Kotiseudun helmiä: Vaihtelua vaaroille Lepikon lenkiltä


Jos Vuokatin vaaramaiseemiin kaipaa uutta näkökulmaa, vaaran poluille vaihtelua tai lyhyempää loivaprofiilisempaa vaellusreittiä, hyvä vaihtoehto löytyy Naapurinvaaralta. Lepikon lenkille voi lähteä vaikkapa Naapurinvaaran koululta, jonne on Vuokatista matkaa noin viisi kilometriä.


 
Naapurinvaaran luonto- ja kulttuuripolku, Lepikon lenkki, itsessään on 3,5 kilometriä, poikkeama Naapurinlouhin kodalle kasvattaa kävelymatkaa yhteensä noin puolella kilometrillä. Lepikon lenkin luontoa ja kainuulaisittain ainutlaatuista maisemaa kehutaan googlettamalla löytämässäni ”tuotekortissa”, jossa reitti on hyvin esitelty. 

Tuotekortissa ei kuitenkaan tarkemmin kerrottu, että 4.-30.6.2018 alueella laiduntaa Aberdeen Angus -karjaa, eikä tuolloin suositella poluston laajamittaista käyttöä käyttäjien ja eläinten turvallisuuden vuoksi ja kulkeminen on omalla vastuulla. Yllätys oli melkoinen, kun 2. heinäkuutakin tämä musta karja muutaman yksilön voimin meitä aidan takaa katseli.    

Kyyttöjen laidunalueen portilla oli selkeä lappu, jossa kerrottiin kyyttöjen ”tehtävästä” alueen ”huoltajina” ja kiellettiin menemästä alueelle koiran kanssa. Emme tietenkään menneet, mutta jos olisimme olleet menossa Naapurinvaaran lomakylään, olisi ollut kiva tietää vaihtoehtoinen reitti. Tuotekortissa voisikin selvemmin mainita, millä osalla kiinniolevat koirat voivat tuolla polulla liikkua ja minä aikana, ettei sitä tarvitsisi paikan päällä käydä toteamassa. Olisi myös ollut kivaa nähdä kyyttöjä aidan takaa, mutta emme onnistuneet niitä näkemään.


 
Karja- ja koirahämmennyshetkiä lukuun ottamatta reitti on hyvin opastettu, eikä harhaantumisen vaaraa ole käytännössä lainkaan. Reitin varrella on kiinnostavia infotauluja niin luonnosta kuin vaikkapa Naapurinvaaran kirjoituksestakin. Niitä on mukava lueskella. Määttälän peltoaukea latoineen ja heinäseipäineen sekä taloineen on virkistävä pätkä vuokattilaisella patikointilenkillä ja kuvailen latoa sekä heinäseivästä kuin turisti siihen nähden, että näky on lapsuudesta lähtien hyvin tuttu.

 
Reitti on muutamia pätkiä lukuun ottamatta erittäin helppokulkuinen, ja pohjaltaan sellainen, että pysynee hyvässä kunnossa pienillä sateillakin. Määttälän peltoaukean lisäksi fiilistelin maisemia erityisesti Naapurinlouhen kodalta. Ylipäätään oli virkistävää kulkea erilaisessa metsässä kuin mitä Vuokatinvaaran polut tarjoavat.

Lepikon lenkki on rengaslenkkinä virkistävä poikkeus Sotkamon tarjontaan myös pituutensa puolesta. Siksi suosittelen sitä vaikkapa perheille eväsretkelle.


Kommentit

Lähetä kommentti

Katso myös