Erfurt – voiko kaupunkiin kiintyä kahdessa tunnissa?Miksi kukaan ei ole kertonut, että täällä on tällaista? Ristikkotaloja, kivoja pikkukujia, kutsuvia kahviloita, rento fiilis. Päätin ajankuluksi pysähtyä Dresdenistä Suhliin mennessäni Erfurtissa, enkä olisi voinut parempaa parituntista viettää.


Erfurt, tuo noin 320 kilometriä Berliinistä lounaaseen sijaitseva reilun 210 000 asukkaan kaupunki on ollut minulle tuttu vain saksalaisten ystävieni puheissa. Lähellä olen ollut monesti, mutten kaupungissa kertaakaan. Kunnes tuli päivä, kun hyppäsin junasta Erfurtissa reiluksi pariksi tunniksi tutkimaan kaupunkia (junamatka suoralla ICE-yhteydellä Dresdenistä kesti myös sen pari tuntia).

 

 Olin kävellyt kaupungilla viisi minuuttia, kun jo tiesin, että pari tuntia ei riitä fiilistelyyn edes keskusta-alueen osalta. Oli ristikkotaloja, oli värikkäitä taloja, oli eiscafe siellä eiscafe täällä ja niin monta italialaista ravintolaa, että tuntui välimerelliseltä lomakohteelta enemmän kuin saksalaiskaupungilta…


Pidin Dresdenistä, mutta Erfurtiin, sen taloihin ja talojen yksityiskohtiin, katuihin ja kujiin tykästyin kunnolla heti. Hurmoksellisen hortoilun loppupuolella löysin sattumalta Grünes Herz Teehaus u Bistroon, jossa olisin helposti voinut nauttia puolet listasta ajan kanssa. Koska oli 30 astetta, nautin smoothien kahvin kanssa. Niin soma paikka ja ystävällinen palvelu.
Tässä oli kyllä lounasstoppi minun makuuni.


Oletko käynyt Erfurtissa? Onko jotain vinkkejä seuraavalle visiitilleni, kun pääsen kaupunkia koluamaan ajan kanssa? Tai onko sinulla kaupunkeja tai paikkoja, joissa olet vain piipahtanut, mutta tykästynyt suuresti?Kommentit

 1. Olin viikonloppumatkalla Erfurtissa 1990-luvun alussa. Silloin ei siellä ollut tuollaista vaan hyvinkin rähjäistä. Olen maksanut vuodesta 1991 asti veroijeni lisäksi lisäveroa ns. Soli´a eli solideriteettilisää, mitä oli määrä käyttää Itä-Saksan rähjäisten rakennusten ja infrastruktuurin parantamiseen sekä teollisuuden jättämien myrkkyvuorien saneeraamiseen. Hauska tietää, että pidät minunkin maksamieni Solini tuottamista tuloksista.Siis kahdessatoista vanhassa läntisessä osavaltiossa asuvat ulkomaalaisetkin maksavat edelleen solideriteettilisää.(Itäsaksalaiset eivät kuulemma silti pidä ulkomaalaisista.) Aluksi oli puhetta, että lisäveroa kerättäisiin vain väliaikaiseti muutama vuosi, mutta 26v:n jälkeen me maksajat rupeamme kyllästymään siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Tuo oli minulle uutta, että veroa yhä maksetaan. Tiesin kyllä, että on tuhdisti tuettu, mutta tuo oli uutta. Ei ole tullut noilta suunnilta olevien ystävieni kanssa puheeksi. Onko tuo vero kiinteä vai joku prosentti?

   Poista
  2. Periaatteessa Soli-veron pitäisi olla 5,5%:n lisä maksettaavaan veroon, siis periaatteessa. Käytännössä se lasketaan hyvin monimutkaisin laskukaavoin, ja on kunkin verovelvollisen tuloista ja tapauksesta riipuen enmmän tai vähemän.

   Poista
 2. Näyttää ja kuulostaa ihanalta! Otsikko pisti heti silmään, sillä olen kuullut kaupungin nimen, mutta en ole siellä käynyt, enkä uskoakseni ole edes nähnyt kuvia sieltä. Vaikuttaa tosi sympaattiselta paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Teija. Minäkin olin tosiaan vain kuullut Erfurtista, koska pari saksalaisystävääni on sieltä päin kotoisin. Olin mieltänyt kaupungin ihan erilaiseksi ja siksi ajattelin, että jos nyt lounastauon siellä pitäisi. No, nyt harmitti, ettei ollut enempää aikaa :)

   Poista

Lähetä kommentti

Katso myös