Menorcan monipuolinen Cami de Cavalls – ensi kerralla yhteinen taipaleemme on pidempiJoku pistoreitti nousee jonnekin kukkulalle ja taituroit sieltä sitten polvivaivaisena alas. Juoksulenkki rantaviivaa pitkin joko hiekalla tai suureksi osaksi asfaltilla. Tuntikausien vaellusreittejä, jonne et yleensä viitsi lähteä, koska loma. Niinpä niin, onhan näitä näppäriä lomapatikointi/lenkkireittejä nähty, kuultu ja monesti tehtykin. Mutta Menorcan kiertävä, kaikkiaan 185 kilometrin mittainen Cami de Cavalls oli ainakin minun kokemieni kilometrien mukaan jotain virkistävämpää. Koska en ollut vaelluslomalla (vaan yhtä lailla lepäämässä, lukemassa kirjaa, nauttimassa edullista ja hyvää valkoviiniä sekä tsekkaamassa saaren molemmat kaupungit) enkä minkään sortin leirillä, mutta halusin kuitenkin nähdä lähiympäristöä ja liikkua luonnossa, Cami de Cavalls sopi siihen täydellisesti. Alla muutama kokemus näin Cala Galdanassa majoittujan näkövinkkelistä (vaikka koin pätkiä reitistä niin Ciutadellassa kuin Binibecassakin).


Opastus

En ottanut varsinaista reittikarttaa, sillä saamaani turistikarttaankin reitti oli pääpiirteittäin piirretty. Cala Galdanasta reittiä oli helppo myös seurata. Punaiset opastaulut näyttivät kilometrit pariin seuraavaan paikkaan.


Toki oli vaikea arvioida, paljonko matkat veisivät aikaa, sillä esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa tutuksi tulleita aika-arvioita kylteissä ei ollut. Googlettamalla löysin parhaan käsityksen pätkistä. Reitillä pysyminen oli helppoa, sillä puiset tolpat viitoittivat reittiä. Pätkittäin oli myös maalattu pylväisiin valkoista ja punaista raitaa.

Polut ja jalkineet

 

Tätä mietin etukäteen, että pitäisikö pakata vaelluskengät/maastolenkkarit vai ihan tavalliset lenkkarit. Valitsin jälkimmäisen, koska reitin kerrottiin sellaisenaan sopivan myös maastopyöräilyyn, ja kun se esitettiin noin kaikille pyöräilijöille sopivana, ajattelin, ettei siellä nyt kovin kivikkoista tms voi olla. Ei ollutkaan. Lenkkarit olivat kaikilla pätkillä hyvä valinta, vaikka porukkaa tuli kyllä vastaan flipflopeissa ja kaikissa mahdollisissa kovinkin heppoisissa kengissä. Ehkä se pienellä pätkällä menee, itse en olisi kyllä kilometriä pidemmälle matkalle lähtenyt edes kunnon kävelysandaaleissa.

Lenkkarit olivat hyvä valinta, koska vaikka polut olivat ajoittain kallioisia/kivikkoisia sekä multaisia/hiekkaisia, olivat ne kuivia. Pärjäsin siis hyvin myös alaspäin. Sauvoja minulla ei tällä kertaa ollut kulkua helpottamaan, monilla Sant Tomasin suuntaan menijöillä oli.
Cala Galdanasta lähtiessä Sant Tomasin suuntaan varsinkin Cala Mitjanasta eteenpäin reitti oli pitkälti sellaista metsäpohjaa, johon olin Keski-Euroopassa tottunut. Cala Macarellan / sen kätkössä sijaitsevan ihanan Cala Macarellatan ppoikkeaman suuntaan taas kallioisempaa/kivisempää (mutta hyväkulkuista ja parit mukavat näköalapaikat sisältävää). Sen jälkeen Cala Turquetan suuntaan on polkujuoksijan taivasta moni pätkä, mutta Cala Turquetan suunta itsessään ei muuten sykähdyttänyt maisemallisesti  (EDIT lähtöaamun kokemusten jälkeen) 

 

Reippaasti Hola! ja muita huomioita

Kulkijoita reitillä ei ollut ”haitoiksi asti”, vaikka porukkaa olikin. Osa ei ollut keskieurooppalaiseen tapaan innokasta tervehtijää, mutta tervehdin sinnikkäästi reippaasti ”hola!” (vaikka Servus tai Grüss Gott oli alkuun tulla automaattisesti…

Kannattaa myös varata oma juomapullo (itselläni oli juomareppu) ja eväspatukat, sillä palveluja ei kovin tiheään ole tarjolla.Cami de Cavalls yllätti jo koetulla pätkällä monipuolisuudellaan niin alustan kuin avautuneiden maisemien suhteen. Jäi halu nähdä ja kokea tuosta lisää, esimerkiksi Mahonin ja kansallispuisto Es Graun väli tai pohjoisessa Ciutadellasta Cala Morelliin ja niin edelleen ja niin edelleen. En varsinaisesti ole mikään pistoreittien ystävä, mutta tykkäsin tuossa myös siitä, että sitä voi tallata fiiliksen mukaan just sen verran kuin jaksaa. Ja Cala Galdanassa esimerkiksi palata välillä Cala Galdanaan ja jatkaa toiseen suuntaan!

Ehkä ensi kerralla majoituksia voisikin ottaa muutamista eri kohdista ja patikoida sen mukaan…Hmm. Se jää mietintään, mutta se ensi kerta tulee varmasti ja pidempänä versiona!

Oletko sinä kävellyt Cami de Cavallsia?  


Kommentit

  1. Reitti näyttää mukavan monipuoliselta! Täytyy pitää mielessä, jos joskus Menorcalle tulee päädyttyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minut yllätti myös monipuolisuudellaan. Jotenkin mielikuva oli, että jonkunlaista polkua rantaa seuraten. Mutta tämä oli kyllä kiva :) Suosittelen!

      Poista

Lähetä kommentti

Katso myös