Maastohiihdon maailmancupia livenä ulkomailla – viisi vinkkiä reissukohteeksiUrheilu on parasta paikan päällä. Moni (kuten myös minä) käy matkoillaan katsomassa jotain joukkueurheilua tai lähtee vaikkapa olympialaisiin, mutta myös maastohiihdon maailmancupeista löytyy monta käymisen arvoista tapahtumaa ja paikkakuntaa.


Tasaiseen tahtiin joku kysyy jotain käytännön juttuihin liittyviä kysymyksiä ”kisaturismista”, joten tässä omien kokemusteni pohjalta listasin viisi eurooppalaista suosikkia Suomen ulkopuolelta:1. Davos
Kun urheilijoilta kysyy suosikkikisapaikkaa, vastaus on monilla sveitsiläinen Davos. Normaaleina lumitalvina käytössä olevat reitit ovat urheilijoiden mieleen ja tapahtumalla on perinteistään johtuen jo klassikon maine. Davosissa hiihdetään maailmancupia yleensä aina joulukuun toisena viikonloppuna. Usein hyvä keli, jos ei aurinkoa niin ainakin valoa. Kisoihin ei ole pääsymaksua. Tunnelma on leppoisa. Urheilijoita näkee lähempää kuin monella paikkakunnalla, sillä vaikka kisoissa on väkeä ja tunnelmaa, se ei ole suurtapahtuma oheisjärjestelyineen. Bonusta myös, että normaalilumisena talvena kaupungin erinomainen latuverkosto kisa-alueen vieressä ilahduttaa myös itse hiihdosta nauttivaa turistia. Davosiin pääsee Zürichistä näppärästi junallakin (vaihto Zürichin päärautatieasemalla ja Landquartissa). Sveitsiläiseen tyyliin junat ovat siistejä, ajallaan ja kolmikielisin kuulutuksin. Junalla pääsee Davos Dorfiin (ennen Davos Platzia), josta maailmancup-alue on noin 300 metrin päässä. Myös majoitusvaihtoehdoista iso osa on Dorfin ja Platzin välissä. Davosia pidetään kalliina paikkana, mutta maailmancup ei ole vielä paikkakunnan hiihtosesonkiaikaa, joten majoitusta saa huokeammallakin. Itse olen majoittunut monesti myös huoneistossa, jonka hinta on ollut noin 70 frangia yöltä, ja jossa on nukkunut mukavasti kolme henkilöä.
2. Drammen
Norjalainen kaupunkisprinttiklassikko noin 40 kilometriä Oslosta. Pääsee junalla näppärästi aivan kisa-alueen ytimeen. Majoittua voi joko Drammenissa tai Oslossa, eli vaihtoehtoja löytyy varmasti ja samalla voi viettää kaupunkilomaa hiihtomaista legendaarisemmassa, jossa maastohiihdon asema on omaa luokkaansa. Helppo seurata tapahtumaa, pienen kaupungin palvelut kisa-alueella. Drammenilaisena klassikkona on ainakin aiemmin ollut (en tiedä, jatkuuko perinne maaliskuussa) kisaväen yhteinen aamupuuro, joka katetaan aina ennen kisojen alkua ja tarjotaan ilmaiseksi. Kuten Norjassa yleensä, tässä kisassakin on tunnelmaa, kun hiihtohurmokselliset ihmiset kehystävät sprinttiradan ja pitävät ääntä. Harmittaa melkein, kun tänä vuonna en pääse paikalle (muutama vuosi sitten kävin joka kevät)

3. Oslo
Jos joku niin Oslo on hiihtokaupunkien legenda. Majoitus kannattaa ottaa keskustasta ja hypätä Holmenkollen-linjan ”metron” numero 1 kyydissä Holmenkollenille. Jo matkalla pääsee hiihtohurmokseen, sillä kisoihin matkustaa näin moni muukin. Stadionilla on tunnelmaa, mutta Holmenkollenilla kannattaa mennä edes vähän metsään, ladun varteen. Jos oikein norjalaishenkistä tunnelmaa haluaa, niin teltta pystyyn metsään myös. Osloon on kätevä ja halpa mennä, ja majoitustarjonnassa on myös huokeampia vaihtoehtoja.4. Düsseldorf tai mikä tahansa kaupunkisprinttitapahtuma Keski-Euroopassa
Kisaturistille muutamat maailmancupin ohjelmassa olevat kaupunkisprintit ovat käteviä, sillä siihen voi yhdistää helposti muutakin. Samalla ne ovat helppo tapa aloittaa hiihdon seuraaminen, sillä hiihdon seurattavuus ei siitä helpotu ja tapahtumassa riittää vauhtia. Düsseldorfissa oli pitkään lokakuun lopussa sprintti- & sprinttiviestiviikonloppu. Kaupungin ytimeen pääsi Suomesta lentämään suoraan, kisalatu meni Reinin varrella. Kaupat, kahvilat ja ruokapaikat olivat aivan ytimessä. Katsomaan pääsi ilmaiseksi. Nykyään kalenterissa on esimerkiksi tänä vuonna kaupunkisprinttiviikonloppu Dresdenissä tammikuussa. 


5. Falun
Ruotsin Holmenkollen maailmancupin kalenterissa. Ollut usein maailmancupin päätös, joten urheilijat ovat kesälomatunnelmissa ja kisoissa on aina ollut hyvällä tavalla hiihtoväen yhteisen kauden päätöksen fiilis. Olen ollut useamman kerran töissä, ja meno on ollut rentoa silloinkin. Faluniin pääsee näppärästi Tukholmasta myös junalla (matkaa noin 220 km, juna noin kolme tuntia). Majoitus voi olla montaa kohdetta haastavampaa löytää ainakin viime tingassa, mutta naapurikaupunki Borlängestä saattaa löytyä hyvillä yhteyksillä edullisestikin.

Muitakin kohteita olisin helposti keksinyt (ja täpärästi listalta putosi viimeisenä Toblach), mutta tässä nyt suomalaisnäkökulmasta viisi itselle kivoimpina kohteina turistinäkökulmasta eli myös matkustamisen ja majoituksen sijainnin/kustannusten kannalta mietittynä.

Onko kokemuksia?

Postauksen kuvat Davosista viime viikonlopun maailmancupista.

Kommentit

  1. Oikein erinomaisesti kuvailit näitä kohteita. Heräsi halu lähteä matkaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös