Kolme syytä, miksi Jyväskylä toimii (nykyään) aina


Jyväskylä by night illalla syksy

Jyväskylä on opiskelukaupunkini, jota kohtaan minulla oli pitkään hyvin vahva kammo. Nykyään olen oppinut nauttimaan jokaisesta kerrasta, kun työ vie kaupunkiin. Jyväskyläkin on monen kaupungin tavoin ”kiva kesäkaupunki”, mutta siellä on kolme juttua, joista nautin ympäri vuoden ja kaikilla keleillä.


1. Jyväsjärvi


Pidän järvistä. Erityisesti sellaisista, jotka voi mukavasti kiertää ympäri. Jyväsjärveä kiertämällä saa mukavana aamulenkin ja samalla saa nauttia uuteen päivään käynnistyvästä kaupungista. Rannalla voi viettää aikaa näkymiä ihastellen muutenkin. Yliopiston rakennukset, satama-alue, pyöräilijät, lenkkeilijät, järven pohjukassa uivat sorsat, jossain lipuva vene, Kuokkalan siltaa (jossa muuten tuulee aina) kaupunkiin ajavat autot. Jyväsjärven rannalla on monenlaista elämää, jonka seuraamisessa on jotain rentouttavaa.


2. KahvilatPitkään kahvilasuosikkini oli Elonen, jossa pidin myös lounaasta sen löydettyäni. Sitten löysin Wilhelmiinan, josta ostin joka kerralla leipää tai rieskaa myös tuliaisiksi. Tuoreimpana löysin tieni Toivolan Vanhalla Pihalla sijaitsevaan Kahvila Muistoon, joka ilokseni oli auki klo 19:ään. Vielä suurempi ilo oli, että noin puoli tuntia ennen sulkemisaikaakin vitriinissä oli runsaasti valittavaa niin suolaisten kuin makeidenkin osalta. Savuporo-meetwursti-quiche ja kinuskinen marenki olivat oikein hyviä, samoin tee. Iso plussa sille, että vaikka tilaukset tehtiin tiskiltä, oli tarjoilu pöytiin. Ystävällistä oli palvelu muutenkin. Kahvilassa oli myös tuotteita myynnissä ja houkutteleva lounaslista, joka valitettavasti jäi ensi kertaan.
3. KeskustaKauppakatu on yksi suosikkipaikoistani Jyväskylässä. Pidän kävelykaduista. Jyväskylässä keskustan halkova kävelykatu luo eläväisen tunnelman, kun kävelijät, pyöräilijät ja seisoskelijat täyttävät sen. Liikkeestä huolimatta meno on ollut rentoa joka kerta, kun olen siellä käynyt kaupungin sydäntä katselemassa.
Jyväskylän neljäs plussa on, että kaikki on lähellä. Laajavuoren maastoissa olen viihtynyt kesäisin ja talvisin. Ylhäältä Jyväskylää pääsee halvimmalla ihastelemaan kipaisemalla kesällä Laajavuoren rinteen ylös. Kuten yleensä, maisemat palkitsevat täälläkin.

Missä siellä sitten kannattaa majoittua?Majoitustakin kaupungissa on joka lähtöön. Testasin tuoreimpana Hotelli Alban, joka hämmästytti positiivisessa mielessä ravintolallaan. Listalla oli monipuolista, tarkoin suunnitellun oloista annosta. Tarjoilijat olivat innostuneita ja palvelualttiita. Ravintolakokemuksen (erinomainen lohisalaatti) jälkeen odotin enemmän aamiaiselta, joka oli yksi huonoimmista kokemistani. Valikoima oli suppea. Ilonaihe oli paikallinen näkkäri, mutta muuten kokemusta ei kohottanut edes suoraan edessä avautuva Jyväsjärvi.
Seuraavaksi pitänee testata Solo Sokos Hotel Paviljonki, josta olen kuullut paljon hyvää. Ehkä sieltä taas löytyy joku uusi kiva kahvila tai joku uusi kohta Jyväsjärven rannalta..

Kommentit

Katso myös