Matkaa yrittäjänä jo 10 vuottaFinnair lento kotimatka

Helmikuussa tuli täyteen 10 vuotta yrittäjänä. Se on ollut matka, joka on yllättänyt ja haastanut jatkuvasti. Samalla kuitenkin se on ollut matka, jonka aikana on löytynyt oma tapa tehdä töitä, aikatauluttaa asioita ja pyörittää yritystä. Koska olin enimmäkseen freelancer jo ennen yritykseni perustamista, ei se lopulta muuttanut niin paljon arkea. Tein paljon urheiluun liittyviä työreissuja ennen yrityksen perustamistakin.

Ruhpolding Saksa Ampumahiihto

Millainen matka se on ollut? Sitä on vaikea kuvata yhdellä sanalla. Sen lisäksi, että matka on yllättänyt ja haastanut, se on opettanut, kasvattanut ja palkinnut. Se on ollut täynnä iloa ja naurua, mutta myös surua ja pettymystä. Se on ollut täynnä onnistumisia, mutta lähes yhtä täynnä epäonnistumisia, turhautumista ja pelkoa, että jos ei tästä tulekaan mitään.

”Muista että ne kaikki suurimmat kauhut / On sun toiveittes peilikuvat, käännä ne / Ja kädestäs löydät niihin avaimet.”

Parasta on ollut kaikki ne ihmiset, joiden kanssa tätä yrittäjän matkaa on saanut jakaa. Vaikkei varsinaisesti ole kiinteää työyhteisöä, on verkostoja täynnä osaavia ja auttavia ihmisiä. Niitä ei olisi ilman yrittäjän matkaa ja yrittäjän matkoja. Toisaalta, kun sitä työyhteisöä ei ole, on myös uskallettava kysyä apua, jaksettava etsiä tietoa ja ehdittävä tehdä lukuisia toimistohommia. Toisaalta, kun sitä työyhteisöä ei ole, on matkoilla toimittajaporukoista ja kisaviestinnässä järjestäjäporukoista tullut tosi tärkeitä. Ennen kaikkea tärkeitä on tullut niissä käydyistä keskusteluista, oli ne sitten mitä tahansa. Kuten matkoilla usein muutenkin, yrittäjän matkallakin eteen tulee jos jonkinlaista ihmistä, toimintatapaa, reaktiota ja muuta. Oppii ymmärtämään erilaisia ihmisiä, toimintatapoja ja reaktioita. Kisahommissa erityisesti oppii sopeutumaan monenlaiseen toimintatapaan ja johtamiseen kiireessä ja stressissä. Oppii olemaan stressaamatta pienistä, koska siihen ei ole aikaa eikä energiaa.

Ruhpolding Saksa


Ylivoimaisesti haastavimmaksi olen kokenut ajoittain aikatauluttamisen. Tai en niinkään omalta osaltani, vaan tämän koko palapelin osalta. Tuntuu aina yhtä pahalta kieltäytyä töistä tai sanoa asiakkaalle, että en nyt valitettavasti ehdi / pysty / voi, kun olen kiinni toisaalla tai lomalla. Välillä on melkoinen sumpliminen tiettyinä talviviikkoina. Joskus pitää luopua jostain kivasta keikasta, että voi kokea ja tehdä jotain toista. Toisaalta on mahtavaa, kun on tavallaan itse vastuussa aikatauluistaan ainakin joiltain osin. Voi sitten aikatauluttaa vaikka matkojakin sopiviin rakoihin.

”Sullon sisälläs valtameren kokoinen voima / Jonka sä voit oppaaksesi valjastaa / Tää on pelkkä tyhjä kuori, joka sun pitää täyttää…”Tämän yrittäjän matkan ansiosta ymmärrän entistä paremmin urheilijoita, jotka etsivät yhteistyökumppaneita kattaakseen vuosibudjettinsa eli mahdollistaakseen oman työnsä ja arkensa. Aivan vastaavalla tavalla minäkin muutaman kerran vuodessa käyn neuvotteluja, jätän tarjouksia ja teen ehdotuksia, että seuraava talvi/kesä olisi töitä. Itsensä markkinointi ja oman osaamisen myyminen ei todellakaan ole helppoa, mutta siinäkin on tällä matkalla tullut kehitystä. Yhä edelleen kuulen ”kuulostaa hyvältä, mutta me maksettais vaan puolet tästä”-lauseita. Nykyään osaan ja uskallan jo sanoa ”asia selvä, sitten vähenee tehtävätkin puoleen”.

Välillä minua hämmästyttää reaktiot, joita tulee kysellessäni maksamattoman laskun perään useampi päivä eräpäivän jälkeen. Niistä vastauksista voisi kirjoittaa jo kirjan. Enemmistö onneksi vastaa ”voi apua, anteeksi, hoidan heti / mahdollisimman pian” -tyyliin. Näinhän sen kuuluu mennä.Vaikka edelleen tulee hetkiä, että tulee ikävä palkkatöihin ja tekee mieli vaihtaa alaa, se on hetkittäistä.  Haluan jatkaa tätä yrittäjän matkaa ja yrittäjän matkoja, joista seuraavaksi viikonloppuna Rovaniemelle SM-hiihtoihin ja sieltä Special Olympics -kisoihin Ramsauhun ja Schladmingiin (sekä paluumatkalla Salzburgiin) ennen kuin jälleen takaisin Kontiolahdelle SM-hiihtoihin. Sitten alkaakin olla taas jo vähitellen aika neuvotella hommista ensi syksystä eteenpäin, kesän hommat onkin jo hyvin paketissa.

Tätä etappia juhlitaankin koko vuosi. Kerran kuukaudessa arvon jotain, mikä tavalla tai toisella liittyy matkaan ja siinä mukana olleisiin tahoihin. Kurkkaa, mitä tässä kuussa arvotaan!

Kohti uusia fiiliksiä ja hetkiä, yrittäjän matkallakin.

Sitaatit Apulannan ”Valot pimeyksien reunoilla” biisistä. Alla vuodesta 2009 matkassa mukana ollut Aikku Reit im Winklissä helmikuussa, alimmaisena kanssani vuodesta 2014 matkassa ollut freelance-virkistysvastaava)

 


Kommentit

Katso myös