Muistojen olympiaturistikierros Pekingissä – suorituspaikkojen jatkokäyttö hämmästyttää


Jokaisten olympialaisten ja paralympialaisten isäntäpaikkakuntien kohdalla puhutaan tasaisin väliajoin siitä, mitä suorituspaikoille ja muille fasiliteeteille tapahtuu kisojen jälkeen. Olympiahistoria tuntee liian monta suorituspaikkaa, jotka ovat hartaasti odotettujen kisojen jälkeen jääneet olemattoman vähälle käytölle ja päässeet rapistumaan. Pekingissä pääsin palaamaan paralympialaisten 2008 työmaisemiini ja näkemään, mitä Linnunpesä-stadionille ja uintikeskukselle kuuluu nyt.

 

Pekingillä on jatkokäyttöön hyvät eväät jo siksikin, että paikkakunta isännöi talviolympialaisia ja -paralympialaisia 2022. Meillä oli aikomus/toive käydä katsomassa tulevia lumilajien suorituspaikkoja, mutta vierailu ei tällä kertaa osunut ohjelmaan. Vuoden 2008 ja 2022 suorituspaikat kohtasivat muun muassa uintikeskuksessa, joka muuttuu curlingin suorituspaikaksi. Water Cube -uintikeskuksessa olympia- ja paralympiauinnit elävät lähinnä kuvissa ja mielikuvissa. Visiittimme aikaan uintien päähalli oli kongressi/konserttikäytössä ja verryttelypuolelle oli tehty vesipuisto. Näytti hienolta, mutta vesi puuttui. Oppaamme mukaan puisto on auki vain kesäisin.


Samalla visiitillä piipahdimme myös Linnunpesässä, joka on 2022 avajaisten ja päättäjäisten pitopaikka. Siellä turistit kuulemma käyvät ottamassa kuvia vain stadionin edessä, eikä stadionin sisäpuoli herätä kovin suurta kiinnostusta. Siksi sisälle on keksitty talviajaksi aktiviteetteja paikallisia ajatellen. Lumilajien ystävänä ilahduin suuresti, kun sieltä löytyi lumelle ja jäälle tehty puuhamaa lapsille. Stadionin erinomaista talvikäyttöä katsellessa fiilistelin niitä hetkiä, mitä 2008 stadionilla koin: muun muassa avajaisten kenraaliharjoitukset ja Leo-Pekka Tähden paralympiakulta.

 

Hienoja muistoja, joita pääsi fiilistelemään kätevästi. Ruuhkaa ei ollut, mutta muitakin oli liikkeellä. Väljällä ja autiolla olympiapuiston alueella 2008 kisatunnelmaan palaaminen vaati hieman enemmän mielikuvitusta, enkä silloisen työpestini majapaikkaa saanut päähäni vieläkään.


Sekä Linnunpesä että uintikeskus ovat jo tarjonneet puitteet monille tunteille ja lukemattomille muistoille. Niitä syntyy onneksi koko ajan lisää! 

Kommentit

  1. Onpa tosiaan ollut hyvä idea tehdä lapsille talvinen puuhapaikka. Sulla on kyllä mielenkiintoinen työ kun pääset näin moniin paikkoihin ja vielä todistamaan Suomen talviurheilijoiden tähtihetkiä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kati kommentista! Joo, minua aina ilahduttaa, kun jossain tehdään lasten liikkumiseen ja iloiseen tekemiseen kannustavia alueita. Siellä oli kyllä vaikka ja mitä. Kyllä, työ vie moneen :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Katso myös