4 vinkkiä puutarhateemaiselle matkalle Lontooseen
Lontoo on hyvä paikka monenlaisille teemamatkoille, oli kyse sitten urheilusta, musiikista, teatterista tai shoppailusta. Me olimme puutarhapainotteisella teemamatkalla, ja tässä muutama vinkki muillekin. Iloinen yllätys oli myös kaikista noista kohteista löytyvät erinomaiset kahvilat, jossa vihreässä miljöössä sai nauttia monenmoista maistuvaa.

Ham House & Gardens


Vuonna 1610 rakennettu Ham House puutarhoineen oli ehkä jopa suosikkikohteeni kaikesta näkemästämme. Paikkaa kuvataan ilmaisulla ”One of London’s best kept secrets”. Sisäänpääsyyn kuuluva puolen tunnin opastettu puutarhakierros on mielenkiintoinen. Vapaaehtoisena toimiva opas kertoo pihasuunnittelusta ja historiasta innostuneesti. Selviää, että sora on ollut päällysteenä luksustuote ja vain 10 puutarhuria on huolehtinut puutarhasta, joka on silloin ollut kaksi kertaa nykyisen kokoinen. Tulee mieleen, että on siinä ollut hommaa, kun vesi on kannettu Thamesista ja ruukuissa olleita kasveja on ollut runsaasti.
Lue lisää: https://www.nationaltrust.org.uk/ham-house-and-garden


 

Hampton CourtHampton Courtissa kävelyä kertyi yhteensä 7 kilometriä, josta iso osa ulkona 60 eekkerin puutarhoissa. Kukkapenkkien väriyhdistelmät, viheralueiden leikkaukset sekä monet muut yksityiskohdat erityylisillä puutarha-alueilla ovat ilo silmälle. Historiasta ja alueista kertovia tauluja on sopivasti ripotellen esillä. Siellä voi perehtyä muun muassa 1600-luvun loppupuolen puutarhureiden vaatimuksiin sekä meneillään olevan viikon työlistaan puutarhassa. Yhtenä yksityiskohtana Hampton Courtista löytyy muun muassa vuonna 1768 istutettu maailman suurin viinirypälepuu, jonka juuret ulottuvat massiiviselle alueelle. Asia esitellään Great Vine -taululla. Hampton Courtissa oli myös kotoisa ravintola, jossa englantilaistyylinen täytetty piiras kana-kinkkutäytteellä maistui kiertelyn ohessa.
Lue lisää: http://www.hrp.org.uk/hampton-court-palace/

 
The GeffryeMuista poiketen tänne "kotimuseoon" oli ilmainen sisäänpääsy. Englantilaisten kotien tapojen ja sisustuksen historiaa esitellään sisätiloissa, ulkona on puutarhafriikille paljon kiinnostavaa. Siellä on esimerkiksi jäljitelty 1600-luvulta lähtien eri vuosisatojen puutarhatyylejä. Yrttitarhassa puolestaan on 170 eri lajiketta. Kasveista innostuneelle on pienellä alueella paljon tutkittavaa ja ihasteltavaa.
Lue lisää: https://www.geffrye-museum.org.uk/
 
Puutarhakaupat & -kahvilat

Lontoossa on monia puutarhakauppoja, joissa on mukava käydä, vaikkei olisi aikeissakaan ostaa mitään. Omaan makuuni mieluisin oli Camden Garden Centre & Cafe Camdenissa, jossa oli myös yläkerrassa syystäkin kehuttu kahvila Pritchard & Ure. Kaupasta hankin suurimmat shoppailut koko reissulta, kaksi pitkään etsimääni ripustettavaa ruukkua, ja kahvilassa nautin maistuvan kakun kahvin kera. Monessako puutarhakaupassa Suomessa saa kahvia ja kakkua?
Lue lisää:  http://www.camdengardencentre.co.uk/
 
Puutarhaintoilijana pidin puutarhoista puutarhoinakin ja bongailin mielellään yksityiskohtia ja erilaisia aita- tai ryhmittelyratkaisuja, mutta yhtä kiinnostavaa oli kaiken kytkeytyminen sekä maan historiaan että kuninkaallisten mieltymyksiin. Puutarhatkin ovat olleet aikakautensa kuva siinä missä sisustus tai mikä tahansa muukin.

Oletko käynyt jossain noista kohteistamme? Mitä vastaavia suosittelisit jossain muualla? On nimittäin sellainen fiilis, ettei tämä puutarhamatkailu jää tähän…
Kommentit

 1. Minäkin pidän puutarhoista ihan puutarhoinakin, mutta eniten tykkään kuitenkin puutarhan eläimistöstä. Silloin minulle sopii vähän villiintyneempi tarha. Minuun ei oikein vetoa tuollaiset kopiot Versailles'n puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Minä pidin tuollakin eniten noista hyötypuutarhoista, tai ehkä siitä suunnitelmallisesta "kaaoksesta", miltä jotkut penkit näyttivät, juuri noin vähän villiintyneemmiltä. Meille tuntemattomaksi jääneitä vihreitä lintuja lenteli yhdessä puutarhakaupassa pihalla, niitä oli hauska seurailla. Kiitos, Stacy kommentista :)

   Poista
 2. Puutarhateemaisella lomalla en ole ollutkaan, vaikka oman puutarhan laittaminen kivaa onkin :-) Eikä se välttämättä ihan päällimmäisenä ideana olekaan, kun reissaa punavihersokean miehen kanssa, jolla kaikki vastaukset kasvihankintoihin kuittaantuu sanoilla "ihan kiva" :-D 7 km, jestas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en minäkään ennen tuota ollut ollut :D Jotenkin se ajatus vaan lähti ja siitä sitten sellainen muodostui...Joo, kyllä joka päivä hämmmästeltiin mittarin antia, huomaamatta hyötyliikunta kaupan päälle sopivilla kahvi-kakku-tauoilla ;-)

   Poista

Lähetä kommentti

Katso myös