Ramsau am Dachstein – hiihtäjien jalanjäljillä Matschnerin hoivassaRamsau maisema Itävalta alpit

Hiihtäjien jalanjäljillä olen päätynyt monenlaisiin paikkoihin, jonne en muuten ehkä olisi päätynyt. Moniin useammankin kerran. Suomalaishiihtäjien ehkä perinteikkäämmässä syysleirikohteessa Ramsau am Dachsteinissa Itävallassa minulla on ollut ilo käydä niin syksyllä kuin talvella. Paikka sijaitsee noin tunnin matkan päässä Salzburgissa, Münchenistä ja Wienistä on reilun kolmen tunnin matka. Lähin rautatieasema on vajaan 10 kilometrin päässä Schladmingissa.
Olen hehkuttanut Garmisch-Partenkircheniä jo aiemmin. Iso osa siitä hehkutuksesta pätee myös Ramsauhun, mutta yhtä iso osa ei. Ramsau on pieni kylä (alle 3000 asukasta), joka koostuu kylän (Ort), Vorbergin ja Leitenin alueesta. Siellä on varsinkin kesäsesongin lopulla vieläkin leppoisampaa kuin Garmischissa, sillä teillä liikkuu lähinnä hiihtolajien urheilijoita rullasuksilla ja heitä harjoituspaikoille kuskaavia autoja. Hiihtäjiä työssään voi ihmetellä myös Dachsteinin jäätiköllä, jonne meno-paluu-hissilippu maksoi lokakuun puolivälin jälkeen 36 euroa. 

Ramsau Dachstein jäätikkö

Ramsau Dachstein jäätikkö


Jostain syystä en ole saanut Ramsaun mahdollisuuksista samalla lailla koppia kuin Garmischista, mikä johtuu ehkä siitä, että olen ollut siellä aina töissä ja sännännyt sitten urheilemaan jonkun hetken sinne, minne olen helpoiten majapaikastani päässyt. Yksi, mistä olen pitänyt aina, on Hotelli Matschner. En pidä hotellissa mistään yksittäisestä asiasta erityisesti, pidän kokonaisuudesta. Pidän siitä, että hotellihuoneissa on kunnon sängyt (tarpeeksi kovat patjat) ja ikkunasta näkyy kauniit maisemat. Pidän siitä, että hotellin illallisilla alkusalaattibuffet on niin monipuolinen, että jo sillä saisi vatsansa aidosti täyteen (vaikka hotellin keittiö on muutenkin kyllä ensiluokkaista). 
Pidän siitä, että hotelliin kuuluu iltapäivän kakku/leipätarjoilu teen, kahvin, mehun ja veden kera. On mukava istahtaa viihtyisään tilaan ja nauttia välipalabuffetin tarjonnasta. Pidän siitä, että hotellissa on leppoisa meininki. Ulkoilmaihmisiä tulee ja menee. 
Pidän myös siitä, että hotellin uima-allas (joka on viereisessä ”hallissa”) on iso (taitaa olla 25 metrin pituinen ja leveyttäkin on riittävästi). Liikkuminen on tehty muutenkin helpoksi, sillä hotellilla on varastossa esimerkiksi hyviä pyöriä, joita voi veloituksetta käyttää. Kaikki nämä asiat yhdessä tekevät sen, että hotellissa on helppo viihtyä. Kaikki toimii. Henkilökunta on avuliasta, iloista, ystävällistä ja viimeisenpäälle kohteliasta ilman turhaa pokkurointia ja jäykistelyä. Monessa muussakin paikassa ole Ramsaussa majoittunut, mutta tämä on noussut suosikikseni.
Mutta Ramsau, kenelle se sitten sopii paitsi hiihtäjille? Alppimaisemista nauttiville patikoijille, maastopyöräilijöille ja leppoisasta meiningistä nauttiville. Itse en ehkä lomalle sinne lähtisi, mutta työmatkalle mielellään jatkossakin. Sekään ei kaikissa kohteissa ole ihan itsestäänselvyys...Kommentit

Katso myös