Miten Salzburgissa viihtyy, kun ei jaksa tehdä mitään?Salzburg Itävalta Austria


Yhdistän usein työreissuun päivän tai pari jotain omaa oleilua lähellä työreissun kohdetta. Nyt Special Olympics -kisojen päätteeksi oli tilaisuus viettää reilu vuorokausi Salzburgissa, jossa olen aiemminkin käynyt lähinnä pikaisilla ohimenovisiiteillä. Tällä kertaa oli tarkoitus kivuta monille kukkuloille, kävellä paljon, testata pari kivaa ravintolaa ja olla niin sanotusti kunnon turisti kaikin tavoin. No mitenkäs siinä sitten kävikään? Olin työreissusta ja talven aikana kertyneestä kuormasta niin niitissä ja aiempien päivien työmatkakävelyistä jalat rakoilla (talvikengät tukevassa plusastesäässä oli amatöörin valinta) jo päivä ennen Salzburgiin siirtymää, että halusin vaan nukkua. Työreissu venyi alkuperäistä ajatusta pidemmäksi, mikä vastaavasti lyhensi Salzburg-aikaani viidellä tunnilla. Kun lopulta tuli Salzburgiin siirtymispäivä, huomasin saaneeni flunssan. Päätin ottaa 22 tunnistani tuossa kaupungissa irti sen mitä pystyin.

Salzburg Itävalta Austria


Olin niin väsynyt ja tukkoinen Salzburgiin saapuessani, etten jaksanut tarttua hotellin (siitä lisää seuraavassa postauksessa) ystävälliseen ”Would you like to have some prosecco”-tarjoukseen sisäänkirjautuessani. Mitään ravintoloita en jaksanut selvittää enkä antaa edes ystävälliselle respan henkilölle selvitettäväksi, söin yhdessä suosikkiketjuravintoloistani My Indigossa  perushyvää ruokaa, nautin jälkiruoaksi naapurikojusta kolme palloa erinomaista gelatoa ja olin lounaaseeni tyytyväinen. Päivällisellä lipsuin vieläkin kauemmas alkuperäisistä suurista suunnitelmistani: raahustin lähi-Spariin, josta ostin alla näkyvän nelikon, jonka nautin hotellihuoneessani. Tosi gourmeeta, Lähtöpäivän lounas jatkoi samaa linjaa, söin kinkulla ja juustolla täytetyn ciabattan asemakahvilassa. Näinhän sen kuuluikin huipentua..

Salzburg Itävalta Austria


Mitä siellä sitten muuten tein? Kun kaikki suunnitelmat meni olon vuoksi uusiksi, tartuin entistäkin enemmän hetkeen. Nautin jokaisesta metristä Salzburgin kaduilla ja kujilla, kun en jaksanut enkä pystynyt kävelemään kovaa, oli aikaa fiilistellä yksityiskohtia. Ihailin taloja, ikkunanpieliä ja näkymiä. Nautin päämäärättömästä haahuilusta hämärtyvässä illassa. Vielä enemmän varhaisesta lauantaiaamusta vanhassa kaupungissa. Olin liikkeellä pari tuntia aiottua aiemmin, koska flunssa ei sallinut pidempää unta. Päätin olla ärsyyntymättä siitä(kään) ja ajattelin, että jääpähän aikaa haahuilla enemmän...#positiivinenajattelu.

Salzburg Itävalta Austria

Salzburg Itävalta AustriaRakastan Itävallan ja Saksan leipomo- ja kahvilakulttuuria, ja sitä jaksoin kyllä hyödyntää täysimääräisesti. Ostin lähileipomosta marmeladilla täytetyn croissantin ja sitä mutustaessani sain seurata lauantaipäivään käynnistyvää kaupunkia (plussa leipomoille, että lauantainakin 6.30 on normaali aika avata putiikki). Nuuhkin leipomon tuoreiden tuotteiden tuoksua niin paljon kuin sitä tukkoiselta nenältäni pystyin haistamaan. Pysähtelin, ihastelin ja ihmettelin. Edellisillan tavoin taloja, yksityiskohtia ja katunäkymiä, pienten kojujen näyteikkunoita, katujen tunnelmaa, rauhaisuutta. Ihailin jälleen yhtä siltaa täynnä lukkoja ja vielä enemmän sillalta eri suuntiin avautuvia näkymiä (kuten niitä kukkuloita, jonne piti kiivetä…). 

Salzburg Itävalta Austria

Salzburg Itävalta Austria

 
Kun väsytti, istahdin Cafe Bazariin. En jaksanut syödä mitään, mutta kahvi oli hyvää, palvelu ystävällistä ja puheensorina iloista. Pöytiintarjoilussa ei noissa maissa ole sinällään mitään erikoista, mutta olihan se taas todettava, kuinka eri fiilis on nauttia ystävällisestä palvelusta pöydässään istuen kuin tuuppia tarjotinta linjastoa eteenpäin ja taituroida itse lautaselleen ja mukiinsa mitä haluaa nauttia. Siitä jaksoin siis tuossakin olossa iloita. 

Salzburg Itävalta Austria Cafe Bazar

Salzburg Itävalta Austria Cafe Bazar


Olin siis väsynyt, jalat rakoilla ja flunssainen. Kaikki suunnitelmat menivät nätisti sanottuna pieleen, mutta harmittiko se lopulta? Kyllä ja ei. Aikatauluton haahuilu on näissä hommissa aina tervetullutta, oli se sitten hidasta tai nopeaa, tasamaalla tai kukkulalla. Mieli lepäsi, vaikka kroppa pinnisteli. Nautin näkemästäni, kokemastani ja syömästäni.  Sitä voisi sanoa viihtymiseksi. Jäipähän taas kerran ”tänne tulen kyllä uudestaan, ja sitten teen sitä ja tätä ja tuota..” -fiilis. Ei sekään huono ole.
Salzburg Itävalta Austria


  

Kommentit

 1. Kun minulla terveys on, mitä on, niin löydän usein itseni samasta tilanteesta ja usein puristani itseni tietysti äärimmilleen, mikä ei ole hauskaa. No, kroonisesti sairaalla harvoin on hauskaa muutenkaan. Pöytiin tarjoilu on kyllä hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Mutta matkailla voi onneksi jokainen tavallaan / voimiensa mukaan :)

   Poista
 2. On aina ikävää kun sairastuu, minilomastasi ei saanut irti sitä mitä odotit. Onkin taito muuttaa odotuksiaan olosuhteiden mukaisesesti. Minä muistan Salzburgin hyvin helteisenä paikkana täynnä Mozart-somistuksia. Oli jokin Mozart-viikko menossa. Ei haittaisi vaikka käväisisi uudelleen fiilistelemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Mozart on iso asia tuolla, mutta kuitenkaan ei tuntunut liikaa turistipaikalta. Kyllä, ei haittaisi minuakaan :)

   Poista
 3. Ihanaa positiivista ajattelua! Mä olen ollut yllättävän usein reissussa flunssassa ja tuo tunne on tuttu, kun tekisi mieli tehdä ja nähdä enemmän, mutta ei jaksa. Yleensä teen sen mitä buranan voimin jaksan ja keskityn lopun aikaa nauttimaan hetkestä. Siitä kun voi vaan istua ja olla kahvilassa, katsella ohikulkevia ihmisiä ja mietiskellä sen mitä flunssaisilla aivoillaan pystyy. Myös se tosiaan auttaa, kun ajattelee, että onpahan syy palata takaisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mietin kyllä, että voin joko surkutella ja harmitella koko vuorokauden tai säästää energiaa ja nauttia sen mitä jaksan :) Mutta joo, toivottavasti seuraava visiitti sujuu terveenä :)

   Poista
 4. Salzburg ei ole itselleni millään tavoin tuttu paikka, ehkei se ole nostanut päätään kaikkien muiden kiehtovien kaupunkien joukosta. Tuo leipomokulttuuri on Saksassakin mahtavaa. Berliinissä leipomot aukeavat jo ennnen kuin viimeiset edellisen illan bailaajat palaavat koteihinsa. Joskus flunssa on tilaisuus vain olla, sekin tulee usein tarpeeseen. Harva tosin haluaa minilomaansa sairastaa ja silloin on vaikeaa ajatella tarpeellista lepoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ah tuota leipomokulttuuria noissa maissa :) Se on kyllä niin ilo kävellä ostamaan tuoretta ja maistuvaa leipomotuotetta. Jo se leipomotuoksu ja se yleinen kuhina, mikä niissä usein käy, on hienoa :)

   Poista
 5. Salzburg on minun kaupunki no 1! Tai no, jaetulla sijalla Oxfordin kanssa. Näissä kahdessa kaupungissa on vain sitä jotakin. <3
  Välillä on pakko huilia ja ottaa rauhallisesti, niin se vaan on. Ja kun ei ryysi liikaa, näkeekin enemmän kuin syöksyessä lähes päättömästi paikasta a. paikkaan b. Ja kipeänä on hyvä kuunnella kroppaansa tai saattaa sairastua vielä pahemmin. Kyllä sinä pääset taas Salzburgiin, usko vaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Oxfordiin en olekaan vielä päässyt tutustumaan. Ja tuo on niin totta, että rauhallisesti näkee enemmän. Jos olisin ollut suunnitelmieni mukaisessa vedossa, olisi jäänyt kaikki yksityiskohtien fiilistely vähemmälle :)

   Poista
 6. Tuttuja maisemia! Itse vietin muutama kesä sitten Salzburgissa vuorokauden. Silloin reissu oli vasta alussa ja energiaa piisasi. Onneksi Salzburg on sen verran kompakti kaupunki, että siitä ehtii vähemminkin voimin nähdä paljon. Kaupungista jäi todella kiva fiilis ja voisin myös lähteä toiste :) Toivottavasti sä pääset joskus paremmalla voinnilla takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, samaa mieltä! Kompakti kaupunki, muttei kuitenkaan "yhden aukion ja yhden pääkadun" kaupunki :) Sama fiilis!

   Poista
 7. Kiva lukea tällaisia vähän erilaisiakin matkajuttuja, eikä aina hehkutusta. Palaamisenhalu on jo paljon, moniin paikkoihin se ei päde terveenäkään tutustumisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Näin on, on ollut kyllä sellaisiakin useamman päivän kohteita, joista olen jo ekana päivänä tiennyt, ettei tänne tarviikaan tämän reissun jälkeen uudestaan tulla :)

   Poista
 8. Päämäärätön haahuilu on hyvä 'suunnitelma'. Toimii erityisesti silloin kun on väsynyt eikä jaksa perehtyä mihinkään :-) Tein saman suunnitelman Salzburgissa fillarin kanssa ja retki oli varsin rentouttava rakennuksia ihastellessa ja random kuppiloissa nautiskellessa.

  VastaaPoista
 9. Aina ei jaksa eikä tarvitsekaan suorittaa. Pitäisi enemmänkin osata tehdä niitä matkoja, jolloin voi "vaan olla" ja fiilistellä ilman mitään päämäärää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja yleensä lomalla olenkin noin, koska työarki on niin aikataulutettua. Tuolla olisin vaan halunnut nähdä ja tehdä kaikki ne asiat, mitkä aiemmilta pikavisiiteiltä ovat siirtyneet, mutta ne nyt jäivät yhä :) Mutta tuo tehdäeimitään -elo on kyllä aika jees :)

   Poista
 10. Flunssa on ikävä reissuseuralainen, mutta sen ansiosta saa sitten hyvällä omallatunnolla ottaa iisisti. Tuollainen kahviloissa istuskelu ja rauhallinen kiertely kuulostaa oikeastaan todella kivalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Se oli itseasiassa harvinaisen rentouttavaa noin pienessäkin ajassa :)

   Poista
 11. Joskus päämäärätön haahuilu on parasta! Mutta reissaaminen kipeenä ei. Se pilaa matkan kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mutta päätin, että kun ei ollut kuumetta, fiilistelin sen mitä jaksoin :)

   Poista
 12. Onneksi osasit suhtautua suunnitelmien muutoksiin hyvällä asenteella ja pääsit silti nautiskelemaan Salzburgista. Omaan korvaani menosi eivät ainakaan kuulostaneet yhtään hullummilta, vaikka toki flunssa aina vähän latistaakin tunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, onneksi olin ihanassa kaupungissa, enkä jossain pelkkien patikointimahdollisuuksien kylässä :) Kahvilat, leipomot ja kaupungin kadut pelasti ;-)

   Poista
 13. Aina ei vain jaksa, eikä siinä oo mitään väärää! :D Mä yleensä oon just se päämäärätön haahuilija joka ei jaksa tehdä suunnitelmia. Reissaaminen kipeänä tosin on juttu erikseen, hyvin olet kuitenkin jaksanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Toisaalta monesti yksin reissatessa onkin just tuo, ettei tartte edes matkaseuran mieliksi yrittää jaksaa. Ja kyllä, haahuilu on parhautta <3

   Poista
 14. Sairaana reissussa oleminen ei tosiaan ole hauskaa, mutta uskon että se on myös kropan keino ilmoittaa päälle, että hidasta nyt hiukan sitä tahtia ja lepää välillä. Kiva että sait kaupungista paljon irti flunssasta huolimatta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Omalla kohdallani tämän talven flunssakierre kertoo juuri siitä, elämä on ollut epäbalanssissa :)

   Poista
 15. Onneksi on leipomot - ne hemmottelevat väsyneenkin matkailijan sielua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, onneksi en ollut niin tukossa, etten sitä tuoksua olisi tuntenut :)

   Poista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös