Ristiriitainen Livigno
Livigno Italia Alpit

Joka kerta ärsyynnyn Livignossa samasta asiasta: miksi niin kauniita vanhoja puutaloja pitää pilata tyylittömillä kylteillä tai vielä pahemmilla vilkkuvilla neonvaloilla? Joka kerta myös ihastelen samoja asioita: puutaloja, tunnelmaa ja niitä vuoria, joiden tuijottamiseen en kyllästy. 

Olen ollut Livignossa enimmäkseen hiihtämässä/hiihtäjien leirillä. Enimmäkseen joulukuussa, ennen tätä kerran myös helmikuussa ja kerran lokakuussa. Tänä talvena minun ei ollut tarkoitus mennä Livignoon, mutta kun Kristan leiripaikka vaihtui Seiser Almista Livignoon/Pontresinaan, vei minun tieni sitten myös Seiser Almin sijaan jälleen Livignoon. Se oli harmi, sillä odotin kovasti Seiser Almin kokemista ja siellä hiihtämistä. Yleensä olen hiihtänyt Livignossa, nyt en edes ehtinyt.Italiassa Sveitsin rajan tuntumassa sijaitseva Livigno on kunta 12 kilometriä pitkässä laaksossa, keskusta on 1800 metrissä, mutta vuoren huiput kohoavat 3000 metriin. 1950-luvun alkuun asti Livignoon pääsi vain kesällä, kunnes 1952 tie Bormiosta avautui myös talvisin. 1965 avattu tunneli Sveitsiin mahdollisti turismin kehittymisen. Sveitsin puolelta Livignoon pääsee Zernezistä myös paikkakuntien välillä parin tunnin välein kulkevalla bussilla (40min, n 15 euroa).'
Livigno Italia Alpit

Tällä kertaa bussi oli pieni kustannus, sillä majoitusten hinnat olivat karanneet käsistä. Siinä missä monesti olen majoittunut puolihoidolla 50-60 euroa / yö, maksoin nyt majoituksesta aamiaisella 158 euroa / yö. Haluaisin sanoa, että hinta-laatu-suhde oli kohdillaan, mutta ei se kyllä ollut. Hotelli Valtellinassa palvelu on ystävällistä, mutta hotelli itsessään melko perus. Olen ollut Livignossa useammassakin hotellissa, mutta en ole ollut varauksettoman ihastunut niistä yhteenkään (verrattuna vaikkapa toiseen italialaiseen hiihtopaikkakokemukseeni Dobbiacossa, jossa hotellejakin löytyy hehkutettavaksi).

Livigno Italia Alpit

Livigno Italia Alpit

Livigno Italia Alpit


Livigno on laskettelijan ja hiihtäjän kohde talvella (laaksossa latufiilistelyä riittää kaikentasoisille), vaeltajan ja maastopyöräilijän kohde kesällä. Ympäri vuoden paikkakunta vetää ostosmatkailijoita. Kylän keskusta on täynnä kauppoja, joissa hyllyt pullistelevat alkoholia, tupakkaa, kosmetiikka tai merkkivaatteita. Outlet-kylttejä on siellä täällä. Siihen ja ostosturistien intoon on yksi iso syy: arvonlisäverottomuus. Livignolla on 1500-luvulta lähtien ollut taloudellinen ja laillinen itsehallinto, ja maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Napoleon vapautti sen valmisteverosta vuonna 1805. Ne oikeudet vahvistettiin 1818, Italian kuningaskunta ratifioi ne 1910 ja EEC 1960. Historiallinen jäänne tuo kylään varmasti paljon matkailijoita. Kävelykeskusta rauhoittaa tunnelmaa, mutta trafiikkia piisaa silti riittävästi.

Livigno Italia Alpit

Livigno Italia Alpit

Livigno Italia Alpit


Hotellien aamupaloista en ole Livignossa ollut kovin innoissani kertaakaan, mutta lounas- ja illallistarjontaan ei ole tarvinnut pettyä kertaakaan. Jos jossain niin Italiassa olen kokenut hotellien puolihoidon yleisesti hyväksi valinnaksi, mutta kylä tarjoaa lukuisia muitakin vaihtoehtoja nauttia päivällistä ja lounasta. Jälkimmäisen nautin tällä kertaa Canoassa, jota voin hyvin suositella.
Livignossa on helppo ottaa rennosti, sillä aurinko paistaa usein ja ilmapiiri on sen myötä ja italialaiseen meininkiin sopivasti rento. Työreissuilla se on vähän turhankin rento: wifi toimii jos toimii, hälyä ja melua (tai pitäisikö sanoa italialaisittain keskustelua) riittää. Lomalla Livigno on hyvä kohde, vaikken mikään shoppailun ystävä olekaan. Mutta mulle päivien sisällöksi on riittänyt hiihto, ruoka, käppäily, uni -neliyhteys ja se on onnistunut mainiosti.

Mutta ne puutalot + neonvalot ja/tai rumat kyltit (rumimpia en viitsinyt edes kuvata), miksi oi miksi?

Livigno Italia Alpit

Kommentit

 1. Joo, en tajua neonvaloja, sillä muutenhan kylä on kuin karkkia. Ikävä homma, että hinnat ovat karanneet käsistä, mutta hei, eipä tule sitten nähtyä niitäkään neonvaloja. Herää kysymys, onko hinnat korkeita, vai olemmeko me suomalaiset sitten niin köyhiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Onneksi tuonne toivottavasti yhä saa johonkin aikaan vuodesta niitä 55e puolihoidolla -majoituksia maisemaikkunalla. Sveitsissä olen työmatkoilla joutunut usein tuon onko hinnat korkeita vai ollaanko me suomalaiset sitten niin köyhiä -kysymyksen äärelle :)

   Poista
 2. Hienoja puutaloja ja mukavan näköisiä maisemia! Onko teidät majoitettu noihin puutaloihin? Ja jos on, onko talot lämpimiä vai perinteiseen puutalojen tyyliin fuskaako lattia jostain (tarvitaanko villasukkia)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puurakennuksissa on kyllä myös majoitustiloja, mutta enimmäkseen kauppoja/ravintoloita ja asuntoja :) Tuntuu, että niissä rakennuksissa, joissa olen hotelleissa ollut, on tehty remonttia aika paljon, ei ole fuskannut, mutta villasukat kyllä hyvä olla :)

   Poista
 3. Itävallassa on tullut käytyä, mutta Sveitsissä ei. Makeen näköistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä Italian ja Sveitsin rajaseutu on monin tavoin mukavaa :)

   Poista
 4. Oih! Olenkin miettinyt, että pääsisikö tuolla päin missään hiihtämään, kun yleisesti olen kuullut ihmisten käyvän tuolla suunnalla vain laskemassa. Näyttää kyllä tosi kauniilta. Ja jos kerta hiihtämäänkin pääsisi, niin tuohan olisi täydellinen kohde :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Livigno on hyvin paljon myös maastohiihtopaikka, siellä on joulukuussa massahiihtotapahtuma ja eri maiden hiihtomaajoukkueet ovat olleet siellä vuosikaudet leireillä. Olosuhteiden puolesta varma paikka :)

   Poista
 5. Totta, miksi? Muuten paikka näyttää tosi tunnelmalliselta ja kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Tuollakin on keskustassa monia rakennuksia, joita kuvaisin tosi mielellään vuoristotaustalla jne, mutta kuviin tulisi aina kyltti poikineen :-/

   Poista
 6. Oi noi vuoret! Tunnelmallisen näköinen pikkukylä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Jotenkin aamu alkaa aina hyvin, kun ikkunasta näkyy vuoret ja sininen taivas :)

   Poista
 7. Mielenkiintoista, että täälläkin siis ilmeisesti on tekemistä myös vaan murtsikkahiihdosta kiinnostuneille. Joskus valitsimme talvilomakohteeksi Davosin juuri latujen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Livigno on ollut monille hiihtomaajoukkueille leirikohde pitkään ja massahiihtotapahtumistaankin tuttu. Moni tulee tänne yleensä juuri esim Davosia edullisemman hintatason vuoksi :) Käykää tekin :)

   Poista
 8. Upeita vanhoja puutaloja, eihän noihin käy yhtään mitkään neonvalot!? Ja aika hurjasti karanneet hinnat pilviin. Ah, tuo auringon kimmellys hangilla ja terassilla päivän paistattelu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotenkin kun lähes ekana saavuttuani näin ihanan vanhan hirsimökkitalon, jota kehystivät vilkkuvat neonvalot jouluvalotyyliin..niin ymmärrät fiiliksen :) Jep, la dolce vitaan täydellinen paikka :)

   Poista
 9. Ihania nuo puutalot ja vuoret taustalla, niin nättiä! Ymmärrän hyvin ihmetyksen, neonkyltit on sääli vähän kaikkialla, saati sitten tuollaisessa kuvauksellisessa kylässä. Shoppailu ei kiinnosta minuakaan, mutta rakastan hiihtämistä joten voisin hyvin kuvitella itseni tuonne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Ymmärrän kyltit hyvin, sehän on informaatiota, mutta olis noista monesta aika paljon tyylikkäämpiäkin saanut :) Rumimpia en edes kuvannut. Tykkäisit varmasti hiihtää tuolla - ladut on huippukunnossa ja niitä on upeissa maisemissa kaikkiaan :)

   Poista
 10. Tosi kaunista, upeat vuoret, nätit pikkumökit... ja sitten ne hemmetin neonvalot. EI. Ehkä siellä on erilainen kauneuskäsitys tai sitten mainostaminen on vaan niin tärkeää, että kyltin pitää näkyä kauas, muuten ei tule asiakkaita.
  Noissa maisemissa olis kyllä todella hienoa hiihtää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niinpä. Ja siis rumimpia en todellakaan edes kuvannut :) Juu, on hienoa hiihtää - kivaa vastapainoa metsäladuille Suomessa, huomaamatta etenee, kun vaan fiilistelee maisemia :)

   Poista
 11. Komiat on maisemat, kyllä tuolla kelpaisi viilettää rinnettä alas! Mielenkiintoista muuten tuo arvonlisäverottomuus, hyvin ovat onnistuneet säilyttämään paikan erityisaseman vuosisatojen läpi. Vaikuttaa kaikin puolin tutustumisen arvoiselta paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika jännä sinänsä, että vielä 2000-luvulla saavat tuon pitää. Ei ole tullut EU tai sääntö-Italia, joka sanoisi, että vääristää kilpailua ;-) Kannattaa käydä kyllä. Ei osu oikein koskaan niin sanotusti ohikulkumatkalle, mutta kannattaa piipahtaa. Etätyöofficena en voi suositella, mutta lomavisiitille kyllä - kunhan varaa majoituksen ajoissa :)

   Poista
 12. En ole laskettelija, saati hiihtäjä, mutta noissa maisemissa voisin kernaasti suksia ja sivakoida - upean näköistä! Kilpailu on ilmeisesti kovaa ja huomio on saatava tavalla tahi toisella, vaikka sitten susirumilla kylteillä. Harmillista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo - jotenkin ne alkoholia, tupakkaa, kosmetiikkaa kirkuvat kyltit ei vaan istu tuohon miljööseen :) Jokunen kyllä, mutta liika on liikaa. Kannattaa käydä kokeilemassa hiihtourheilua tuolla :)

   Poista
 13. Hienot on maisemat, ei hassumpi paikka talvilomailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi, näin on :) Nimenomaan lomailuun, etätyömiljöitä löytyy parempia monestakin suunnasta ;-)

   Poista
 14. Ihanan lumisia vuorimaisemia ja hirsimökkejä! Ei tuolla nyt mitenkään häiritsevän paljon näytä kylttejä olevan, mutta neonvaloista en tiedä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jep! Niitä rumimpia / enempiä kylttejä en ees kuvannut, löytyy tuosta noin 400m päässä enempi keskustassa :) Mutta jos ei tuota "ydinkeskustaa" oteta lukuun, on ihana paikka :)

   Poista
 15. Ihanat maisemat! Kyllä näissä kelpaisi hiihdellä. Onko Livihnossa paljon eritasoista majoitusta saatavilla? Tällaisessa söötissä puutalossa takkatulen äärellä olisi aika mukava juoda viiniä päivän hiihtolenkin jälkeen.

  VastaaPoista
 16. Ihme idea kyllä pistää tuollaiseen maisemaan vilkkuvia neonvalokylttejä. Upean näköistähän tuolla kyllä on. Harva turisti kuitenkaan haluaa, että se paikka näyttää turistimestalta, vaikka sitä olisi. Ne neonvalot ja järkyttävän rumat mainoskyltit pilaavat kyllä fiilistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se! Neonvaloja on myös rakennusten valaisussa/koristelussa (ehtaa jouluvalotyyliä) ja kylttien suunnittelussa/värimaailmassa on silmä muutamilla ollut vähän erikoinen..rumimmat eivät siis ole kuvissa :-)

   Poista
 17. Kauniit lumimaisemat! Jotenkin tuntuu, että verottomia hinnat ainakin osittain pilaavat monta kivaa paikkaa - en toki väitä että tuo paikka on pilalla, vaan yleisesti: houkuttelee ehkä "vääränlaista" porukkaa ostosrumbineen ja turhia ruuhkia moneen paikkaan. Neonvalot kuuluvat minusta metropoleihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Jotenkin tuo alkoholin, kosmetiikan ja tupakan ylitarjonta rynnivine ostosmatkaajineen on vähän epäsopivaa tuonne. Kyllä, neonvaloilla on paikkansa, mutta noihin rakennuksiin ja miljööseen ne jotenkin ei sovi :)

   Poista
 18. Hauska verohistoria :-) Pikkukylässä ei taida olla 'kyläarkkitehtia, joka vaalisi rakennusperintöä ja julkisivuja. Harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, samaa mietin. Jotenkin italialainen tyylisilmä on monessa kohtaa pettänyt yhtä pahasti kuin Torinon olympialaisten kisajärjestäjäasusta, josta italialaiskollegani totesi "tämä on häpeällistä meidän tyylitietoiselle maallemme" :D

   Poista
 19. Voi että. Tulipa ikävä alppimaisemiin, ehtisiköhän sitä vielä tänä vuonna muuallekin kuin Lapin lumille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa :) Minä aloin jo suunnitella ihan lomahiihtelyreissua tuonne suunnalle ensi talvena, vaikka Pohjois-Suomen maalis-huhtikuu on kyllä mainio hiihtolajeihin :)

   Poista
 20. En tiennytkään että tuolla on verotonta. Hienosti olet saanut kuvista ne kyltit piilotettua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en pystynyt kuvaamaan niitä rumimpia, joita tuosta noin 400 m päässä kyllä löytyy :D

   Poista
 21. Nyt olisi ollut kiva nähdä ne rumimmat kyltit ja neonvalot, niin ei olisi epäilystä rumuudesta. Nyt nimittäin näytti viehättävältä vanhalta alppikylältä.

  Kurja homma, kun leiripaikka vaihtui huonommaksi kuin piti olla :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Mietinkin, että olisi pitänyt varmaan kuvata todistusaineistoa, mutta en pystynyt ;-) Olisi pitänyt kuvata myös se ostosmatkailijoiden tulva ja melu tuossa vähän enemmän keskustassa. Mutta kiva paikka muuten ja rauhaakin löytyy.

   Poista
 22. Näissä kuvissa ei mielestäni nyt kamalan häiritseviä nuo kyltit ole, mutta ilmeisesti rumempiakin löytyy! Muuten kyllä kivan näköinen kylä, mutta majoitusten hinnat turhan kalliit..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Rumimpia en viitsinyt edes kuvata :) Niitä on tuolla enempi keskustassa paljon, ihmeellisiä väriyhdistelmiä, rumaa fonttia ja niitä neonvaloja :) Jep, majoituksen hintalaatusuhde ei tuossa Valtellinassa nyt ollut yhtään kohdillaan. Kerran olin 55e/yö puolihoidolla tuolla hotellissa vuorinäköalalla ja siinä oli kyllä kaikki kohdillaan :)

   Poista

Lähetä kommentti

Katso myös