. Parhaimmillaan uusimmat huoneet/huoneistot vastaavat kalusteiltaan, materiaaleiltaan ja varustelultaan keskitasoa parempia suomalaishotelleja (ja ovat oikeasti viihtyisiä), mutta majoituksen tasoero opistotason ja hotellitason välillä on usein jäätävän iso verrattuna hintaeroon. Opistotaso on karuimmillaan opiskelijasolutyyppinen pelkät kalusteet -ratkaisu ilman keittiönurkkausta, eikä siinä mitään – askeettinen majoitus on monesti hyvä, siisti ja riittävän miellyttävä reissun tarpeeseen nähden. Olen kokenut majoituksen, jossa ainoa varuste on ollut muurahaissyötti ja kylppärin kaapit ovat olleet reunoista selvästi kosteusvaurioiset (lisättynä siihen, että ikkunasta vetää, eikä patteri näytä toimivan – kuten Pajulahdessa koin). Silti tuollaisenkin hinta olisi listan mukaan ollut 50 euroa / vrk aamiaisella. Siinä ei hinta-laatu oikein kohtaa. 
Toinen erityispiirre, mihin olen urheiluopistomajoituksissani törmännyt, on käytävän ja huoneiden välinen olematon äänieristys. Myös käytävien lattiamateriaalit ovat sellaisia, että armeijamainen ”opistossa on hiljaisuus 22.00–6.00” on pari kertaa nuorisoryhmien huoneiden ympäröimänä ollut haave vain. Käytäväralli, ovien paiskominen ja yleinen metelöinti on asia, jota varten varaudun jatkossa boseilla tai vähintään korvatulpilla (ei nimittäin ole asiasta metelöijille sanominenkaan kerran auttanut – kuka nyt nukkua haluaisi klo 23..)
Palvelut ja palvelu

Ravintolapalvelut olivat vielä jokunen vuosi sitten käsite, joista puhuttiin ihastellen. Kehuttiin noutopöytää ja sen antimia, nautittiin hyvästä ruoasta. Viime vuosina hinta ja laatu ovat ajautuneet kovin kauas toisistaan lähes kaikilla kokemillani urheiluopistoilla. Se on sääli, koska mikä onkaan mukavampaa sporttailun jälkeen kuin nauttia kunnon ruoasta. Onneksi ajoittaisia poikkeuksiakin on. Viime keväänä esimerkiksi Kisakallio onnistui tarjoamaan oikeasti hyvät lounasruoat puitteita myöten, samoin monella opistolla yleensä keitto on ollut hyvä vaihtoehto. Salaattipöydän valikoima vaihtelee laajuudessaan todella paljon, eikä runsas määrä aina takaa sitä, että syötävä on laadukasta. Hämmästyttävän monen ruoka-astian edestä puuttuu yhä tuotelaput ja laktoositon/vähälaktoosinen/gluteeniton-tiedot. Jälkiruoasta ei kannata tehdä kummoista veikkausta, se on nimittäin yleensä aina kiisseliä tai jonkunlaista rahkaa…Aamiainen on kaikissa paikoissa ollut perushyvä, minulle aivan riittävä.

Vain urheiluopistolla olen törmännyt siihen, että jos ruokailu on paperin mukaan loppunut klo 19, klo 19.12 edes jotain jäänyttä kyselevälle täyshoidon piiriin kuuluvalle vastataan ”EI OLE. RUOKAILU LOPPUI KLO 19”. Ravintolassa oli syöjiä ja henkilökunta oli muutama minuutti aiemmin kantanut laatikot viiden metrin päähän keittiöön. Keski-Euroopassa olisi hyvin todennäköisesti kerrottu, mitä päivällisellä oli ja kysytty, mitä niistä jäljellä olevista otan, pyydetty istumaan ja tuotu lautasella joku keräilyerä viiden minuutin päästä. Pieniä asioita, mutta tekee ison eron viihtyvyyteen ja mielikuvaan paikasta.

Muuten olen kokenut poikkeuksetta ystävällistä palvelua esimerkiksi vastaanottohenkilökunnalta. Yksi asia, mihin en ole törmännyt muualla kuin opistoilla on se, että lappua myöten muistutetaan, että lähtöaamuina huoneenluovutus on kyllä klo 12 (tms), mutta siivoojat tulevat jo yhdeksästä eteenpäin. Ei käy ihan logiikkaan.

Liikuntapalveluissa, varsinkin niissä huonehintaan kuuluvissa, on iso hajonta. Alueella on usein tarjontaa joka lähtöön salien ja hallien osalta, mutta käyttö yksittäiselle liikkujalle hyvin rajattua. Olen tykännyt tosi paljon Kuortaneesta, jossa yleensä aina voi mennä halliin juoksentelemaan ja samalla hyödyntää hyvinvarusteltua salia. Urheiluopistoilla viikonloppuisin eri ryhmät ovat usein varanneet treenipaikkansa ja -vuoronsa ajoissa, joten jos joku tietty sisäliikuntamuoto on erityisen tärkeä, kannattaa sen harrastamismahdollisuus selvittää etukäteen. Ulos mahtuu yleensä aina 😉
Muuta


Menisinkö aktiivilomalle urheiluopistolle? En. Niin kätevä kuin tuo sovellettu all inclusive kaikkine palveluineen -konsepti sinänsä onkin, minun aktiivilomani rakentuu erilaisista elementeistä.Toinen iso syy on, että lomailu urheiluopistolla muistuttaisi liikaa työreissuja, joten miljöön vaihdos tulee tarpeeseen. Silti olen sitä mieltä, että tietyntyyppisiin viikonloppu/viikkoreissuihin urheiluopisto palveluineen tarjoaa passelin ratkaisun sekä kokonaisuutena helpon ja monipuolisen paketin, jossa pienessä ajassa ehtii paljon - ja voi räätälöidä omatoimimatkansa mieleisekseen. Lisäksi ympäri Suomea sijaitsevat urheiluopistot takaavat, että kovin kauas ei tarvitse matkata.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on?

Kommentit

  1. Mun lähimaisemissa on Eerikkilän urheiluopisto (Tammelassa) ja se tuntuu tällä hetkellä tosissaan panostavan majoitukseen. Tulossa uusia huoneita ja aika upean näköisiä mökkejä. Melkein houkuttelisi testata mökit (tosin hinta on aika hulppea) Ruoka tuolla on ollut hyvää sen pari kertaa kun jonain tyky-päivänä siellä olen ruokaillut. Komeissa järvimaisemissa tämäkin paikka sijaitsee. Enpä minäkään usko varsinaiselle lomalle urheiluopistoon meneväni.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös