Kotiseudun helmet: Kesäkahvila Satama Cafe ja Hirvensaari


Mikäs sen mukavampaa kauniina kesäpäivänä kuin yhdistää vaara- ja järvimaisemien ihailu, leppoisa pyörälenkki, kulttuurinähtävyys ja kesäkahvilan herkut?  Pieni pyöräilyretki Vuokatista Hirvensaareen ja takaisin on kaikille sopivaa tekemistä ja myös vaihtelua metsässä ja vaaroilla tapahtuvan liikkumisen oheen.
Vuokatissa tämäkin lenkki on hyvin helppo toteuttaa, sen kun suuntaa Sotkamon keskustaa kohti ja pysähtyy Hirvensalmen jälkeen. Tuolloin Sotkamoon vievän tien vasemmalle puolelle Pirttijärven rantaan pienvenesatamaan jää Satama Cafe, oikealle Sapsojärven suuntaan Hirvensaaren puistikko.
Vuokatista matkaa kertyy lähtöpaikasta riippuen 5–7 kilometriä suuntaansa. Koko matkalla on hyväkuntoinen kevyen liikenteen väylä, eikä isompia mäkiä. Järvimaisemien tuntuun pääsee jo hieman ennen kohteeseen saapumista, mutta muuten reitillä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä katseltavaa, asuinalueita, Sotkamon ainoa yläkoulu sekä Lidl ja Tokmanni sen sijaan tulevat ohitetuiksi.

Satama Cafe siirtyi täksi kesäksi uusille omistajille, jotka tulivat tutuiksi viime talvena latukahvila Rekikestistä. Ensi visiitin jälkeen täytyy todeta, että meininki Satama Cafessa oli parantunut aiemmasta. Ennenkin siellä oli kiva juoda kahvi ja syödä pulla kohtuuhintaisesti, mutta nyt ilme oli jotenkin vielä freesimpi listalla olleita vaihtoehtoja myöten. Oli oikeasti vaikea valita – olisin ottanut bagelin, mutta se oli valitettavasti tuolla hetkellä loppu. Otin korvaavaksi samoilla täytteillä sämpylän. Olisi ollut myös suolaisia piirakoita. Makeiden osalta valinta oli vielä vaikeampi: oli mansikka- ja tyrnijuustokakkua, mustikkapiirakkaa ja munkkeja. Olisi ollut myös jäätelöä tuuttina tai tikkuna. 


Otin tyrnijuustokakun, ja se oli oikein hyvä valinta. Kahvi, erinomaisen maukas sämpylä monipuolisine täytteineen ja juustokakku maksoivat yhteensä vain 9,50, mitä pidän edullisena.
Satama Cafe on täysin ulkoilmakahvila, joten täytyy toivoa kahvilalle useita aukiolopäiviä. Visiittini aikana sää oli paras mahdollinen tuollaisessa istuskeluun, ja porukkaa olikin lähtiessäni aika lailla kaikissa pöydissä. Kesäistä järvimaisemaan on mukava katsella, eikä autotien läheisyyttä oikeastaan edes ajattele - ei täällä trafiikkia niin hirveästi ole.

Satama Cafessa herkuttelun jälkeen tai sitä ennen kannattaa poiketa tien toisella puolella Hirvensaaren puistikossa, jonne pääsee Hirvensalmen sillan ali kävellen tai pyörällä. Siellä avautuvat vaaramaisemat ja Sapsojärvi, sekä näkymät myös Hiukan hiekkarannalle. Hirvensalmen puistikossa on myös Nina Ternon Havukka-ahon ajattelija -patsas, joka on omistettu kirjailija Veikko Huovisen tuotannolle. Hirven ja miehen hahmot käsittävän veistoksen jalustaan on veistetty Huovisen Konsta Pylkkäselle kirjoittamat ”Ihmisellä on tässä avaruudessa kusiaisen valtuudet.”Mitään muuta varsinaista ”nähtävää” puistikossa ei ole, mutta järvimaisemaa vaarajonoineen kelpaa hetken ihastella ennen pyöräilyä takaisin Vuokattiin. Toki samalla retkellä voi käydä tutustumassa myös Hiukan hiekkarantoihin (tai uimassa siellä) tai Sotkamon keskustan palvelutarjontaan, sekin on näppärästi ulottuvilla.
Satama Cafesta alkoi itselläni tänä kesänä kesäkahvilakausi, ja suunnitelmissa on jatkaa sitä mahdollisimman monella paikkakunnalla. Toivotaan hyviä kelejä kesäkahviloille!

Mikä on sinun suosikkikesäkahvilasi?


  


Kommentit

Katso myös