Opastetut stadion- ja panimokierrokset – hitti vai huti?

Suunnittelu, eri vaihtoehtojen tutkiminen, organisointi ja jossain määrin pieni säätökin muuttuviin olosuhteisiin mukautuessa ovat viihdyttävä osa matkailua, mutta joskus ei vaan jaksa. Joskus on vaan omatoimilomallakin kiva jättää kaikki jonkun muun hoteisiin ja mennä lauman mukana. Siksi buukkasin jo ennakkoon Amsterdamiin Heineken Experiencen VIP-kierroksen ja Ajaxin stadionkierroksen. 

Menikö rahat hukkaan? Ei. Oliko kivaa? Oli. Kannattiko käyttää miniloma-aikaa tuollaiseen? Kannatti.

Molemmissa opastetuissa kierroksissa parasta olivat tarinat, joita opas kertoi ja se, miten hän niitä kertoi. Vaikka kyseiset oppaat olivat taatusti vetäneet lukemattomia vastaavia kierroksia, leipääntymistä ei ollut havaittavissa.
Ajaxin stadion-kierroksella meitä oli kymmenkunta, useista maista. Opas oli ylpeä Ajaxista ja innoissaan jalkapallosta muutenkin. Hän kertoi tarinoita ja faktoja huumorilla. ”Tuossa on Litmanen, ja tietenkin on myös Suarezin kuva, täällä hän puri ekan kerran”, ”tuolla on kuninkaallinen aitio, jossa kuninkaalliset voivat syödä ja juoda – heitä ei vaan koskaan näy täällä, ehkeivät he pidä Ajaxista”, ”pidin enemmän vanhasta logosta, mutta siinä oli liikaa yksityiskohtia, joten se vaihdettiin” ovat asioita, joita opas heittelee tunnin ja vartin kestävällä kierroksella. 


Tulee myös tymäkkää faktaa Amsterdamin säästä ja sen vaikutuksesta nurmen kunnossa pitoon sekä luottamusta huokuva arvio nuoren joukkueen mahdollisuuksista jatkossa. Litmanen on arvossaan, mikä ei yllätä. Sitä en tiennyt, että fanikaupan sovituskopeista yksi on nimetty Litmanen-nimiseksi. Näin toimittajana haastattelualueet (mixed zone ja mediatilaisuushuone) eivät sen kummemmin sykähdytä, sillä vastaavia ne ovat lajeista riippumatta, mutta monien puhelimet taltioivat kuvaa ja videota aktiivisesti niistäkin. Kentän reunalle noustaan tunnusmusiikin tahtiin, mikä on hauska yksityiskohta. Kierros maksoi 15 euroa, mikä tuntui tunnin ja vartin viihteestä aivan hyvältä hinnalta.
  


Heineken Experiencellä on omatoimisia kierroksia sekä VIP-kierroksia, joka maksoi 49 euroa. Sovittuna aikana meitä on kasassa kymmenen, ja saamme kuulokkeet mikrofonia käyttävän oppaan opastusta varten. Alku on rasittavaa, sillä perjantai-iltapäivänä ahtaissa historiatiloissa on porukkaa ruuhkaksi asti. Heinekenien historia sekä oluen valmistus tulee tutuksi. Perheyritykselle tärkeitä ovat aina olleet hevoset,  joita piipahdetaan kierroksella myös ihmettelemässä tallialueella. 
Multimediallinen ”oluen matka pullotetuksi” on muutaman minuutin intensiivinen kokemus ahtaassa tilassa värien, äänien ja tärinän tykityksessä. Nopeasti ymmärrän, miksi osiota ei suositella muun muassa ahtaan paikan kammosta kärsivälle. Osan voi myös ohittaa, minkä itse tajusin liian myöhään. Sen jälkeen juodaan ensimmäinen olut ja jatkamme matkaa VIP-kierrokseen kuuluvaan baariin, jossa ryhmämme nauttii viiden eri oluen maistelusta viiden eri juuston kera. Opas on hyvä. Taas löytyi hollantilainen, joka lausuu ”Litmanen is my biggest idol” kuullessaan minun olevan Suomesta. Sekalaisten kansalaisuuksien ryhmämme maistelee oluita kukin tavallaan, osa lasit tyhjäksi juoden, osa muutaman siemauksen per olut nauttien. Jokainen löytää suosikkejaan ja oppii samalla oluesta (sekä Heinekenista) lisää. Viini-ihmisenäkin kierros on tarjoiluiltaan viihdyttävä, sillä myös jokainen juusto on aidosti hyvin oluen kanssa sopivaa. Sen jälkeen saamme lahjaksi jokainen nimikkopullomme Heinekenia sekä posliinisen Heineken-brändätyn esineen. Peruskierros olisi maksanut netistä ostettuna 16 euroa, omatoimikierroksena ja kaksi olutta sisältäen. Vaikka itselläni viidestä juuston kanssa maistellusta oluesta useimmista join vain puolet, hyvä opas teki sen, että hinta-laatu-suhde oli oikein hyvin kohdillaan.   


Molemmat kierrokset olisivat kyllä jättäneet hyvin toisenlaisen maun ilman hyvää opasta.
Oletko käynyt jommallakummalla opastetulla kierroksella? Varailetko yleensä jotain vastaavia ennakkoon vai vasta paikan päällä jos silloinkaan?

Kommentit

 1. Voisin lähteä molemmille näille kierroksille seuraavalla Amsterdamin-matkalla, tai stadionkierrokselle nyt ainakin. Olen käynyt opastetuilla kierroksilla muun muassa San Sirolla, Camp Noulla ja vanhalla Wembleyllä, enkä varmaan kyllästyisi vaikka kiertäisin maailman kaikki stadionit. Toki aina parempi, jos osuu pelikin reissun varrelle :) Panimokierroksella olen käynyt vain Smithwick'sillä Irlannissa, ja vaikka se olikin erinomainen kokemus, pelkään että panimot muistuttavat lopulta liikaa toisiaan. Oma intohimo kohdistuu siis enemmän futikseen kuin olueen, vaikka sekin välillä maistuu. Kuningas Litmanen muistetaan varmasti ensimmäisenä suomalaisurheilijana monessa muussakin maailman kolkassa kuin Hollannissa. Poikkeuksena on matkojeni varrella ollut Montenegron Virpazar, jossa tunnetuimmat suomalaiset ovat edelleen Matti Nykänen, Jari Puikkonen ja Risto Ulmala :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös Camp Noun stadionkierros koettuna, tosin en muista pitäneeni sitä yhtä viihdyttävänä - oppaan merkitys on suuri. Mutta ihan sama, eihän näihin urheilun ystävä kyllästy. Peliä ei tällä kertaa valitettavasti osunut oikein muuhun ohjelmaan. Mulla ei ole panimokierroksia tuossa muodossa ennen tätä kertaakaan, viininjuojana en ole niin katsonut aiheelliseksi, vaikka oluttupameiningistä tykkäänkin kyllä. Heh, jo on ollut Virpazarin Suomi-tuntemus kovan kolmikon varassa! :D Litmanen on kyllä legenda :) Kiitos kommentistasi, Mika.

   Poista
 2. Kävin itse juuri Prahan reissulla Staropramenin panimolla vierailukierroksen ja olin hieman pettynyt, sillä kierros oli kokonaan interaktiivinen, lisäksi se oli ajastettu, joten jos jonkin olisi kiinnostanut enemmän, ei siihen riittänyt aikaa. Lisäksi kun ei ollut opasta, ei voinut keneltäkään kysyä, jos heräsi kysymyksiä. Tuollaisilla kierroksilla kyllä opas on ehdoton, sillä persoonalla luodaan iso osa kokemusta, ja tarvittaessa saa esittää kysymyksiä.

  VastaaPoista
 3. Ajaxin stadionilla olen käynyt pelissä ja Heineken Experiencessä olen tehnyt omatoimisen kierroksen. Ensimmäiseen voisin lähteä stadionkierrokselle, jälkimmäiseen opastettu kierros toki toisi lisää informaatiota. Panimokierroksista saa kyllä yleensä paljon enemmän irti, jos ne ovat opastettuja. Maailmalla niitä on tullut tehtyä jonkun verran joko opastettuna tai omatoimisesti, ensimmäisestä saa kyllä aina enemmän iloa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös