Rantaa ja sporttia Calellassa, kaupunkitunnelmaa GironassaCosta Bravan rannikolla voi halutessaan viettää hyvinkin aktiivista sporttilomaa, johon yhdistyy näppärästi muutama kaupunkipäivä. Liikkuminen paikasta toiseen on halpaa ja helppoa myös julkisella liikenteellä. Aluksi tai lopuksi reissuun yhdistyy myös vaikkapa päivä Barcelonassa (kuten me päätimme tehdä). 


 

Testasimme omatoimiyhdistelmälomalla viime syksyn työreissulla hyväksi havaitsemani Calellan (tunti Barcelonan kentältä – otimme saapumisajasta johtuen ennakkoon buukatun taksin noin 100 euroa, jaettu kyyti olisi ollut 20 euroa/hlö, mutta aikataulusta ei ollut tietoa varausvaiheessa) sekä Calellasta 56 minuutin junamatkan (maksoi 4,90 euroa) päässä sijaitsevan Gironan. 

Mitä reissusta sitten jäi nyt lokakuussa mieleen?  

 

Majoitusvalinnat


Calellassa majoituimme hotelli Bernat II:ssa, joka on yksi 5 minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevan harjoituskeskus Crol Centren omistajista. Se tuo hotelliin paljon leiriporukoita, mutta hotellissa on paljon muutakin väkeä. Noin 320 euroa kolmelta vuorokaudelta maksanut hotelli oli hyvä, aamupalan osalta suorastaan erinomainen. Ainakin hedelmien ystävän taivas. Huoneiden välinen äänieristys oli kunnossa, mutta käytävältä ja ulkoa kantautuneista äänistä johtuen nukahdin usein parhaiten boset korvilla. Sporttihenkisen majoituksen kyseessä ollessa hämmästytti pari asiaa: kun kysyin pääsyä 50 metrin uima-altaalle harjoituskeskukseen, ensimmäinen vastaus oli ”we have a spa downstairs”. No, asia ratkesi ja uimaan päästiin. Kun kysyimme opastusta patikointipolkujen alkuun, ensimmäinen vastaus ”the beach ends here”. Yeah right. Sekin selvisi. Muuten hotellia voi suositella. 


Niin kuin kuulemma myös toista harjoituskeskuksen omistajatahoa Sant Jordia, jossa muun muassa Suomen hiihtomaajoukkue majoittui viime syksyn leirillään. Gironan Hotel Costabella (maksoimme 3vrk majoituksesta noin 260 euroa aamupalalla) oli sekin hyvä ja toimiva perushotelli noin vartin kävelymatkan päässä katedraalilta eli vanhasta kaupungista. Hotellissa oli hyvät sängyt, oikein hyvä aamiainen ja myös pieni uima-allasalue.

 

Ranta ja aurinko

 

Parasta aamuhuvia oli hipsiä rannalle katsomaan auringon nousua. Tuolloin aurinko nousi noin 7.40 paikkeilla, joten liikkeellä ei tarvinnut edes tuhottoman aikaisin olla. Hieno elämys. Rannan vieressä menee jalkaystävällistä ei-asfaltoitua tietä ties minne asti – ranta päättyy Calellan majakalle, mutta rantaa toiseen suuntaan voi melko pitkää lenkkiä heittää. 
Aamuisin olikin melko moni liikkeellä, eikä ihme, sillä auringon noustessa ja sitä seuraillessa askel rullaa lähes huomaamatta (ainakin siltä ajoittain tuntui.) 

Patikointireitit – kannattaa tepastella ylemmäs

 


Opasteissa oli pihistelty vähän liian kanssa, mutta reiteistä ei ole Calellassa rannan ja sitä seuraavan hotellialueen ”takana” pulaa. Meidän mieleenpainunein lenkki oli ainakin joissain opasteissa Ruta 3, joka oli enimmäkseen hyväkulkuista leveää hiekka/multatietä. Maisemaa olikin sitten tarjolla monelta kohdalta oikein silmän iloksi, niin merelle kuin metsäiseen laaksoon. Reiteillä pärjäsi ihan hyvin tavallisilla lenkkareilla. Pituudeltaan kiertelimme noin 12 kilometrin verran. Suosittelen! Toisella lenkillä kohtasimme lammaslauman lammaskoirineen ja hevosiakin oli ratsastajiensa kanssa liikkeellä, sillä reitille osui hevostila.

 

Girona kokonaisuudessaan


Vanhan kaupungin muuri, sekä kaupungin läpi virtaavan Onyar-joen varren kohoavat pastellinväriset, 1800-luvulla rakennetut asuintalot. Talot rakennettiin korvaamaan vuonna 1809 tuhoutuneita muurin osia. Nykyään niitä ikuistetaan silloilla varmaan lähes jokaisen Gironassa kävijän kuviin. 


Katedraali teki vaikutuksen niin ulkoa kuin sisältä, kannatti maksaa 7 euron pääsymaksu. Ylipäätään Girona on täydellinen kohde haahuiluun ja fiilistelyyn. Puutarhafriikkinä raunioilla kasvava puutarha Jardins de la Francesa ("ranskattaren puutarhat") oli mukava kohde myös. Federal oli kahvilavinkki kollegalta, ja hyvä vinkki olikin. Avokadoleipä ja vihersmoothie olivat oikein hyvä kombo. 


 

Gironan lähiseutu


Kuten Instagramissa jo hehkutinkin, teimme ihanan päiväretken Banyolesin ja Besalun maisemiin. Niistä kirjoitan erillisen postauksen lähiaikoina, niitä elämyksiä täytyy hetken aikaa sulatella 😊

Kommentit

Katso myös