Maailman pienin ravintola ja muuta hämmästeltävää IisalmessaMaailman pienin ravintola Iisalmessa? Mikä juttu tämä nyt on? Siinä olivat kaksi ensimmäistä päähäni tullutta kysymystä, kun minulle ehdotettiin tutustumista Kuappiin, maailman pienimpään ravintolaan.

Sinnehän minä sitten tammikuisen pimeänä torstai-iltana pääsin uteliaana iisalmelaisihmettä ihmettelemään, vaikka paikka onkin vain kesäkäytössä. 
Kuappi on tittelinsä mukaisesti kuin hyvin pieni mökki. Siinä on 8 neliötä tilaa, josta sali vie 3,6 neliömetriä. Asiakaspaikkoja on sisällä kaksi, lisäksi kelien salliessa yhtä lailla pienelle terassille mahtuu vielä kaksi ihmistä. Omaa keittiötä tilassa ei sentään ole, vaan tuntumassa sijaitseva isoveli, ravintola Olutmestari palvelee myös Kuapin asiakkaita. Molemmat ovat auki vain kesäisin.

Tammikuisena iltana pakkassäässä Kuapissakin on koleaa, mutta pystyn hyvin kuvittelemaan, kuinka viihtyisää ja tunnelmallista siinä voi kesällä parhaimmillaan olla. Alun perin vuonna 1907 valmistunut Kuappi on toiminut VR:n taukotupana. Siitä 200 metrin päähän nykyiselle paikalleen se siirrettiin 1990-luvun alkupuolella.Maailman pienin ravintola -väitteelle löytyy katetta, sillä sisältä tuvasta löytyvästä infolapusta lähteeksi moiselle julistukselle mainitaan sekä Fox News että Guinnesin ennätyskirja. Kuapissa tulee tässäsöisinjajoisinkauniinakesäiltanasitäjatätä-ajatusten lisäksi mieleen, että kuinka paljon Suomessa onkaan vastaavia juttuja, jotka odottavat löytämistään ja joita ei ehkä ihan yhtä komeasti tituleerata.


Kahvila Hillan ihana mustikkakukko, vastaamattomia kohteita ja huippuluokan reklamaatiokäsittelyä


Mitä muuta talvinen Iisalmi tarjosi kuin maailman pienimmän ravintolan ihmettelyä ja sinne kesäaikaan visiitin suunnittelua?

Tunnelmallinen pilkku muuten talvella melko karun oloisessa keskustassa oli ihana Kahvila Hilla. Mustikkakukko vaniljakastikkeella on erinomaista, samoin lihapasteija ja ilmapiiri. Kannatti poiketa.
Olisin halunnut tutustua myös Koljonvirran alueeseen, mutta sähköposteihini mahdollisista aukioloajoista / vierailumahdollisuuksista ei vastattu mitään millään aikataululla. En sitten lähtenyt työpäivieni ohessa turhaan yrittämäänkään. Panimomuseoon visiitti oli suunnitteilla, muttei sopinut aikatauluihin.

Vaikka vastaamattomuus parin tahon osalta hämmästytti (ehkä heillä on ruuhka bloggaajista tai mediaihmisistä tai muuten tungosta jonoksi asti), jäi kyllä mieleen myös tomeraa asioidenhoitoa: Sokos Hotel Koljonvirta ei nimittäin millään mittapuulla vastannut käsitystä miellyttävästä hotellikokemuksesta (toki on eksoottista, kun huoneessa on suunnilleen ainoana varusteena korvatulpat..), mutta asiakaspalautteen hoito oli parasta A-luokkaa hyvitystä myöten.

Iisalmi oli hyvä esimerkki, että pienistäkin suomalaiskaupungeista löytyy paljon myös talvella. Jatketaan tutustumista kesällä. 

Millaisia kokemuksia sinulla on Iisalmesta? Oletko syönyt Kuapissa tai onko muita suosituksia?


Kommentit

 1. Aivan ihana ! :D Tuo on kyllä jo kunnon nähtävyys ja jos joskus eksyn Iisalmeen, niin tuonne on mentävä! :D Aivan huippua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookki :-) Niin monesti olen mennyt Iisalmesta ohi, mutta tästä en ollut koskaan kuullutkaan. Onneksi nyt vinkattiin, että tällaistakin on. Täytyy kesällä käydä syömässäkin :)

   Poista
 2. Voi, varmasti söpö paikka. Millaista ruokaa Kuapissa tarjotaan? Iisalmessa en ole koskaan käynyt, mutta tiedän nyt ainakin jotain paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on ravintola Olutmestarin ruokalista käsittääkseni kokonaisuudessaan, mutten tosiaan ole vielä päässyt testaamaan ruokapuolta :) Joo, minä olen niin monesti mennyt ohi, että nyt kun aikaa oli, päätin nähdä edes jotain. Onneksi tästä keltaisesta tönöstä vinkattiin mulle :)

   Poista
 3. Aivan ihana pikku ravintola! :D Iisalmi on itselläni kesä-roadtripin varrella ja siellä piipahdan, täytyypä katsoa ehtiikö etsiä tämän pikkuihmeen ja käydä tutustumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Joo, Iisalmen satamasta löytyy helposti varmasti mistä suunnasta tahansa tulitkaan. Käyhän testaamassa! Mä jo fiilistelen sitä, miten istun sisällä tai toivottavasti terassilla tuossa kesällä joku kerta :D

   Poista
 4. Meikäläisellä on Iisalmen ja Kuapin kokoinen aukko sivistyksessä. :D Tämä maailman pienin ravintola on kyllä kerrassaan sympaattinen! Ja olet kyllä ihan oikeassa siinä, että Suomi on varmasti täynnä juuri tällaisia pieniä ja salaisia helmiä, joista ei tiedä mitään ja joista ei kerrota turistioppaissa. Onneksi.

  VastaaPoista
 5. Olen usein Iisalmen ohi ajaessa miettinyt, että pitää käydä tuo maailman pienin ravintola tsekkaamassa. Kiitos tästä infopaketista, odottelen ensi kesään! :)

  VastaaPoista
 6. En ole käynyt, mutta sympaattiselta tuo ravintola näytti. Olen kyllä kanssasi samaa mieltä, että Suomessa on paljon tuollaisia hieman kummallisia eksoottisia paikkoja tai muuten salattuja helmiä, joita pitäisi rummuttaa enemmän.

  VastaaPoista
 7. Hih, Kuappi on ihana! Kun vielä sattuisi paikalle sen aukioloaikoihin niin saisi autenttisen kokemuksen. :)

  VastaaPoista
 8. Ompas ihana! En ole koskaan kuullutkaan tästä paikasta, mutta jos joskus Iisalmeen menen, niin tämä on pakko käydä kurkkaamassa. Olen ollut joskus Englannin pienimmässä pubissa, vai olikohan sekin maailman pienin... en ole varma, mutta pieni sekin oli.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös