Hamina murskasi mielikuvani

Sellainen harmaa ja ankea kaupunki jossain siellä Kotkan lähellä. Se oli mielikuva, jonka olin Haminasta muodostanut. En ollut koskaan käynyt, enkä ollut juuri muutenkaan perehtynyt, mutta mielikuvan olin muodostanut. 

Ei minulla sinnepäin ollut mitään asiaa, joten mielikuva pysyi sitkeästi. Ensimmäiset iskut jostain tullutta mielikuvaa vastaan tulivat kuukausi sitten, kun minulle selvisi, että Haminassa on kolme kuvissa kivan näköistä kahvilaa. Sitten tuli aika viettää noin 21 tuntia Haminassa työreissulla…

Neljä huomiota:

Kaupunkikuva


Haminassa päämäärätön haahuilu on erityisen suotavaa, koska mielenkiintoisia yksityiskohtia ei ole sysätty yhdelle kadun pätkälle, vaan niitä löytyy useammasta talosta, kohdasta ja kadulta. Se on jotenkin kiehtovaa. Välissä on aika monta rumaa rakennusta, mutta ei takerruta siihen. Värikkäiden puutalojen ystävillä silmä lepää Haminassa monessa kohtaa. Jos Haminassa olisi mukulakivisiä kävelykatuja, tunne Porvoon kaksosesta olisi vielä vahvempi. Nyt se iskee vain harvakseltaan.


Kahvilat


Kerkesin Raati Cafe Kaneliin ja Konditoria Huovilaan. Ensin mainitussa palvelu oli hillitympää ja vetäytyvämpää, tarjonta suppeampaa ja paikka hiljainen. Mutta Huovilaan ihastuin kovasti: vitriinissä oli omanlaisia tarjottavia, joista myös iloisen ylpeänä kerrottiin. Shamppanjamousse ja lakkahilloa keksin päällä oli täydellinen pieni suupala, mutta lakucappucino meni jopa kaltaiseltani lakufriikiltä hieman yli.


Linnoitusravintola Kamu


Kellariravintolatunnelmasta nauttivalle ehdoton kohde. Piipahdin lounaalla, joka oli valikoimaltaan melko monipuolinen. Noissa puitteissa mikä tahansa ruoka kyllä minulle maistuu. Tunnelmaa tosin laski salaattipöydän ääressä päivystänyt henkilökuntaan kuuluva henkilö, joka aiheutti hämmennystä tentatessaan yksityisasioita (kyllä, lähetin muuten kivalle paikalle ihmettelevää palautetta).

SpaHotel Hamina & Da Vinci


Pakko myöntää: Mielikuvani pikkukaupunkien pienistä hotelleista on yhdellä sanalla nuhjuinen. Sellainen parhaat päivänsä 70 –80-luvulla nähnyt. Haminan ankean mielikuvan mureneminen alkoi jo hotellista, sillä remontoitu hotelli oli kotoisa ja siisti. Hotellissa on myös ravintola Da Vinci, jonne hotellivieraana sain kupongin, jolla ruokailun yhteydessä ruokajuomia vain eurolla. Se oli hyvä idea, mutta ennen kaikkea ilahdutti kaikki kyllä järjestyy -henki palvelussa. Kun en halunnut tattikastiketta, tarjoilija kiirehti jo ääneen ajatellessani sanomaan, että ihan minkä kastikkeen vaan haluan, kaikki onnistuu. Ruokakin oli hyvää. Hotellista pääsi myös putkea pitkin uimahalliin ja kuntosalille, jonne tosin oli sisäkautta vähän monimutkaisempi taival. Hyvä lisä palveluihin kuitenkin.


Kiitos paikallisasukas ja bloggaajakollega Asta vinkeistä!

Ankeaksi ja apeaksi mieltämäni kaupunki olikin mukava pikkukaupunki. Katujen osalta helposti haltuun otettava ja ihmisten osalta helposti lähestyttävä!

Olipa hyvä, että annoin Haminalle mahdollisuuden hurmata. Nyt on mielikuva päivitetty ja sillä kuuluisalla ensi kerralla sitten -listallakin on jo kolme paikkaa...

Onko sulla joku paikka, joka hyvässä tai huonossa ei vastaakaan siitä muodostamaasi mielikuvaa?Kommentit

 1. Kai otit ensin selvaa Kamu!n konseptista? He työllistävät kehitysvammaisia ja kohtaamasi henkilö oli tällainen. Toivottavasti antamasi palaute ei haittaa hänen työskentelyään siellä jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minä olen itse työskennellyt paljon vammaisurheilijoiden kanssa, myös kehitysvammaisten, ja nimenomaan arvostan tällaisia konsepteja isosti. Kaikkea ei silti tarvitse sellaisenaan niellä. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 2. Itse en muista Haminasta mitöän muuta kuin Kadettiupseerikoulun ympärillä olevan säntillisen kahdeksankulmaisen kaavan. En edes muista miksi ihmeessä olen Haminassa ollut?

  PS: Olen samaa mieltä, että vaikka tarjoilija olisi kehitysvammainen, niin kyllä hän ensisijaisesti on siellä tarjoilemassa ruokaa, ei kyselemässä yksityisasioita, olkoon konsepti ihan mikä vaan.

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus! Juuri tällaisista pikkupaikoista pitäisikin postailla enemmän, koska ne tosiaan saattavat olla enemmän kuin niistä vallitseva mielikuva :) Enpä minäkään olisi osannut sanoa Haminasta etukäteen juuri mitään, mutta kyllähän tuo tosi kivalta näyttää!

  VastaaPoista
 4. Minulla on omituinen viha-rakkaus-suhde Haminaan, kun olen itse Kotkasta kotoisin. Meillä päin ei Haminaa juuri arvostettu, mutta olen toki sittemmin oppinut, että kaupungissa on paljon hyviäkin puolia. Ympyräkaava on todella hauska yksityiskohta, ja keskustasta löytyy paljon kauniita taloja. Haminalle antaa oman leimansa myös reserviupseerikoulu, joka on säilynyt kaikenlaisissa säästöpaineissa pitkään.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös