Minun diginomadionnelani
Diginomadeista puhutaan entistä enemmän. Noista, jotka yleisimmillään tekevät läppärillään jotain töitä jossain auringossa edullisen elintason maissa. Jokainen tuota liikkuvan toimiston arkeaan realistisesti avaava tekee samalla palveluksen sille, että työn monimuotoisuutta ja nykyajan mahdollisuuksia ymmärretään entistä paremmin tuon yhä niin kovin liimattuna olevan muotin ulkopuolella. Kiitos Hesarin jutulle ja siinä ajatuksiaan avanneille :)

Ei siitä lopulta vielä kovin kauan ole, kun itku kurkussa yritin pankissa lainaa hakiessani selittää, että olen freelancer, jolla on useita toimeksiantajia. Pankin täti tivasi sinnikkäästi yhtä työnantajaa. Sama tuska kuukausipalkan osalta. Tulot vaihtelevat, koska on niitä useita toimeksiantajia – ei riittävä vastaus. Oli vähän hankalaa. Aika paljon on saanut todistella, että kyllä, elätän itseni ihan näillä freelancerin töillä. Ja kyllä, tämä on ihan mahtavaa elämää juuri minulle. Usein on vieläkin nähty freelancerin ”silpputyöelämä” välivaiheena siihen perinteiseen maanantaista perjantaihin yhdeksästä viiteen työksi, vaikka yhä harvemmalla sellaista elämä tällä toimialallakaan nykyään on. 


Aika usein kysellään vieläkin, että eikö sinulla ole lomaa. Voi, kyllä on. Jos laskisin, sitä on varmaan pari kuukautta vuodessa. Sellaista lomaa, millaisena minä loman ymmärrän. Se vaan rytmittyy eri tavalla. Lopetin vuosia sitten elämästä lomasta lomaan tai vapaapäivästä vapaapäivään ja keskityin sen sijaan elämään elämääni niin kuin hyväksi koen ja tekemään arjesta hyvä. Viikonloput voivat olla töitä ja silti ihan parhaita viikonloppuja, eikä maanantait automaattisesti ahdista, vaan ne voi olla viikon parhaita päiviä. 


Olen jo vuosikaudet pystyttänyt toimistoni milloin minnekin. Pitkään olin kesät ihan normaalissa urheilutoimittajan vuorotyössä, mutta talvet kiersin maailmalla. Viime vuosina liikkuvalle toimistolle on löytynyt termi, diginomad. Olen viettänyt kaksi antoisaa viikkoa diginomadeiden yhdessä suosikkipaikassa Chiang Maissa, mutten voi kuvitella työskenteleväni siellä edes diginomadina. Samoista syistä ja osin työaiheideni vuoksi en myöskään hingu Aasiaan muutenkaan, oli siellä sitten kuinka halpaa tahansa. Enkä minnekään Itä-Euroopan halpoihin paikkoihin vain siksi, että siellä on halpaa. Mutta on hienoa, että näitä ”hubeja” ja verkostoja syntyy eri puolille maailmaa enenevässä määrin. Eläköön muuttuva työ ja matkailu siinä sivussa.

Mikä se minun diginomadin onnelani sitten on? Garmisch-Partenkirchen on minun etäofficeni, minun home away from homeni, minun lepokotini. Sinne on helppo mennä ja siellä on helppo olla vuorten ja minun makuun sopivien harrastusmahdollisuuksien äärellä ja rytmittää työt niiden mukaan. Hintataso on pikkuisen Suomea halvempi, mutta ennen kaikkea arki on siellä sellaista yhteyksineen, että töitäkin on helppo tehdä. On kahviloita, on kaikkea kivaa. Kun aikaero Suomeen on vain tunti, on helppo hoitaa työasioita.


Seuraavaa Garmischin-keikkaa odotellessa toimisto kuitenkin pystyttyy tukikohtani kodin lisäksi lukuisille paikkakunnille kisareissuilla, tapahtumissa ja leireillä. Ei ole aurinkorantoja, ei ole kovin kaukana kotoa, mutta se on ihan okei.

Omanlaista antoisaa arkea kaikille mullekin diginomadeille ympäri maailmaa! (postauksen kuvat ovat, yllätysyllätys Garmisch-Partenkirchenistä)

Kannattaa tutustua vaikkapa seuraaviin:


Kommentit

 1. Kiva kun avasit hieman tätä maailmaa. Minäkin voisin noihin maisemiin matkustaa läppärini kanssa, mutta pidemmille reissuille ei vielä ole aika kypsä. Muutaman päivän etätyöskentelyt sujuvat jo vaikka ulkomailta käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Kiva, että etätyöskentely sujuu ja mahdollisuus siihen on :) Mulla pidempiä reissuja sanelee tapahtumakalenteri, joissa on oltava paikalla. Muuten varmaan viettäisin juurikin Garmischissa pidempiä pätkiä vuodesta. Mukavaa syksyä!

   Poista
 2. Juuri noin, yhdellä se työpaikka voi olla Chiang Mai ja toisella Garmisch. Jokaisella on oma makunsa. Onnellista kun kotina voi olla koko maailma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Ja onneksi ei tarvitse lokeroitua mihinkään. Se on hienoa, antoisaa :) Kiitos, Terhi kommentista:)

   Poista
 3. Oi ihania alppimaisemia siellä sun office-maisemissa :) Noihin pankkineuvotteluihin niin pakko kertoa oma kokemus kun hiljattain kävin kysymässä lisää lainaa sähköremonttiin niin jouduin kans selittelemään muuttunutta elämäntilannetta, mutta virkailija oli ihan innoissaan ja sanoi, että kyllä hänenkin tekisi mieli tehdä jotain tuollaista, mutta on vaan niin turvallisuushakuinen ettei uskalla... Mutta siis toivotaan että jatkossa näitä uudenlaisia työnteon muotoja katottais yhä suopeammalla silmällä myös pankissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minulla on kans tunne, että viime vuosina näissä on menty tosi paljon eteenpäin. Onneksi! Ompa sinulla ollut kuitenkin hyvä tuuri, että on osannut ymmärtää ja olla innoissaan puolestasi, vaikkei itse uskaltaisi samantyyppistä kokeilla. Näinhän se pitäisi olla. Toinen mikä minua on hämmästyttänyt, se sitkeässä elävä, että jos jollain on CV täynnä pätkiä, sitä pidetään yhä joissain piireissä huonona asiana. Vaikka ne pätkät ja pätkien välinen aika olisi oikeasti tehnyt kyseisestä ihmisestä pelkästään paremman kaikin tavoin. Mutta jatketaan muutosta :-)

   Poista
 4. Ihanat maisemat siellä sinun etätoimistossa :) Minä olen jotenkin irtautunut näistä käsitteistä kun tuntuu, että joka toisella pitää olla joku hieno termi käytössä. Ja jokainen toki saa kutsua itseään millä nimellä tahansa mutta liiat termit on kohdallani alkaneet kokea inflaation. Itselleni on aina ollut tärkeää että on joku tukipiste johon palaan aina takaisin. Jollei oma koti, niin ainakin kotikaupunki tmv.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula kommentistasi. Samaa olen miettinyt, suomen kieli kun on minulle ammatillisestikin tärkeää, hämmästyttää nykyään, miten näitä termejä ja määritelmiä tulee aina englanniksi. Diginomadi, downshiftaaja jne. Sama minulla, tarvitsen tukipisteeni - josta on sitten helppo sitten vaihtaa konttoria ajoittain :)

   Poista

Lähetä kommentti

Katso myös