Vaivaton miniloma Budapestissä – kolme pointtiaCentral Market Hall Kauppahalli Budapest


Kun hiihtokausi on ohi ja talven työrumba tauonnut, olen ottanut tavakseni matkustaa jonnekin minilomalle. Tässä tapauksessa haussa on ollut erityisesti helppo kohde, sillä talvi on töineen ja reissuineen ajoittain melkoista säätöä. Koska myös työreissua tulee riittämiin ja kotonakin riittää tekemistä, keväinen loma on riittänyt miniversiona. Keväällä 2015 kohteeksi valikoitui Budapest, koska tuolloin matkaseurani kanssa halusimme myös osallistua juoksutapahtumaan. Kolmas ratkaiseva tekijä oli tuolloin ollut lentokampanja, joka mahdollisti edullisen (ja myös hyvillä yhteyksillä) matkaamisen Oulustakin. Emme halunneet minuuttiaikatauluja, vaan rennon ruoka-ja juomaelämyksiin painottuvan fiilistelyviikonlopun, jossa yksi aktiviteetti olisi 10 kilometrin kaupunkikierros juosten (oli muuten reittinsä puolesta todellakin suositeltava).

Tässä monista urheilujutuista tutuksi tullut kolme pointtia minilomaltamme:


1. Kauppahalli ja unkarilainen ilta


Central Market Hall Kauppahalli Budapest

Central Market Hall Kauppahalli Budapest

Central Market Hall Kauppahalli Budapest

Olen kauppahalli-ihminen ja yksi suurista must-visit -kohteista olikin kauppahalli Central Market Hall. Tykkään kauppahalleissa ja toreilla erityisesti siitä haahuilusta, tunnelman, tarjonnan ja tuoksujen sekamelskasta, iloisesta puheensorinasta ja väreistä. Kaikkea sitä oli tarjolla Budapestissä, jossa ei meidän visiittimme aikana ollut turhan ruuhkaisaa (vaikutti kokemukseen positiivisesti). Unkarissa kun oltiin, paprikajauhetta kahdenlaisella tulisuusasteella lähti ostoksina kotiinkin (ja ilahdutti ruoanlaitossa pitkään). 

Continental Hotel Zara Budapest unkarilainen ilta

Continental Hotel Zara Budapest unkarilainen ilta

Continental Hotel Zara Budapest unkarilainen ilta


Hotellimme Continental Hotel Zarassa (hyvä valinta sijainnin ja kaiken muun puolesta ajoittain ruuhkaisesta aamiaistilasta huolimatta. Erityisesti aamupalan monipuolisuudesta iso plussa) oli unkarilainen ilta, johon sisältyi buffetruokailun ohessa live-tarjontana musiikki- ja tanssiesityksiä. Buukkasimme helppoudessaan sen. Hinta-laatusuhde ei sinänsä monipuolisen ruoan osalta kohdannut, mutta esiintyjät hoitivat hommansa tyylillä. Väsyneelle se oli majapaikassa tapahtuneena helpoin ratkaisu, mutten tiedä olisinko asiakseni tuollaiseen lähtenyt. Jos olisin, olisin ehkä selvittänyt tarjontaa etukäteen laajemminkin.
Continental Hotel Zara Budapest unkarilainen ilta

2. New York Cafe & W35

New York Cafe Budapest


New York Cafe Budapest

 


Tunnelmallisten kahviloiden ystävänä googlettelin etukäteen kivoja kahviloita, joista vastaan tuli maailman kauneimmaksi kehuttu New York Cafe.  Kävimme testaamassa. Valitsemamme leivokset eivät olleet mitenkään erityisiä maultaan, mutta kaunista katseltavaa toki. Samoin kuin miljöö, jossa historia oli elävästi läsnä. Se huokuu arvokkuutta ja tyyliä, mutta ilman turhaa hifistelyä tai pönötystä. Sisustuksen kuvioissa, koukeroissa ja materiaaleissa riittää ihmeteltävää ja ihasteltavaa. Se olikin ehkä paras osa, rennon tunnelman lisäksi. 

 W35 pikaruoka fastfood Budapest burgers mexican

W35 pikaruoka fastfood Budapest burgers mexican

New York Cafesta ei tullut kahvilasuosikkiani, mutta W35 eteni pikaruokapaikkalistalla pikavauhdilla kärkipäähän. Lähes sattumalta lähistöltä löytynyt paikka oli rento, asiakaspalvelu iloista, sisustus kotoisaa ja se ruoka..namm. Sekä burrito että burger olivat maistuvia. Lasku oli alkupaloineen (kaikkea muuta kuin paketista tempaistut jalopeno-cheddar-pallerot) ja juomineen halvempi kuin perusburrito perus-Amarillossa. Laatu olikin sitten tosiaan ihan eri leveliltä, W35:n eduksi. Vahva suositus.

W35 pikaruoka fastfood Budapest burgers mexican


W35 pikaruoka fastfood Budapest burgers mexican

W35 pikaruoka fastfood Budapest burgers mexican

3. Kierros viinitiloille

Budapest by locals wine tour viinitila retki

Budapest by locals wine tour viinitila retki
 

Viininystävinä etsimme ohjelmaamme jotain puolen päivän opastettua kierrosta viinitiloille. Valintamme oli Budapest by Localsin WineTour in Etyek. Sen pystyi varaamaan helposti netissä, ja myös hotellilta nouto/hotellille palautus hoituivat hyvin. Opas oli hyvä ja hauska, mutta ennen kaikkea asiastaan aidosti innostunut ja mielenkiintoisia pointteja esiin nostanut. Molemmat kohteet olivat hyvin valittuja, lounas sekä pienemmät naposteltavat maistuva ja viinit mielenkiintoista maisteltavaa. Samalla saimme edes pikaisen kurkistuksen Unkarin maaseudulle, jonne kyllä tekisi mieli palatakin.

Budapest by locals wine tour viinitila retki

Budapest by locals wine tour viinitila retki

Kannattiko käydä?Kannatti. Tästä ensikosketus Budapestiin eli pintaraapaisu sieltä täältä -viikonlopusta jäi päällimmäiseksi halu palata kaupunkiin ja nähdä sekä Budaa että Pestiä ja lähiseutua enemmän ja syvällisemmin. Tykkäsin siis kaupungista ja ajoi asiansa tuossa saumassa hengähdystaukona – millaisia kokemuksia sinulla on ja mitä minun siellä seuraavalla kerralla kannattaisi tehdä (muuta kuin tutustua kylpyläkulttuuriin, johon nyt ei ollut aikaa eikä jaksamista)?

Kevät Budapest Unkari

Kevät Budapest Unkari

Kevät Budapest Unkari

Kommentit

 1. Kiitos kivoista vinkeistä! :) Budapest on juuri tällainen ihana viikonloppukohde! Helppo mennä ja helppo lähteä takaisin. Pitääkin laittaa nämä muistiin, sillä kevät tulee ja Budapest kiinnostelee

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi! Juu, ei ollut kyllä säädöstä tietoakaan tuolla. Jotenkin itse tykkään, että noilla minilomilla arvostaa just sitä helppoutta, ettei aikaa mene siirtymisiin eikä varsinkaan säätöön. Tuo oli kyllä helppous maksimus ja silti niin kivan erilainen kokemus. Haussa on nyt keväälle-alkukesään joku vastaava miniloma, vaikka Baijeria ja Sofia onkin tulossa :)

  VastaaPoista
 3. Just hyvä fiilistelyloma teillä! Juoksemalla tehty kaupunkikierros kuulostaa hauskalle. :)

  Me käytiin joitakin vuosia sitten kesällä Budapestissä ja kiivettiin miehen ja vinkkupullon kanssa Gellert-vuorelle katsomaan auringonlaskua. Se oli aika kiva kokemus! Terror-house taas aika järkyttävä.


  Kati, Lähinnä Kauempana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kati! Oi, auringonlaskufiilistely viinipullon kanssa kuulostaa myös hyvältä. Oisko sulla suositusta vastaavalle fiilistelylomalle, tässä mietinnässä, mihin sitä lähtisi? Eikä tartte olla juoksutapahtumaa :D (vaikka se tosiaan hauskaa olikin hölkkäillä siellä tapahtumassa) :)

   Poista
 4. Kiitti vinkeistä, Budapest on ehdottomasti meillä joskus kohteena! Sinne vierailua on jo hiukan suunniteltu, mutta jostain syystä ei oo vielä päässyt toteutumaan. Erityisesti toi burgeripaikka rupes kiinnostamaan. ;) Ihania ruokakuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kommentoit, Janni :) Joo, mulla tuli taas W35-nälkä, kun noita kuvia sieltä läpikävin. Toivottavasti saatte reissun toteutuu pian!

   Poista
 5. Voi miten upeita jälkkäreitä, moni kakku päältä kaunis tosin! Suomessa itseasiassa monetkin leivokset on aika kamalan näkösiä mutta herkullisia! Ostaakohan turistit niitä kauppahalleista samanalailla täällä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Maria! Tuo on kyllä totta, että monet leivokset täällä näyttäää kaikkea muuta kuin houkuttelevilta - ehkä tuo "moni kakku päältä kaunis" on sitten suomalainen puolustus just tuohon ;-)?

   Poista
 6. Budapest on ihana!! Itse olen käynyt joulun tienoilla, jolloin sää oli sellainen lumeton, sateinen ja harmaa, mutta ehdottomasti tekisi mieli poiketa keväällä uudestaan. Jälkkärit näyttävät ihanilta, mutta joo, usein ne kauneimmat yksilöt eivät maistu parhaimmalta ja se epäilyttävän näköinen mutakakku on se, joka sulaa suussa.

  Tuo kauppahalli on mielenkiintoinen. Tykkään kanssa vierailla toreilla ja kauppahalleissa erityisesti ulkomailla. Olen varmaan ihan idiootin näköinen, kun kuvailen vartaassa roikkuvia kaninruhoja ja vihanneskojuja, mutta turisti kuin turisti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Sandra. Jep, itse tykkään käydä kauppahallissa ja toreilla myös erityisesti ulkomailla, siellä jotenkin pääsee hyvin paikkakunnan tunnelmaan ja menoon kiinni. Mutta samaa kyllä mietin, että kuvausinnosta turistiksi paljastun kyllä aina :) Mutta toisaalta, kyllähän ne ulkomaalaiset Suomen toreillakin kuvaa..kuvaahan ;-)?

   Poista
 7. Meillä on Budapest lähitulevaisuuden matkasuunnitelmissa, joten poimin tästä vinkeiksi ainakin tuon viinitilakierroksen ja kauppahallin. Kävin itse asiassa Budapestissä pikaisesti viime kesänä osana muutaman päivän Unkarin-matkaa, mutta muutamassa tunnissa ei ehtinyt kovin syvällisesti kaupunkiin tutustua. Ehkäpä keväällä tai alkukesästä voisi olla sopiva ajankohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Arna! Jep, muutama tunti tuolla on varmasti liian lyhyt, vaikka kaupunki ainakin itsestäni tuntui helposti lähestyttävältä ja suht' nopeasti "haltuunotettavalta". Mutta varmasti keväinen tai alkukesäinen pitkä viikonloppu on hyvä vaihtoehto :) Mukavaa matkaa!

   Poista
 8. Ihana pieni oma irtiotto arjesta :) Tälläisiä pitäisi tehdä meidän jokaisen useammin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :) Itselleni tuntuu aina keväällä, että mahdollisimman kauas urheilusta ja urheilijoista, eikä mukava kevätsää, hyvä ruoka ja viinikään ole haitaksi. Tuo osui nappiin! :)

   Poista
 9. Samoja kolkkia tuli koluttua viime keväänä. Tuo viinitilavisiitti olisi kyllä käymisen arvoinen. Budapestiin tulee takuulla palattua uudelleen. Sen verran viehättävä ja helposti lähestyttävä kaupunki oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Outi! Samalta tuntui, niin viehättävä ja helposti lähestyttävä kaupunki, että palattava sinne on :)

   Poista
 10. Budapest kiinnostaisi kyllä. Paljon hyvää siitä on tullut nimenomaan matkablogien kautta kuultua. Aivan hyvin voisin sinne reissailla ja uskoisin, että joku kerta se tulee toteutettua. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Lotta. Kyllä, voidaan suositella Budapestiä. Paljon kivaa :) Tänään lennetään Kiinaan, paljon iloa ollut sun blogista tulevien päivien kohteiden osalta :)

   Poista
 11. Täydellinen ajoitus, juuri mietin että kesäksi Budapestiin! :) Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Veera :) Kannattaa kyllä käydä. En ole ollut varsinainen unkarilaisen viinin ystävä ennen tuota, mutta olisin voinut roudata tuolta kyllä muutaman pullon kotiinkin. Ehkä sitä varten pitää mennä uudestaan ;-) #viiniintoilija

   Poista
 12. Minä en ole kauhea mässyn ystävä, mutta kyllä on ruokaa jo silmille nuo annokset. Unkari on ollut pitkään listalla, koska sinne menee halvat lennot ja se on, no, keskellä. Toisaalta sitten on tietty ahdistus siitä, että Unkarin demokratia on romahtanut, mutta niinpä on Suomenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Stacy :) Minulle halvat ja lyhyet lennot olivat yksi syy tuohon kohteeseen myös. Kannattaa käydä kokeilemassa, kolahtaako..

   Poista
 13. Central Market Hall täytyy lisätä listalle, josko ensi vuonna päästäisiin jo Budapestiin. Oltiin menossa jo tässä kuussa, mutta lentojen hinnat pomppasi turhan korkealle. Tyydyttiin sitten Tallinnaan, joten lisävinkit Budapestiin edelleen ajankohtaisia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Rami. Itselle tuo "tyydyttiin sitten Tallinnaan" osui marraskuulle, mietinnässä oli reissu muuallekin minilomalle, mutta Tallinna on aina hyvä ja varma vaihtoehto myös. Mukavaa Budapestiä, jos tie sinne tänä vuonna vie!

   Poista
 14. Apua, en osaisi näistä vinkeistä valita suosikkiani. Tarkoittaako tämä sitä, että Budapest olisi just eikä melkein oikea kohde mulle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos Sari. Kyllähän tuolla monipuolisen miniloman saa vietettyä. Ei muuta ku kokeilemaan :)

   Poista
 15. Tämä oli kiva postaus sillä se oli vähän erilainen muista Budapestin postauksista mitä olen lukenut. Itselläni Unkari on ollut jo pitkään listalla, ja varmaan jos asuttaisiin Euroopassa niin se olisi jo käytynä. New York cafessakin varmaan kävisin kokemuksen vuoksi, vaikka moni on sanonut sen olevan ylihinnoiteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Paula. Jep, New York Cafessa miljöö, tunnelma ja herkut silmille korvasivat rutkasti sen pettymyksen/harmituksen, mitä hintataso ja maku aiheuttivat :) Kannattaa siellä käydä. Itselläni Unkari ei varsinaisesti ollut listalla, mutta olen iloinen, että sinne päädyttiin. Ja nyt se on sitten jo uudelleen listalla ;-)

   Poista

Lähetä kommentti

Katso myös