Ihastuttava Smögen – onko täällä mikään pielessä?


Jos meri, kalliot, pienet kylät ja satamamiljööt värikkäine taloineen ihastuttavat, on vaikea keksiä parempaa paikkaa niiden fiilistelyyn kuin Smögen. Itse asiassa ei tule montaa nätimpää pikkukylääkään mieleen. Smögen-hurmiossa ei ehkä yhtäkään.
Koukutuin Ruotsin länsirannikkoon elokuussa 2016, ja siitä lähtien olen halunnut käydä siellä uudestaan. Ensisijaisesti halusin käydä Smögenissä, joka jäi silloin väliin. 1300 asukkaan Smögen sijaitsee noin 130 kilometriä Göteborgista. Julkisella liikenteellä pääsee paikkakunnalle myös, sillä Västtrafikin bussilla yhdellä näppärällä vaihdolla pääsee perille useamman kerran päivässä. Bussimatka maksaa noin 20 euroa suuntaansa.


Majoitusvinkki Kungshamnissa: Hotel Fisketången


Majoituspaikkoja on monenlaisia, mutta itseäni miellyttävät olivat turistikauden alussakin niin hinnoissaan, että majoituin parin kilometrin päässä naapurikylässä Kungshamnissa sillan toisella puolella. 

Hotelli Fisketången tarjosi 90 eurolla huoneen ja aamupalatilan ikkunasta avautuvat merimaisemat, oman rantalaiturin maisemanautiskeluun sekä kaikin puolin siistin ja viihtyisän majoituksen, jota voin kyllä suositella. Majapaikassa oli toukokuussa yhtä hiljaista kuin tuolla muutenkin, joten en osaa kuvitella, millaista siellä turistisesonkina on. 
Kungshamnista voi hyvin myös kävellä Smögeniin. Saarelle johtava silta tarjoaa maisemafiilistelyä korkealta molemmilla puolilla. Säntäilinkin siltaa ylittäessäni vuoroin oikealle, vuoroin vasemmalle, etten varmasti missaa mitään.


Kalliopatikointia ja Smögenbryggan


Turistikohteena Smögenin kuvatuin pätkä taitaa olla Smögenbrygganin värikkäiden rakennusten rivistö. Sitä kelpasikin katsella, kuten 600 metrin siltapätkää muutenkin molemmin puolin. 


Yllättävintä Smgenissä itselleni oli kalliopatikointien tarjoamat sopukat ja näkymät. Portaita ja puisia kävelyreittejä sekä kalliolla kävellen pääsi hienoihin kohtiin hetkessä. Oli kaunista, oli rauhallista. Olisin viihtynyt pidempäänkin. Myös kylän kadut ja kujat tarjoavat puutalojen ystäville silmäkarkkia monessa kohtaa. Satamatunnelmapätkää ja maisemien katselukohtia on toki tarjolla myös Kungshamnissa, missä kävelin myös lähes yhtä innoissani.   Paratiisin ainoa ongelma


Toukokuussa Smögenissä ja Kungshamnissa oli vielä jopa hämmästyttävän rauhallista kesän turistikauden alla. Ainoana miinuksena oli, että monet kivalta näyttäneet kahvilat ja ravintolat olivat kiinni, mutta niinhän se on monessa muussakin paikassa. Suurempana miinuksena oli tympeä palvelu muutamissa paikoissa: Pizzeria Italiassa san väärän pizzan ja väsähtänyttä asiakaspalvelua, kun ilmoitin, etten pysty sitä syömään. Smögenbryggenin yhdessä kivanoloisessa kahvilassa oli ensikurkistuksella täyttä ja hetken päästä palattuani nainen portailla ilmoitti ”Vi är stängt”Mitä vielä jäi ensi kertaan?


Niin. Tällä kertaa piti ottaa Smögen haltuun täysin, mutta silti yksi sen päänähtävyyksistä jäi vielä seuraavaan kertaan. Nimittäin Hållö, jonne olisin ehdottomasti suunnannut, jos veneaikataulut olisivat siihen mahdollisuuden tarjonneet. Niiden osalta olin viikkoa liian aikaisessa, vaikka muuten olikin rauhan osalta mainio ajankohta vierailulle. Mutta ensi kerralla! Silloin menen sinne kahvilaankin, joka nyt oli suljettu.
Kommentit

 1. Nyt tuli sopivaan kohtaan tämä vinkki, olemme nimittäin varanneet loppukesälle ihan Smögenin läheltä viikoksi loma-asunnon! Kyselinkin vähän edellisessä postauksessa vinkkejä Ruotsin länsirannikolle, se kun on ihan tuntematonta seutua meille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sattuipa hyvin! Mulla on monia kokemuksia länsirannikolta ja edelleen tuntui, että jäi näkemättä niin paljon. No mutta sinnehän pääsee takaisin :) Tuolta tähänastisia kokemuksia kootusti: http://fiiliksiajahetkia.blogspot.com/p/ruotsin-lansirannikko.html Kivaa reissua!

   Poista
 2. Kivaa! Heinäkuussa meilläkin tarkoitus poiketa myös Smögeniin. Ja kiitos myös muista alueen kirjoituksista.

  VastaaPoista
 3. Oli niin ihana kuva noista värikkäistä rakennuksista, että mun oli pakko klikata juttu auki ilman, että luin mistä se on. :) Todella herttaisen ja rauhallisen oloinen paikka, mutta harmi, että saitte parissakin paikassa noin tympeää palvelua.

  VastaaPoista
 4. Olipa kivan näköinen pikkukylä. Pitäisi kyllä Ruotiin matkatessa pistäytyä muuallekin kuin vain Tukholmaan.

  VastaaPoista
 5. Kivalta näyttää, tykkään tuollaisista kalliorannoista ihan älyttömästi, kyläkin on söpö kuin mikä. Myös Göteborg kiinnostaisi, joten täytyy laittaa hautumaan..

  VastaaPoista
 6. Tämä oli uusi tuttavuus minulle ja näyttää todella viehättävältä, olen muutenkin heikkona puutaloihin... Ikävä kuulla että palvelu oli väsähtänyttä jo nyt, millaista se mahtaa olla sitten kun sesonki on päällä???

  VastaaPoista
 7. Ja Ruotsikin on täynnä mielenkiintoisia ja kivoja paikkoja. Olisi mahtavaa tehdä road trip Ruotsiin ja Norjaankin. No, ok, vaikka minne. Mutta kun tuo Ruotsi on tuossa ihan vieressä ja pitkälti kyllä suuri tuntematon.

  VastaaPoista
 8. Voi mikä suloisuus tuo paikka on! Ihastuttava kertakaikkiaan. En oikein ole keksinyt syitä matkustaa Ruotsiin, mutta nyt sellainenkin on. Ihana!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös