Kotiseudun helmet: Renforsin lenkillä jokimaisemia, Ravintola Anorak & Kahvila Kontti


Kaukana ovat ne ajat, kun Kajaanissa syötiin paikasta riippumatta enemmän tai vähemmän sitä yhtä ja samaa enemmän tai vähemmän samassa miljöössä. Viime vuosina ravintola- ja kahvilarintamalle on noussut paikkoja, joilla on selkeästi oma juttunsa alusta loppuun. Ohessa yksi resepti siihen, kuinka viettää viihtyisästi koko aamupäivä herkutellen ja hyvissä maisemissa. Brahenkatu Kajaaninjoen rannassa keskustassa on erinomainen osoite muutaman tunnin nautiskelulle. Jokimaisemia kiertää Renforsin lenkki, jolla on kokonaisuudessaan mittaa 9,2 kilometriä, mutta josta voi hyvin nauttia myös osissa. Reitin varrelle mahtuu niin Kajaanin linnan rauniot, Kalkkisillan laituri (josta liikennöivään höyrylaiva Koutaan ja sen Oulujärvelle suuntautuviinristeilyihin täytyy kyllä tutustua tarkemmin) sekä Eino Leinon, Elias Lönnrotin ja Pietari Brahen patsaat. Kaikki patsaat ovat kainuulaisittain vähän ei-nyt-tehdä-tästä-numeroo-mutta-tyyliin. Infotauluissa kuitenkin annetaan perustietoja.


Kahvila Kontti tuli ilahduttamaan kesäkahvilana Rantapuistoa viime kesänä. Bongasin sen somesta jo silloin, mutten vielä ehtinyt tutustumaan (no, eipä se kesäkään kyllä kummoinen ulkokahvilassa istuskeluun ollut). Nyt tuli sitten jo toukokuussa sauma testata Kontin tarjontaa. Pitkällisen valinnanvaikeuden jälkeen valittu täytetty lohirieskarulla ja kahvi yhteishintaan 7,50 euroa jokimaisemissa nautittuna oli oikein hyvä. Palvelu oli ystävällistä ja huumorintajuista. Juuri sellaista, mitä tuollaisessa paikassa pitääkin olla, rentoa. Lapsiperheitä ilahduttanee paikan sijainti leikkipuiston vieressä. 

Kontista oli hyvä jatkaa kävelyä linnan raunioille. Niitä oli tuolloin tutkimassa sekä aikuis- että koululaisryhmät. Linnan rauniot sijoittuvat tien molemmin puolin. Raunioille mentäessä opastaulu kannustaa kuvittelemaan yhtä jos toista siitä ajasta, kun linna oli vielä linna, sekä ajasta sen jälkeen. Kuvittelen, miten 50 paikallista puolustaa linnaa ja kaupunkia 4000 venäläistä valloittajaa vastaan, valloittajat räjäyttävät linnan ja kaupunki jatkaa eloaan tervaa kaupaten. Vetää hiljaiseksi, mutta kotimaakuntani ihmisten sitkeydestä ja yritteliäisyydestä on jälleen kerran oltava ylpeä.


Kävelyn ja jokimaisemista nauttimisen jälkeen tie vie Anorakiin lounaalle. Paikka avattiin 2017 lokakuussa, mutta R-Collectionin tarina on huomattavasti pidempi. Rokserin anorakit ja muut vaatteet tulivat tutuksi yläaste-lukio-iässä. Siksi astuminen rakennukseen R-Collection Concept Storen kautta nostattaa muistot pintaan, vaikken omista tällä hetkellä yhtään R-Collectionin vaatekappaletta ja brändi on muutenkin jotain ihan muuta kuin taannoin, toki uudistuminen on tehty perinteet muistaen. Tekee melkein mieli ostaa anorakki. Myymälässä on paljon myös kodin sisustukseen liittyvää tavaraa. 
Lounaalla tarjolla oli kirjolohta grillatun bataatin ja tzatsikin kera. Lounaaseen kuuluu ruokaisa salaattipöytä sekä keitto (päivän keitto oli mustajuurikeitto), leivät ja kahvi sekä suklaat (Julian konvehteja). Koko homma maksaa 10,90, ja pääruoka tuodaan pöytään. Salaatit ovat hyviä, erinomaisesti maustettuja ja niin ruokaisia, että jätän keiton ottamatta. Tarjoilija tulee ystävällisesti kysymään, voiko pääruoan jo tuoda. Pääruoka on todella hyvä annos, niin koon kuin maunkin puolesta. En olisi jaksanut syödä enempää. Kotikeittiöön siirtyvät grillatut bataatit, jotka kävivät lohen kanssa todella hyvin. Miljöö on viihtyisä taustamusiikkia myöten. Tarjoilija myös tulee aidon kiinnostuneena kysymään, maistuiko annos. Kyllä maistui, oli sopivasti.


Koska ei ole Kajaanin visiittiä ilman käyntiä Pekka Heikkisellä (josta aiempi postaus täällä), Kajaani-aamupäivä huipentuu kainuulaisen yrttiteen ja rönttösen äärellä Riihikahvilassa ennen pienten vuokaleipien ostoa ja paluuta kotiin. Seuraavalla Kajaani-visiitillä olisi kiva testata höyrylaivaristeily ja ehkäpä Anorakin a la carte -tarjontaa ja jotain Kahvila Kontin makeaa…

Jatkoon siis molemmat, Kontti ja Anorak.

Oletko käynyt? Mitä tykkäsit?

Kommentit

Katso myös