Tukholma yllätti tunnelmallaan – mielikuvien pikapäivitys


Kun mielikuvat Tukholmasta olivat paria Lidingö-visiittiä lukuun ottamatta hämärät, tylyt ja kalliit, oli aika päivittää ne vuodelle 2018. Töitä ennen hyvän päivityksen sai aikaan jo puolessa päivässä.


Fotografiska oli herkkua kaikille aisteille

Fotografiskan brunssilta päivä lähti hyvin. Olin menossa Fotografiskaan joka tapauksessa ja lounaspaikka oli joka tapauksessa etsinnässä, joten Fotografiskan brunssi osui hyvään saumaan. 145 kruunun pääsylippu sisältyi 395 kruunun brunssiin. Paikka on todella suosittu, ja vaikka tein pöytävarauksen hyvissä ajoin, oli kattauksia enää rajoitetusti jäljellä. Klo 12 sopi kuitenkin hyvin. Fotografiskan brunssilla saa ihailla merellisiä näkymiä, ja kesäisenä päivänä näkymä oli oikein viihdyttävä. 

Palvelu oli ystävällistä pöytään ohjauksesta lähtien, lautasia keräiltiin ripeästi pois ja henkilökunta tuntui aidon kiinnostuneelta kuulemaan, maistuiko. Brunssi oli katettu selkeästi eri ”alueille” pöytiin, eikä ruuhkan tuntua tullut. Ruokien yhteydessä olleissa lapuissa luki selvästi ruotsiksi mitä tarjolla missäkin oli. Söin enemmän kuin tarpeeksi, ja sitä tunnetta oli hyvä sulatella Fotografiskan näyttelyjä kiertäen. Tykkäsin kovasti.


Puutaloja ja pihapiirin taidenäyttelyitä


Siitä jatkoin ylöspäin ja kiertelin Stigbergsgatanin, Fjällgatanin ja Sista Styvernes trapporin ympäristössä. Kodikkaiden puutalojen tunnelma toi noilla kulmilla monelta osin mieleen jonkun söpön pikkukaupungin ja aiheutti toistuvia voimitenkiva / ompa nätti / ai kun söpö -huokailuja. 

Sista Styvernes Trapporin eräässä söpössä pihassa oli taidenäyttely, jonne portti oli niin kutsuvasti auki, että oli pakko käydä katsomassa. Fjällgatanilla oli tarkoitus testata kasvisravintola-kahvila Hermans, mutta Fotografissan brunssiähky painoi ja jäi väliin. Fjällgatanin ”näköalatasanteella” merellisiä maisemia oli tarjolla hieman korkeammalta, siinäkin olisi ollut kahvila, mutta jäi tällä kertaa väliin.

Kävelin takaisin päärautatieaseman läheisyydessä sijainnutta hotelliamme kohti. Töihin ei ollut niin kiire, ettenkö olisi ehtinyt fiilistellä Gamla Stanin kaduilla ja kujilla. Mukavaa värikkyydestä, mukulakivikaduista ja yksityiskohdista nauttimista, eikä sivukujilla edes niin kovin ruuhkaista lauantaipäivästä huolimatta.

 
Kahvilalöytö Vete-Katten


Paluumatkalla olin menossa Tukholman vanhimpaan kahvilaan Sundbergs Konditoriin, mutta pikainen pistäytyminen sisällä ei houkutellut ostoksille. Jatkoin matkaa ja päädyin hotellimme vieressä sijainneeseen Vete-Katteniin. Onneksi päädyin! Vuonna 1928 perustettu kahvila on laajempi kuin päälle päin näyttää, kodikas ja tarjonnaltaan monipuolinen. Fika-herkuksi käy pulla, joka on vaatimattomasti sanottuna ehkä paras koskaan syömäni voisilmä-vanilja-pulla. Nam. Vete-Kattenin tunnelma tekee vaikutuksen, ja seuraavana päivänä palaamme sinne lounaalle (ja syömään lisää pullaa, Sommarbullekin oli erinomainen).


Paljon jäi edelleen Tukholmasta näkemättä ja kokematta, mutta upeassa kesäpäivässä mielikuvat kaupungista tuli silti päivittyä parempaan suuntaan…

Mikä on sinun suosikkisi Tukholmassa?
 

Kommentit

 1. Fotografiska on hyvä! Kaikki isommat kaupungit ansaitsevat ainakin 10 vuoden välein päivityksensä - olemmekin sitä Euroopan osalta yrittäneet viime vuosina tehdä ja aika hyvällä mallilla tuon 10 vuoden rajan osalta aletaan olla. Tiesitkö muuten, että tuo Fjällgatanin seutu on osa P A Fogelströmin Tukholma-kirjasarjan maisemia, joka ilmestyessään oli todella suosittu Ruotsissa. Historiallinen romaanisarja kertoo ihmisläheisesti Tukholman asettuvien ihmisten historiaa satojen vuosien ajalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jaa, empä tuota kirjasarjaa tiennyt, kiitos! Kyllä, hyvä idea tuo "10-vuotispäivitys", totta on, että kaupungit muuttuvat ja omat muistot ja mielikuvat tosiaan kaipaavat kirkastusta myös. Teillä onkin ollut hyvä setti "kertauskohteita" viime aikoina :)

   Poista
  2. Minulla on paljon suosikkeja; Millesgården Lidingössä, Moderna museet Skeppsholmenilla, Waldemarsudden, Södermalmin kaupunginosa ja se Fotografiska on myös yksi suosikeistani.

   Poista
  3. Kiitos Terhi, tuostapa minä nappaan seuraavalle reissulle uutta koettavaa. Lidingö on kyllä mukava kokonaisuudessaan (ollaan pari kertaa oltu Lidingöloppetissa) :)

   Poista
  4. Tuosta Pirkon mainitseman kirjailijan teosten pohjalta on tehty historiallinen kävelyreitti näihin maisemiin, jos alueen historia kiinnostaa syvemmin. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/16940

   Poista
  5. Kiitos Rosa tästä vinkistä! Pitääpä tutustua :)

   Poista
 2. Päivitin myös pari kesää sitten Tukholma-kokemukseni yli 15 vuoden tauon jälkeen ja löysin sieltä monta kivaa paikkaa, mm. tuon yllä olevassa kommentissa mainitun Millesgårdenin. Tukholman avautumista uudella tavalla helpotti tosin sekin, ettei enää tarvinnut miettiä, mihin mahtuu lastenrattaiden kanssa ja jättää silloin ihanan Skansenin väliin :-) Abba-museossa oli pakko käydä ja olihan se ihan hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, on varmasti ollut vähän erilaista :-) Pitääkin tutustua tuohon Millesgårdeniin. Abba-museota mietin, mutta se jäi vielä seuraavaan kertaan :)

   Poista
 3. En tiedä miksi, mutta minua Tukholma ei kiehdo yhtään. Edellisestä kerrasta on takuulla toistakymmentä vuotta. Silti luen silloin tällöin Tukholma-postauksia, jotta saisin jonkin syy matkustaa sinne. Fotografiskasta olen kuullut niin paljon hyvää, että kai se jo riittää syyksi. Jos vaikka seuraavan kahden vuoden aikana lupaisin itselleni käydä taas Ruotsissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli vähän samaa. Lukion opintoretkivisiitti oli pitkään ainoa kosketukseni Tukholmaan, enkä ymmärtänyt, miksi ihmeessä lähtisin sinne viikonloppulomalle. Jotenkin Göteborg tuntui ja tuntuu kiinnostavammalta lähiseutuineen, mutta Fotografiska (ja Elitloppet) veivät nyt viikonlopuksi tuonne. Kannattaa päivittää - voihan se olla, että fiilis on yhä sama sen jälkeenkin ;-)

   Poista
 4. Tukholma on kyllä niin kiva! Kerran kesässä pitää päästä sinne ainakin. Fotografiska on loistava myös sen tähden, että siellä on hyvät näyttelyt ja ennen kaikkea, se on avoinna todella myöhään. Minä kun kuljet Turun laivoilla ja ne lähtevät illalla myöhemmin, on mukavaa aina ottaa viimeiseksi kohteeksi tuo museo. Brunssikin kuulostaa kyllä hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mietin juuri tuota, että Fotografiskaan voisi seuraavalla kerralla poiketa illalla. Ehdottomasti plussa tuo pitkät aukioloajat kyllä, kun vertaa moniin museoihin, jotka ovat jo klo 18 kiinni.

   Poista
 5. Pitäisi ehdottomasti tehdä Tukholma-päivitys, sillä edellisestä kerrasta alkaa tulla se 15 vuotta (miten vanha olenkaan! :D). Edelliskerrasta on mielessä kaupungin siisteys ja supertyylikkäät ihmiset. Siinä 15-vuotias maalaiskoulun tyttö tunsi itsensä juuri sellaiselle maalaisserkulle :D. Todella symppiksiä paikkoja olit löytänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sandra, just tuo! Mun eka Tukholma-visiitti oli 22 vuotta sitten pikkukylän lukiolaistyttönä opintoretkellä ja fiilikset oli just tuollainen :D Sitten kävin pari kertaa Lidingöloppetissa ja mietin, että voishan täällä nähdä muutakin :)

   Poista
 6. Fotografiska on minulla yhä käymättä, vaikka kiinnostaisi kovasti. Brunssi kannattaisi ilmeisesti yhdistää käyntiin, joten kiitos siitä vinkistä! Mariaberget on yksi kiva kohde maisemien näkökulmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katariina! Joo, brunssi kannatti tosiaan yhdistää käyntiin - onneksi en ehtinyt ostaa lippua ennakkoon ennen kuin huomasin, että sehän sisältyy tuohon brunssiin. Pidin brunssia hyvin kohtuuhintaisena Tukholman hintatasoon ja tuo sisältyvä museolippu huomioiden. Suosittelen :)

   Poista
 7. Pidän Tukholmasta ihan valtavasti, mutta viime kerrasta alkaa olla aukaa jo ihan liikaa! Se voisikin olla sellainen seuraavan vuoden sisään toteutettava kohde. Ja silloin haluan kyllä tonne puutalojen keskelle, aivan ihana tunnelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti! Välillä sitä hämmästyy, kun noissa isommissa kaupungeissa löytyy tuota "kyläfiilistä" pienemmiltä kaduilta melko läheltä suurempia hulinoita. Käyhän katselemassa :)

   Poista
 8. Viimeisimmästä ja itse asiassa ainoasta Tukholman visiitistä on kulunut aikaa pari vuotta. Olisikin aika jälleen vierailla kaupungissa. :)

  Virpi/Hätälasku matkablogi

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös